BRATA DRAGIĆ

V ligi NBA imajo svojo računico z Dragićevima

Objavljeno 29. julij 2015 09.35 | Posodobljeno 17. avgust 2015 11.47 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Zoran Dragić

Nosilca igre slovenske reprezentance Zorana Dragića je Miami poslal v Boston.

Goran in Zoran Dragić ne bosta več igrala skupaj za Miami Heat. Foto: Marko Feist

Liga NBA je za igralce kot obljubljena dežela, kjer se cedita med in mleko. A ta med ni vedno sladek, mleko pa ne tako slastno. To na svoji koži v teh dneh občutita tudi najbolj znana slovenska brata Dragić. Zoran Dragić bo kariero, vsaj taki so bili podatki še včeraj ob zaključku redakcije, nadaljeval v Bostonu. Miami se ga je brez milosti odrekel, saj je imel na svojem seznamu preveč košarkarjev s pogodbo. Poslal ga je na sever h keltom, 17-kratnim prvakom lige NBA, zadnjič so bili najboljši leta 2008, ko so v velikem finalu odpravili Los Angeles Lakers.

»V ligi NBA nikoli ne veš, kaj kdo misli. Vsi so tako prijazni. Dejansko moraš biti vedno pripravljen na vse,« nam je še v soboto na medijskem druženju reprezentance pripovedoval 26-letni Zoran Dragić, ki je morda celo čutil, da ga bodo menjali. »Želim igrati, to je najbolj pomembno. Vidim, da lahko igram tudi v Miamiju,« mu ne manjka odločnosti. Ohrabren je bil z dobrimi predstavami na poletni ligi v Orlandu, kjer je vse štiri tekme začel v prvi peterki, bil pa je med najvidnejšimi posamezniki. To je potrdil tudi njegov zastopnik Rade Filipović. »Imam pogodbo v ZDA, nisem na trgu, zato selitev ne pride v poštev,« je v soboto še odvrnil Zoran na naše vprašanje, kaj pa če bi svojo prihodnost vendarle raje gradil v Evropi, ne pa da izgublja čas, da prepričuje vase zaverovane Američane. Ali bo Boston zadržal Zorana, ni jasno. Obstaja možnost (morda se je v minulih urah to celo zgodilo), da je Boston Zorana odpustil. V danem položaju bi lahko Zoran šel v kateri koli klub v ligi NBA (tako je delo v Memphisu našel Beno Udrih, ko ga je odpustil New York), ni pa izključena selitev v evroligo. Ne nazadnje je Dragić blestel v dresu Unicaje, preden je lani odšel v Združene države Amerike.

Le nekaj ur po šoku okoli selitve pa je slovenska košarkarska javnost izvedela, da je konec upov (saj so bili bolj pobožni), da bi za Slovenijo na evropskem prvenstvu zaigral 29-letni Goran Dragić. Prvi je o tem poročal ameriški novinar Tim Reynolds. Odločitev sta družno sprejela šef kluba Pat Riley in Goran. Dragiću je Miami pred dvema tednoma v pogodbi obljubil 90 milijonov dolarjev. Zato je jasno, da bo Goranova usoda v rokah tistih, ki ga mastno plačajo. Tistim na Floridi je figo mar za Slovenijo in njeno reprezentanco. Ko bo Goran z Miamijem kaj osvojil, bo lažje izposloval poletje, ko bo smel v dres Slovenije. Pričakovati je, da bo Goranov agent Rade Filipović poskušal morda še enkrat prepričati 66-letnega lastnika Miamija Mickyja Arisona, ki ima pod palcem 7,1 milijarde dolarjev. A se zdi, da bo tudi to bolj poizkus, ki je že v izhodišču obsojen na neuspeh. »O tem nismo bili obveščeni,« pa se je na odpoved Gorana Dragića odzvala Košarkarska zveza Slovenije. Roko na srce, Jure Zdovc na Gorana tako ali tako ni (več) računal.

 

Omić na Kanarske otoke

Slovenski košarkarski reprezentant Alen Omić zapušča vrste Union Olimpije in se seli na Kanarske otoke k španski Gran Canarii. Omić, ki je imel v Ljubljani še enoletno pogodbo, se je s Španci dogovoril za dvoletno sodelovanje. Triindvajsetletni Alen Omić, ki se pripravlja na nastop na letošnjem evropskem prvenstvu, se bo v klubu pridružil nekdanjemu soigralcu iz Olimpije Sasuju Salinu.

 

Deli s prijatelji