SELEKTORJI

V ospredju Tamše in Raul

Objavljeno 21. maj 2015 09.31 | Posodobljeno 21. maj 2015 09.31 | Piše: Marko Uršič

V sredo naj bi bilo uradno znano, kdo bo novi selektor slovenskih rokometašev.

Branko Tamše je med kandidati za ustvarjanje nove reprezentančne klubske zgodbe po uspešno iztekli se celjski. (Foto: RK Celje Pivovarna Laško)

Selektorja nima hokejska reprezentanca Slovenije, niti ga nima rokometna. Matjaž Kopitar in Boris Denič imata v svojem ceveju več uspehov kot neuspehov, sta pa obe panogi pod Alpami prestižni perjanici domačega športnega dogajanja. Rokometna Slovenija se mora, tudi če na klopi ne bo glavnega trenerja, brez težav uvrstiti na evropsko prvenstvo januarja na Poljskem; v zadnjih kvalifikacijskih krogih 10. junija gostuje na Slovaškem, 13. junija sprejema Latvijo. V kvalifikacijski skupini 3 vodi Švedska s 7 točkami, nekdanji Deničevi jih imajo 5, Latvijci 4, Slovaki pa so brez osvojene točke. V Krakov, Sopot, Katovice, Lodž in Vroclav peljeta prvi dve mesti v vsaki od kvalifikacijskih skupin, torej slovenski rokometaši res ne bi smeli izpustiti naslednjega velikega tekmovanja.

A pod čigavo strokovno roko bodo odigrali junijski tekmi? Ime in priimek novega selektorja še nista znana, po zelo skopih dovtipih z Rokometne zveze Slovenije pogovori s kandidati še potekajo. Kar naj bi držalo kot črno na belem, pa je to, da bo izbrani kandidat za selektorja potrjen na seji predsedstva RZS naslednjo sredo. V krogu morebitnih novih strategov na slovenski klopi so omenjali Branka Tamšeta, zelo uspešnega trenerja Gorenja in zdaj Celja Pivovarne Laško, nekdanjega selektorja Matjaža Tominca pa tudi tri tujce. Črnogorca Veselina Vujovića, ta igralni as svojega časa trenutno vodi nekdanjega hrvaškega velikana Zagreb, zdaj imenovanega RK Prvo plinarsko društvo Zagreb, ter španski duet: Raula Gonzaleza Gutierreza, trenerja skopskega Vardarja, in stratega Picka iz Szegeda Juana Carlosa Pastorja Gomeza. Slednji je zelo zanimiva osebnost; Špance je do zlata vodil na svetovnem prvenstvu leta 2005 v Tuniziji, na EP v Švici leto pozneje je bila Španija srebrna, na olimpijskih igrah v Pekingu pa je Pastorjevim varovancem uspelo priigrati bronasto odličje.

Po skopih podatkih z Leskoškove 9e, tam je sedež RZS, so v ožjem krogu selektorskega izbora trije kandidati, o imenih in priimkih pa so bile rokometne oblasti razumljivo bolj ali manj tiho kot pri molitvi. Zanimivo je, da je Veselin Vujović za hrvaške medije že navrgel, da ne zapušča Zagreba, po njegovih spoznanjih pa naj bi bila selektorski klopi najbližje Raul, seveda ne gre za nekdanjega slavnega Realovega nogometaša, in (ali) Tamše. Na odgovor, kdo bo v bodoče selektorsko vodil Dragana Gajića, Jureta Dolenca, Sebastiana Skubeta in druščino, bo torej treba počakati še nekaj (malega) časa.

Deli s prijatelji