SMUČANJE

V Söldnu se začenja šov skulirane Tine

Objavljeno 22. oktober 2012 11.18 | Posodobljeno 22. oktober 2012 11.18 | Piše: Drago Perko

Prva dama slovenskega smučanja bo v soboto samozavestno krenila v boj za skupno zmago v svetovnem pokalu.

Bo imela Tina Maze tudi v novi sezoni razloge za veselje (foto: Reuters)?

SÖLDEN – Take šampionke slovensko smučanje še ni imelo, kot jo ima danes v Tini Maze. Korošica vstopa v svojo 15. sezono v svetovnem pokalu, kjer je v zadnjih štirih sezonah (toliko časa vadi pod taktirko Andree Massija) postala smučarka, ki je nagnala strah v kosti svetovni konkurenci. Pred dvema letoma je zasedla 3. mesto v skupnem seštevku za svetovni pokal, lani je bila druga. Če bi bilo smučanje matematika, bi jo konec te sezone pričakovali na vrhu. A ker smučanje še zdaleč ni verjetnosti račun ali golo seštevanje točk, bo pot do svetovnega prestola trda, trnova, naporna, prepletena s solzami sreče in žalosti, svoje pa bo morala dodati še boginja Fortuna.

V taboru Tine Maze nekaj dni pred začetkom sezone vlada prava delovna atmosfera, glavni trener Massi se je šel v petek dopoldne borit za proste termine na progi v Söldnu. Ko je lahko le opazoval bele poljane in morda koval taktiko za prihajajoči vikend, so Nemke, Avstrijke in Američanke trenirale. Za Tino ni bilo prostora na snegu, a se je Andrea že navadil te »drugorazrednosti«, še zdaleč pa se s tem ni sprijaznil. »Pri meni to prebudi še dodatno kljubovanje, da jim pokažemo na tekmi, kako smo dobri,« v svojem slogu pristavi Massi. Tina je v soboto potem le trenirala veleslalom, nedelja je bila prosta, v ponedeljek je na sporedu trening super G v Pitztallu, v torek in sredo zopet Sölden, v četrtek bo na ledeniku opravila še kondicijski trening z utežmi. Sobota, 27. oktobra, bo prvi tekmovalni dan v novi sezoni.

Lanski Sölden dobra šola

»Opazujem sebe, opazujem ekipo. Treningi so muka za športnika, vsi si želimo na tekmo, da pokažemo, kako smo trenirali,« pojasni Massi in potrdi, da brez treme in napetosti v takih trenutkih ne gre. Vrhunski šport pač. »Nisem uradnik, da bi hodil v službo in le trgal plačo. Mi vsi po vsaki tekmi nekaj čutimo v želodcu. Ko tega občutka ne bo več, se bom poslovil.« Lani je Tina pregorela v želji (23. mesto je bilo precej manj od pričakovanj) na uvodni veleslalomski preizkušnji. Massija pobaramo, ali je bilo v teh dneh ravno zato kaj več poudarka na psihološki pripravi. »Na tem nivoju je glava zelo pomembna. Se razume, da tudi fizika in zdravje ter material. Iz vsake napake se nekaj naučiš, tudi mi smo se. Lani smo preveč pričakovali. To ni nič narobe, a napake ne smemo več ponoviti. V Tini ogenj gori, in prav je tako.« Niso redki, ki Tino vidijo povsem na vrhu na koncu sezone. Tega si on ne žene k srcu. »Na progo grem, da se pokažem v najboljši možni luči s tem, kar znam. Vem, kam spadam. Jasno mi je, kaj moram delati,« je povedala Črnjanka. Svoj nasvet je dodala še upokojena hrvaška legenda smučanja Janica Kostelić. »Ali pa, kot pravi moja dolgoletna sotekmovalka, večno nepremagljiva Janica: 'Pa poskusi napraviti vse, kar zmoreš. Več kot to tako in tako ne gre.' In točno to bo moje načelo za prvo tekmo,« Tina zapiše na svojem spletnem dnevniku. Ob tem tudi spremlja, kaj počne konkurenca. Prave primerjave s preostalimi smučarkami še ni imela.

