ŽREB

V ostri poljski zimi proti lačnim volkovom

Objavljeno 20. junij 2015 14.38 | Posodobljeno 20. junij 2015 14.39 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: rokomet žreb

Slovenskim rokometašem je žreb za EP v skupini namenil Španijo, Švedsko in Nemčijo.

Jure Dolenec se bo spet bodel s švedskimi Vikingi. Foto: Tomi Lombar

Včeraj so v Krakovu v spektakelskem slogu izžrebali skupine za evropsko prvenstvo v rokometu, ki bo januarja na Poljskem. Slovenija, ki je v kvalifikacijah odbila latvijski in slovaški napad, se bo v skupini C v Vroclavu spet pomerila s Švedsko, ta jo je prehitela v skupini izločilnih bojev. Poleg vedno ostrih in bojevniško naravnanih Vikingov bodo izbranci selektorja Veselina Vujovića moči prekrižali še s Španci in Nemci. Torej slovenske fante čaka garanje v ruvanju s telesno zelo močnimi tekmeci. Iz vsake od štirih skupin se v nadaljevanje EP uvrstijo prve tri reprezentance, ki nato sestavijo dve skupini s po šestimi udeleženci, igralo pa se bo v Krakovu in Vroclavu. V krakovski polfinale, to mesto nato gosti še finale in dvoboj za bron, se uvrstita prvi dve moštvi iz vsake od skupin drugega dela tekmovanja. Tretje- in četrtouvrščene v Vroclavu čakata tekmi za končno peto in sedmo mesto na evropskem prvenstvu.

Slovenska rokometna reprezentanca bo v ostri poljski zimi desetič igrala na prvenstvu stare celine. O Švedih, čeprav kakovostno niso več rokometni Vikingi, ki bi vse spravili na kolena, ni treba izgubljati besed. V kvalifikacijski skupini 3 za EP so Slovence doma v Växjöju ugnali z 28:24, v Celju pa je bilo neodločeno 28:28. Po tej tekmi je zaradi vrha izgube zaupanja in načetih odnosov v izbrani vrsti odšel prejšnji selektor slovenske reprezentance Boris Denič. S Španijo in Nemčijo se je Slovenija merila na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju. Iberski rokometaši so v srečanju skupine A zmagali s 30:26, Germani pa so Deničeve fante ugnali v boju za končno sedmo mesto SP; izid je bil 30:27. S tem so si nemški rokometaši pribojevali še zadnjo vstopnico za olimpijske kvalifikacije, Slovenija pa mora, za zdaj, še čakati. A pri tem, zaradi razpleta celinskih prvenstev, ne bo težav.

Poškodbeni kroj

Seveda je slovenska rokometna reprezentanca s prihodom Veselina Vujovića, sodeč po zadnjih tekmah s Slovaško in Latvijo, nekaj povsem drugega kot Deničeva v zadnjem obdobju njegovega selektorjevanja. Torej bodo fantje na Poljsko šli v poletu za naskok na nove visoke cilje, saj na zadnjem EP na Danskem celo niso nastopili. »Vseh šestnajst reprezentanc na EP kaže kakovost in so spoštovanja vredna moštva. Morda dajem malce prednosti Poljakom, saj so gostitelji, in Francozom, kot aktualnim olimpijskim, svetovnim in evropskim prvakom, vse druge so nekako izenačene in sposobne premagati vsaka vsako. Odločala bo zasedba, s katero bodo ekipe prišle na Poljsko, kako bodo poškodbe krojile ekipe, kakšna bo dnevna forma in tudi podpora s tribun,« meni direktor slovenske reprezentance Uroš Mohorič.

»Želje so zanesljivo visoke, na prvenstvih ne želimo le nastopati, temveč biti uspešni tudi z vidnimi rezultati. Žreb nam je namenil Špance, vedno neugodne Nemce in pa Švede, s katerimi smo igrali v kvalifikacijah. Vsekakor bo naš prvi cilj priti iz skupine, poznejši pa zagotoviti si čim boljše mesto in prenos čim večjega števila točk naprej iz skupine. Najpametneje bo iti korak za korakom. Prve tekme so najpomembnejše, verjeti moramo v to, kar si bomo zadali, in verjamem, da nam bo tudi uspelo,« je oceno žreba sklenil reprezentančno levo krilo Luka Žvižej.

Gostitelji s Francijo, prvakinjo OI, SP in EP

Skupine rokometnega EP na Poljskem, ki bo od 17. do 31. januarja 2016. Skupina A (Krakov): Francija, Poljska, Makedonija, Srbija; skupina B (Katovice): Hrvaška, Islandija, Belorusija, Norveška; skupina C (Vroclav): Španija, Švedska, Nemčija, Slovenija; skupina D (Gdansk): Danska, Madžarska, Rusija, Črna gora.

Deli s prijatelji