VEČJA PREPOZNAVNOST

V slovenskem kriketu vlada Bela krajina

Objavljeno 07. oktober 2013 13.01 | Posodobljeno 07. oktober 2013 13.03 | Piše: Marko Uršič

Kriket je šport, ki se na sončni strani Alp bojuje za večjo prepoznost, o težavah pri tem je spregovoril Mark Oman.

Pri kriketu gre za to, da znaš pravšnje odbiti žogico. Foto: Voranc Vogel

Slovenija ni Indija, smučanje ni kriket. A ta športna panoga je v nekdanji britanski koloniji zakon, v Sloveniji pa vsak dan išče svoj prostor pod športnim soncem. A pravijo, da je celo drugi najbolj priljubljen šport na svetu! Vse se začne in konča pri denarju. Kako se finančno preživi v slovenskem kriketu, katerega streha je Kriket zveza Slovenije? »Smo člani Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. S pomočjo tega smo končali prvi del usposabljanja za vaditelje, inštruktorje in trenerje kriketa; tega je namreč financiral OKS, poleg je bilo tudi ministrstvo za šport. Drugače nam denarno pomaga International Cricket Council, Mednarodni kriketni svet, pa tudi pokrovitelji v Sloveniji. Glavni sponzor je podjetje Harvey Norman. To med drugim sponzorsko pokriva reprezentanco in osnovnošolsko kriketno prvenstvo v dvorani,« je za začetek navrgel Mark Oman, avstralski Slovenec in dolgoletni kapetan naše izbrane vrste v tem športu.

V Sloveniji je registriranih osem klubov, ki igrajo državno prvenstvo v dveh različicah kriketa, tiste s 40 zaključki igre za vsako stran in tiste z dvajsetimi. V obeh različicah je bila letos prvakinja Bela krajina. V Sloveniji je trenutno v vseh kategorijah približno 400 igralcev kriketa, ker je ta šport izrazito priljubljen v nekdanjih kolonijah Združenega kraljestva, pa v Sloveniji igrajo tudi tu živeči priseljenci iz Anglije, Avstralije, Indije, Pakistana, Šrilanke ... »Lalantha Karunatilake je sicer Šrilančan, a bi rekel, da je kar Slovenec, tukaj živi že več kot dvajset let. Poleg tega igra tudi za slovensko reprezentanco,« pove 47-letni igralec kriketa, rojen v Carltonu, predmestju Melbourna, v avstralski zvezni državi Victoria, in o priljubljenosti kriketa še doda: »Glavni šport na svetu je nogomet, drugi pa je že kriket.«

Otroci imajo občutek za to igro

Nič čudnega, da tudi slovenske otroke zanima kriket, projekt njihovega uvajanja v ta šport pa traja že več let. »Da, že devet let. Vsako leto imamo tečaj in nato turnir osnovnih šol, letos bo v Kašlju, nastopilo bo osem ekip iz šestih OŠ. Otroci nič ne plačajo, da lahko igrajo kriket. Vso opremo jim damo brezplačno, tudi turnir je zastonj. Lani je pokrovitelj Harvey Norman zmagovalni šoli podaril LCD-televizor, najboljša igralca, fant in punca, sta dobila MP3-predvajalnik, vsak otrok je dobil spominsko majico, tu so bili še kupončki za popust pri nakupih v Harvey Normanu. Tudi Coca-Cola je pokroviteljica tega turnirja, vse skupaj je zelo lepo tekmovanje,« je navdušeno razlagal Mark Oman.

Težava v slovenski prestolnici, tu sta kluba Ljubljana in Žabarji, je, da je kriketno igrišče v Valburgi pri Smledniku. »To je največji problem. Denimo, težko je že organizirati turnir za otroke, šest šol nastopa, da bi vsi igrali hkrati in bi bilo tekmovanje končano v enem dnevu. Potrebovali bi tri igrišča skupaj. Sami treniramo v Polju, tam, kjer je tudi igrišče za bejzbol, potrebovali pa bi prostor za dve igrišči skupaj, tudi za otroke. Ta športna panoga bi tako v Sloveniji še hitreje rasla. Slovenci so zelo nadarjeni za šport. Denimo, ko pridemo v osnovno šolo in pokažemo ta šport, otroci pred tem sploh še niso videli kriketa. Ni tako kot pri nogometu ali košarki, ta so že videli po televiziji in ju igrali s prijatelji. A otroci res imajo občutek za kriket, škoda je, da v Ljubljani ne moremo dobiti igrišča. Ljubljanski otroci morajo tako iti v Smlednik, na igrišče pri osnovni šoli, da lahko igrajo. Predaleč je. V devetih letih pa smo kriketa naučili že štiri, pet tisoč otrok,« o tej težavi spregovori član Ljubljana Cricket Cluba. Slovenska kriketna zveza je priključeni član ICC od leta 2005, reprezentanca pa je član tretje divizije evropskega prvenstva. Na lestvici evropske veje ICC, denimo, vodi Irska pred Nizozemsko in Škotsko, Slovenija pa je na 26. mestu. Kriket na sončni strani Alp nikoli ne bo tako priljubljen kot nogomet, alpsko smučanje, košarka ali rokomet, a dejstvo je tudi, da v tej panogi tli občutek nepredvidljivega, športno eksotičnega, džentelmenskega in sproščujočega.

Deli s prijatelji