NA KOLO

V Hamletovi deželi za kolesarski biti ali ne biti

Objavljeno 03. avgust 2017 09.20 | Posodobljeno 03. avgust 2017 09.21 | Piše: Marko Uršič

V nedeljo cestna dirka za evropska odličja.

Luka Mezgec bo slovenski adut, če na EP pride do ciljnega skupinskega sprinta. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Včeraj se je z vožnjami na čas v mlajših kategorijah že začelo evropsko prvenstvo v cestnem kolesarstvu v Heningu na Danskem. Do konca tedna, v nedeljo je prestižna cestna dirka članske elite, bo torej na danski ravnini živahno, ravno zaradi premalo razgibane proge pa se je EP odločil izpustiti Tourov junak Primož Roglič. V kronometru sicer ne bo nastopil noben slovenski elitnež, za cestno dirko na 20-kilometrskem krogu pa selektor Andrej Hauptman računa na Luko Mezgeca, Kristijana Korena, Mateja Mohoriča, Marka Kumpa, Jana Tratnika, Luko Pibernika, Davida Pera, Roka Korošca in Mateja Mugerlija.

»Ekipa je sestavljena trasi primerno, če bo vse tako, kot mora biti, tudi rezultat ne bo izostal. Ekipo smo sestavili okoli Mezgeca, je pa to kakovostna vrsta, veliko je hitrih kolesarjev. Imamo tekmovalce za vsak razplet dirke,« pravi Andrej Hauptman, ki torej računa, da bo, če ne bo vpliva vetra ali dežja, odločitev padla v ciljnem sprintu, kjer bi drugi Slovenci pomagali Mezgecu. »Kakršno dirko bomo kolesarji naredili in če bo morebiti slabo vreme, denimo 13 stopinj Celzija in dež, se bo to poznalo pri razpletu, ker smo zdaj navajeni na 30 stopinj, in naredilo razliko na sicer ravninski progi. Najpomembnejši dejavnik, ki lahko vpliva na počutje, je seveda dirka po Poljski, na sporedu pred evropskim prvenstvom. Tam je sedem težkih etap, nato pa le dan počitka, pa še to bomo iz hotela na Poljskem do tistega na Danskem potovali kakšnih deset ur,« meni udarni slovenski adut Luka Mezgec.

»Z dirko na evropskem prvenstvu bom zadovoljen, če bom pokazal vse, kar znam, kaj bo to pomenilo pri rezultatu, pa bomo videli. Forma je dobra, sicer pred poljsko dirko nisem tekmoval več kot mesec dni, Poljska pa bo prišla prav, da pridem nazaj v tekmovalni ritem in le upam, da ne bo pretežka. Zelo težko napovem, kako se bo dirkalo na EP, vprašanje je tudi, kako bodo sestavljene reprezentance. Moja naloga bo počakati do konca za skupinski sprint, tudi drugi v naši ekipi so hitri in vzdržljivi kolesarji, tako da je opcija tudi pobeg. Če bo dirka napadalna, se v zadnjih 30 kilometrih lahko marsikaj zgodi. Lahko uide manjša do srednja skupina, takrat bomo morali biti poleg,« je teoretične razplete cestne dirke za odličja evropskega prvenstva, drugič v elitni kategoriji, že razčlenil 29-letni Luka Mezgec. 

Sagan ne bo branil naslova

Svetovni in evropski prvak v cestni vožnji, Slovak Peter Sagan, ne bo nastopil na EP na Danskem. Lani je v Plumelecu postal prvi evropski prvak v elitni kategoriji, zdaj pa se bo osredotočil na SP septembra, ko bo lovil svoj tretji zaporedni naslov prvaka.

 

Deli s prijatelji