MARATON

V Radencih presenetil Kosmač

Objavljeno 17. maj 2014 16.02 | Posodobljeno 17. maj 2014 16.02 | Piše: STA, T. L.

Kenijec in Madžarka sta zmagala v Radencih, Kosmač presenetljivo drugi.

In množica, ki se je pognala v tek.

RADENCI – Kenijec Elisha Sawe Kiprotich (2:19:16) je na 34. maratonu treh src v Radencih ubranil lansko zmago na 42,195 km, z drugim mestom pa je tokrat presenetil Anton Kosmač, ki je z 2:22,19 osvojil tudi naslov slovenskega prvaka. Med maratonkami je zmagala Madžarka Tünde Szabo (2:44:35), prva Slovenka je bila Maja Peperko (3:17:36), skupno tretja.

Na 21 km sta bila v hladnem in deževnem vremenu najhitrejša Kenijec James Thomas Lokomwa (1:03:07), ki je dosegel tudi rekord proge, in njegova rojakinja Mary Wangari Wanjohi (1:14:00). Izmed Slovencev sta na polmaratonu najhitreje do cilja prišla brat in sestra, skupno tretjeuvrščena Mateja Kosovelj (1:20:25) in Mitja Kosovelj (1:07,52), ki je bil skupno četrti. Na 5,5 km je zmagal Jan Brešan (17:339), na 10 km pa je bil najboljši Matej Jeza (33:44). Med tekačicami je bila na 5,5 km najhitrejša Katja Vrdljuka (20:26), na 10 km pa Tina Čačilo (37:37).

Med paraplegiki na vozičkih je zmagal Marko Sever (36:36), ki je bil prvič najboljši že leta 1998. To je bilo že njegovo šesto prvo mesto v Radencih, s katerim je izboljšal rekord proge izpred treh let (37:13). V izenačenem finišu je le za sekundo zaostal Marko Doberšek (36:37).

Kosmač zadovoljen

Kosmač ni izpolnil normo za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu, razen Kiproticha je ugnal vso kenijsko konkurenco, med katero pa so pozneje, razen Noaha Kimellyja Kosgeia, vsi odstopili. »Zelo zadovoljen sem s svojim nastopom. V prvem delu sva tekla skupaj z Robertom Kotnikom in nisem si mislil, da bom na koncu tako hiter. Po 30. kilometru pa sem pospešil in začel loviti Kenijce pred sabo in vse, razen enega, tudi prehitel. Zelo sem zadovoljen, saj drugega mesta nisem pričakoval, izid pa je v mejah načrtovanega. Aprila v Milanu nisem izpolnil norme za EP, tokrat pa mi je uspelo. V Italiji sem odstopil po 30 kilometrih. Če bi tekel do konca, bi bilo premalo časa za regeneracijo in danes tega dosežka ne bi zmogel. Poleg tega je bilo danes meni vreme pisano na kožo,« je bil zadovoljen Kosmač, ki bo prihodnje leto skušal teči še normo za olimpijske igre leta 2016.

Razmere izvrstne 

Kiprotich je lani zmagal s časom 2:25:46, letos pa je bil bistveno hitrejši. »Lani je bilo bolj vroče, kot danes, ko so bile zame razmere za maraton izvrstne. Bil sem v ospredju, ko so mi je nepričakovano pričel približevati Kosmač. Prej bi rekel, da bo to storil kdo izmed mojih rojakov, zato čestitke najboljšemu domačemu maratoncu,« je dejal Kiprotich.

Četrti je bil drugi slovenski predstavnik Aleš Žontar (2:30:42). Slabe četrt ure za Žontarjem je v cilj pritekla Szabova. »Presrečna sem, da sem s takim izidom danes zmagala. Dež me ni motil med tekom, ponagajali pa so mi čevlji, ker so bili mokri, na koncu pa je še prijel krč in zaključek zame res ni bil prijeten,« je dejala Szabova. V odsotnosti najboljših slovenskih maratonk se nobeni preostali tekačici ni uspelo spustiti pod mejo treh ur.

V polmaratonu sta bila najboljša Slovenca specialista za gorske teke. »Zaradi poškodb sezona ne poteka tako, kot bi si želel. Zato je bila današnja tekma, med katero me slabše vreme ni morilo, dobrodošel trening. Posvetila se bom gorskim tekom, jeseni pa upam, da bom lahko tekla še kakšen maraton,« je dejala Kosoveljeva, ki je za skoraj osem minut ugnala vso slovensko konkurenco, slabih šest minut in pol pa je bila za kenijsko zmagovalko. Slabih osem minut za prvouvrščenim Kenijcem je na cilj prišel njen brat Mitja Kosovelj. Robert Kotnik, ki je bil mesto za njim, je bil več kot dve minuti in pol počasnejši.

Rekorda proge na 42,195 km iz leta 2000 Italijanke Gigliole Borghine (2:38,33) ter iz leta 2006 Kenijca Davida Biwotta (2:15,26) sta ostala nedotaknjena.

 

Deli s prijatelji