Biti kul v
stresnih trenutkih

Bolj kot pri konkurenci je Tina z mislimi pri sebi in svoji ekipi. »Počutim se dobro, dobro sem pripravljena,« ne skriva optimizma. »Kakovostno smo trenirali,« nadaljuje 29-letna Črnjanka, ki prizna, da so bile priprave dolge in naporne. »Andrea je zelo strog, popuščanja ni. Mi je pa kakšen dan polepšal s plezanjem, da smo malce razbili monotonijo.« Sezona bo dolga in naporna, zato brez prave fizične pripravljenosti ne bo mogoče držati stika s konkurenco. »Naredili smo dobro bazo, prav na področju fizične priprave pa smo v primerjavi z lansko sezono zagotovo naredili korak naprej.« Precej pozornosti je bili namenjene tudi odpravljanju napak. »Katerih? Imava premalo časa, da bi vse povedala,« sprva odvrne Tina, potem pa prizna, da si želi letos predvsem bolje in modreje reagirati v stresnih situacijah ter biti »povsem kul«, ko je to najbolj potrebno. »V primeru naporov ali stresa ne znam umiriti glave, ob tem pa pozabim sproščeno smučati.«

Prepir preteklost, dobra ekipa sedanjost

K dobremu pripravljalnemu obdobju so kamenček v mozaik dodali tudi na Smučarski zvezi Slovenije, napetosti in besedni obračuni s Teamom to aMaze so preteklost. »Vsi smo mirnejši, še najbolj pa Andrea, z mislimi smo lahko le pri našem delu,« je zadovoljna Tina, Andrea pa pritrdi in doda: »To ni demagogija, a meni osebno so urejene razmere privarčevale obilo energije. Že tako ima vsak od nas v ekipi po tri službe, zato sem vesel, da se mi ni treba več prepirati s SZS, energijo lahko porabimo za dober trening.«
Uspehov ni brez dobre ekipe. Tega se zavedajo tudi v Tininem taboru, kjer nad vsem bdi guru ekipe Massi. Pri trenerskem delu se dopolnjujeta z Livijem Magonijem. Tina ne skriva, da jo je izjemno navdušil novi serviser Andrea Vianello, piko na i pa je pristavila še fizioterapevtka Nežka Poljanšek. Prav serviser pa je imel pomembno vlogo, da se je Tina karseda hitro in »brez bolečin« navadila na spremembe pri smučeh. Po novem bodo najkrajše dolge 188 cm za dekleta in 195 cm za moške (do zdaj 180 in 185 cm). Povečal se bo tudi radij, ki po novem meri 30 m za dekleta in 35 za moške (7 metrov več kot lani). Sölden in konkurenca, pozor, Tinin šov se začenja!

Dve zmagi v Söldnu

Tina Maze ima v svetovnem pokalu 11 zmag, na stopničkah za zmagovalke je stala 38-krat.
Vse njene zmage: 26. 10. 2002 Sölden (veleslalom), 22. 12. 2004 St. Moritz (veleslalom), 8. 1. 2005 Santa Caterina (veleslalom), 22. 1. 2005 Maribor (veleslalom), 22. 10. 2005 Sölden (veleslalom), 2. 2. 2008 St. Moritz (smuk), 10. 1. 2009 Maribor (veleslalom), 14. 3. 2009 Are (veleslalom), 11. 3. 2010 Garmisch (veleslalom), 4. 3. 2011 Tarvisio (superkombinacija), 18. 3. 2011 Lenzerheide (slalom).

Od 28. do 2. mesta

Sezono 2007/08 je Tina Maze končala na 28. mestu v točkovanju za veliki kristalni globus, potem pa je sledil meteorski vzpon: v sezoni 2008/09 je zasedla 3. mesto v točkovanju za veleslalom, to je ponovila v sezoni 2009/10, v sezoni 2010/11 je bila bronasta v skupnem seštevku ter srebrna v kombinaciji. V minuli sezoni se je veselila srebra v skupnem seštevku ter kombinaciji, bronasta pa je bila v slalomski razvrstitvi. V zadnjih treh sezonah je bil Tinin zaslužek v svetovnem pokalu naslednji: 165.000 evrov (2009/10), 192.713 evrov (2010/11), 220.785 evrov (2011/12).

Deli s prijatelji