TURNIR

V Innsbrucku utiriti pot za vrnitev med elito

Objavljeno 11. februar 2016 09.06 | Posodobljeno 11. februar 2016 09.06 | Piše: Rok Tamše

Slovenska hokejska reprezentanca pred pripravljalnim turnirjem evropskega izziva.

Predsednik HZS Matjaž Rakovec, na sredini, je podaril dres šefu potniškega prometa pri SŽ Boštjanu Korenu; desno predstavnik Toyote Gašper Picelj. Foto: Marko Feist

Slovenski risi so včeraj zjutraj zvedavo postopali po peronu ob prvem tiru ljubljanske železniške postaje. Ker je Hokejska zveza Slovenije sklenila sodelovanje s Slovenskimi železnicami (SŽ), so na pripravljalni turnir evropskega izziva (Euro Ice Hockey Challenge) v Innsbruck odpotovali z vlakom, s čimer dajejo svoj prispevek k večji skrbi za okolje. Žal te izkušnje ni doživel napadalec Jan Urbas, ki je po treningih na Bledu zbolel, zato je moral selektor Nik Zupančič vpoklicati napadalca Telemach Olimpije Gregorja Koblarja. »Igralci, ki sem jih poklical, niso samo za krpanje lukenj. V načrtu sem imel preizkusiti igralce, ki jih v prejšnjem zboru nisem. Žal so spet poškodbe, bolezni, poklical sem Selana in Koblarja, ki sta se vedno odzvala in sta dovolj kakovostna, da bosta turnir odigrala na pravi ravni. Tu se je morda teh stvari nabralo malo več kot običajno. S pripravami sem kar zadovoljen, pogovorili smo se tudi z igralci, ki jih na prejšnjem turnirju ni bilo. Bili so zelo prizadevni na treningih,« je pred odhodom dejal Zupančič.

Vratar Robert Kristan je dobre volje postopal pred hokejskim vagonom. »Vzdušje v reprezentanci je super, razumemo se in uživamo v hokeju. Tokrat obnavljamo naš sistem v igri, vsi bomo tudi tokrat dali vse od sebe, čeprav rezultat ni v prvem planu. Toda veselje in sproščenost v izbrani vrsti nam dajeta dodatno energijo. Mislim, da bo vse v redu,« pred tekmami z Avstrijo (drevi), Francijo (jutri) in Slovaško do 23 let (v soboto) meni 32-letni Kristan, ki ima turbulentno sezono v elitni češki ekstraligi, kjer je prvotni klub Pardubice zamenjal s Chomutovim. »Če sem čisto iskren, sem pričakoval, da bo po selitvi bolje. Toda ta sezona je malce bolj grenka. To se pač zgodi v karieri. Nimam minutaže, kot bi jo lahko imel, zato forma niha. Toda v reprezentanci sem drug človek, glavo imam na pravem mestu. Zato sem vesel tega zbora, reprezentanci hočem tudi tokrat dati svoj maksimum,« pravi izkušeni Lix, ki bo v Innsbrucku predvidoma branil na eni tekmi, na preostalih dveh pa Luka Gračnar in Matija Pintarič.

Tudi Klemen Pretnar je daleč od sijajne sezone v dresu EBEL-ligaša Dunaja, kjer se je znašel na stranskem tiru, zato ga toliko bolj veseli akcija z izbrano vrsto, kjer bo dobil minutažo na ledu. V kakšnem igralskem stanju je torej? »Seveda sem ves ta čas treniral. To je moja služba, pa tudi življenjski slog, saj je vedno treba biti pripravljen za igro. Te tri tekme so zame zelo dobrodošle, o svoji klubski zgodbi, ki ni rožnata, pa za zdaj ne morem še ničesar komentirati,« je bil iskren 29-letni Pretnar, ki je še posebno lačen tekem. »Morda me bo moral selektor kar malce brzdati,« se je še pošalil reprezentančni branilec, ki se s soigralci zaveda, da bo v prestolnici Tirolske zadnji test pred aprilskim svetovnim prvenstvom skupine B v poljskih Katovicah. Tudi tja bodo ekološko ozaveščeni risi potovali po tirih.

 

Deli s prijatelji