TEŽAVE

V Olimpiji se več govori kot dela

Objavljeno 02. februar 2017 12.03 | Posodobljeno 02. februar 2017 12.03 | Piše: Drago Perko

Direktor Spar Slovenije Igor Mervič še naprej podpira košarkarje Union Olimpije.

Igor Mervič med podeljevanjem lovorike za košarkarski pokal Spar. Foto Ljubo Vukelić

Reševanje obstoja in finančne stabilizacije Union Olimpije bo očitno zaznamovalo letošnji košarkarski februar. Pobudo je, kot smo napovedali, prevzel predsednik uprave podjetja BTC Jože Mermal, ki tudi javno poziva partnerje, naj se zganejo, saj da sam ne zmore vsega. Med tistimi, na katere Mermal odkrito računa pri reševanju načetega ljubljanskega kluba, je tudi podjetje Spar Slovenija oziroma njegov prvi mož Igor Mervič, ki ima prav tako zelo rad košarko. Njegovo podjetje že 17 let velikodušno podpira slovensko košarko (Mervič je v njem 24 let), med drugim ime nosi pokalno tekmovanje. Tudi ali predvsem zato je bil Mervič lani močno razočaran, ker je Union Olimpija iz pokala Spar izpadla že v četrtfinalu. »Upam, da bo letos drugače. Lani je bilo sramotno. Klub se ne more tako obnašati na parketu. Če bi bilo mogoče, bi morali lani v tistem hipu ob izpadu odpustiti vse igralce in trenerja. A to ni bilo mogoče. Upam, da bo letos bolje,« je Mervič dal jasno vedeti, kaj letos pričakuje od zmajev. Njegovo podjetje ne podpira le pokalnega tekmovanja, ampak kot sponzor tudi Union Olimpijo. Mervič je bil zagovornik prihoda trenerja Gašperja Okorna, ki v Ljubljani opravlja dobro delo, iz ekipe vleče maksimum. V četrtfinalu pokala se bodo sicer zmaji pomerili z domžalskim Heliosom, ki bo 18. in 19. februarja tudi gostil finalni turnir četverice.

V tistem času naj bi bilo bolj jasno, kaj bo v prihodnje z Union Olimpijo. »Zadeva ni tako komplicirana, kot je videti na prvi pogled. Pravzaprav je preprosto. Če bodo zmogli dovolj denarja in poguma ter vizije tudi drugi sponzorji, bo to živelo. Upam, da se bo to zgodilo,« se nadeja Mervič in podobno kot Mermal sporoča, da sam ne bo zmogel sanirati finančne luknje, ki je nastala. »Ostajamo sponzor kluba z enakim zneskom, kot smo bili do zdaj. Upam, da se bo zadeva rešila. Gre za sponzorska sredstva, gre za denar. In za to, ali bomo košarko v Sloveniji imeli ali ne,« opozarja Mervič, ki mu ni niti najmanj všeč, da nekateri sponzorji svojih obveznosti do kluba ne izpolnjujejo, kot bi jih lahko. Kako dolgo bo trajalo, da se vsi člani, ki sedijo v svetu sponzorjev, začnejo zavedati resnosti položaja, Mervič ne zna oceniti, čeprav so mu razmere v klubu znane. »Svet sponzorjev deluje tako, da se občasno dobimo. Vsak pove svoje misli. Moti me, ker ni realizacije. Sem realen optimist,« sklene Mervič, ki v neformalnem pogovoru ni zanikal, da bi sprejel položaj predsednika najuspešnejšega slovenskega košarkarskega kluba. Košarka bi takšnega človeka potrebovala, saj ima Igor Mervič ogromno poslovno-športno kapaciteto, ob tem pa je moralna avtoriteta, ki ne bi dovolila, da se s klubom dogaja to, kar smo spremljali v zadnjih letih. Preostali četrtfinalni pari pokala Spar so Krka – Sixt Primorska, Rogaška – Zlatorog in Konjice – Hopsi Polzela (igrajo dve tekmi od 14. do 16. februarja).

 

V Olimpiji čakajo na dejanja

»Vsi sponzorji se strinjajo, da gre košarkarska zgodba naprej. Bo pa treba zdaj potegniti kakšno potezo. Z vsakim mesecem odlašanja bo naša košarkarska zgodba dražja,« meni direktor Union Olimpije Matevž Zupančič.

Deli s prijatelji