SVETOVNO PRVENSTVO

V ruvanju z vikinškimi orjaki
 naj nikar ne pokajo kosti

Objavljeno 08. januar 2015 13.05 | Posodobljeno 08. januar 2015 13.06 | Piše: M. U.

Slovenski rokometni reprezentanci se vse bolj bliža odhod na katarsko svetovno prvenstvo.

Uroš Bundalo zaradi poškodbe vadi ločeno od reprezentančne glavnine. Foto: Aleš Černivec/Delo

Svetovno rokometno prvenstvo, 15. t. m. se začne v Katarju, se nezadržno bliža, tako pa se bližajo tudi pozitivna tekmovalna trema in pričakovanja v slovenski izbrani vrsti. A po merjenju s šolo tako imenovanega indijanskega rokometa na pripravljalnem turnirju v Celju, afriški Arabci iz Egipta in Alžirije so bili tekmeci, pa bodo od jutri do nedelje pokale kosti. Izbranci Borisa Deniča se bodo na jugu Skandinavije, to je seveda Danska, rokometno srečali z gostitelji, Švedi in Islandci. Slovenski selektor bo preverjal trenutno pripravljenost za mundial in znamenja, kakšen bo prehod iz skandinavske temperaturne ničle v katarskih plus dvajset. Po drugi strani pa tudi ve, da ima v svoji vrsti zdravstveno načete igralce in da v telesnem boju proti vikinškim orjakom obstaja nevarnost, da se kdo poškoduje na novo. Kajti krožna napadalca Matej Gaber (koleno) in Uroš Bundalo, muči ga mišica, nista stoodstotna, s posebnega režima pa se je v normalno vrnil Marko Bezjak, ki mu miru ni dala prepona. Zato pa Gaber iz Montpelliera posebno, ločeno od drugih in lažje, vadi že devet dni, prav tako francoski legionar Bundalo pa tri.

»Smo v obdobju uigravanja in vzdrževanja telesne moči. Zaradi poškodb je še precej neznank in vse ne poteka po zastavljenih načrtih. Nekatere igralce je treba malce manj obremeniti,« razmišlja Denič. »Ne morem kar prečrtati Gabra in Bundala, osrednjega obrambnega bloka reprezentance. Potem zadeva nima smisla in gremo na Dansko lahko le na izlet. To sta pomembna člena izbrane vrste, če ne najbolj pomembna,« je še navrgel selektor. Bo pa Denič s stanjem obeh naših orjakov čakal do zadnjega, do tik pred potjo na svetovno prvenstvo v Katar, in se odločil, ali bosta v reprezentančni opravi.

Sporočilo tekmecem

»Vse bolje se znajdemo v našem igralnem sistemu in v različnih kombinacijah. Z danskimi tremi pripravljalnimi tekmami bomo le še napredovali, pridobili natančnost ter še bolje izpeljali tisto, kar smo si zamislili med igro. Imamo močno reprezentanco, zato lahko že na turnirju pokažemo, kam spadamo, in našim bodočim tekmecem na svetovnem prvenstvu pošljemo sporočilo,« je dejal Jure Dolenec, še eden od tistih, ki si kruh služi v deželi galskih petelinov. Tudi Vid Kavtičnik nastopa v Montpellieru: »Strinjam se, da moramo na Dansko odpotovati po zmage in tako vsem pokazati, v kakšni formi smo. Dobro smo vadili, dobro se počutimo in komaj čakamo, da se prave tekme tudi začnejo,« je pripomnil levoroki krilni in zunanji rokometaš.

Deli s prijatelji