ROKOMET

V finalu Francija in Katar, Slovenci nimajo časa za lizanje ran

Objavljeno 30. januar 2015 22.23 | Posodobljeno 30. januar 2015 22.23 | Piše: STA, T. L.
Ključne besede: rokomet

Katarci so dosegli sanjsko uvrstitev v finale.

Katarci so presenetili.

DOHA – Rokometna reprezentanca Francije je drugi finalist svetovnega prvenstva v Dohi. Francozi so v današnjem drugem polfinalu premagali Španijo s 26 : 22 (18 : 14). V nedeljskem finalu (17.15) se bodo pomerili s Katarjem, ki je v prvem polfinalu presenetljivo premagal Poljsko z 31 : 29 (16 : 13).

Sanjska uvrstitev Katarcev

Katarci oziroma rokometaši, zbrani z vseh vetrov, na čelu s španskim selektorjem Valerom Rivero, ki igrajo za Katar, so dosegli sanjsko uvrstitev v finale. Čeprav so v predtekmovanju in izločilnih bojih pokazali, da so trd tekmec, pa je uvrstitev v veliki finale reprezentance, ki je bila na prejšnjem SP še na skromnem 20. mestu, le presenečenje.

Za zgodovinski uspeh Katarja, prve neevropske reprezentance v finalih svetovnih prvenstev, je kot zadnja ovira padla Poljska. Navijači v polni dvorani Lusail, ki sprejme 15.300 gledalcev, so z navdušenjem pozdravili zmago, ki pomeni za Katar najmanj srebrno medaljo.

Gajić za več energije

Slovenski rokometaši nimajo časa za lizanje ran po današnjem porazu proti Dancem v tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta, saj jih že v soboto ob 14.30 čakajo Nemci.

»Na sobotni tekmi moramo vložiti malenkost več energije v vse skupaj. Igramo z Nemci in imamo lepo priložnost, da premagamo veliko ekipo, na tem turnirju nam to še ni uspelo,« je dejal slovenski reprezentant Dragan Gajić. »Verjamem, da bo naš pristop na tekmi za sedmo mesto še čvrstejši in odločnejši kot na tekmi z Danci. Če bodo Nemci v tem boljši, potem jim bomo roko stisnili. V to tekmo moramo vložiti še zadnje atome moči, želje in volje.«

Kaj je na tehtnici za Slovence

V slovensko-nemškem obračunu bo vložek velik – zmagovita ekipa si bo neposredno priborila nastop v dodatnih kvalifikacijskih turnirjih za nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto v Rio de Janeiru, možni pa so tudi drugi scenariji. Prvouvrščena zasedba z letošnjega turnirja v Katarju se bo neposredno uvrstila na olimpijski turnir, v dodatne kvalifikacije pa izbrane vrste od 2. do 7. mesta.

A Slovenija bi si nastop na enem od treh kvalifikacijskem turnirju za Rio, ki bodo na sporedu med 8. in 11. aprilom prihodnje leto, lahko zagotovila tudi v primeru 8. mesta v Katarju, če bi na evropskem prvenstvu prihodnje leto na Poljskem zmagal eden od četrtfinalistov v Katarju (Francija, Danska, Hrvaška, Poljska, Španija in Nemčija) ali pa če bi Francija v finalu premagala Katar, nato pa zmagala še na EP na Poljskem.

Dodatno mesto bi se sprostilo tudi v primeru, če Katar izgubi nedeljsko finalno tekmo proti Franciji, nato pa ubrani naslov azijskega prvaka.

Sloveniji bi se nastop v olimpijskih kvalifikacijah lahko izjalovil v primeru, če bi na EP na Poljskem zmagala reprezentanca, ki je izpadla v osmini finala (Švedska, Islandija, Rusija, Makedonija in Avstrija) ali pa katera od kakovostnih reprezentanc, ki se niso uvrstile na SP v Katarju (Madžarska, Norveška ali Srbija).



Izidi in napovednik:

petek, 30. januar:
– polfinale:
Poljska – Katar              29 : 31 (13 : 16)
Španija – Francija         22 : 26 (14 : 18)

– za razvrstitev od 5. do 8. mesta:
Hrvaška – Nemčija         28 : 23 (13 : 11)
Danska – Slovenija         36 : 33 (19 : 15)

* sobota, 31. januar:
– tekma za 7. mesto
14.30 Nemčija – Slovenija
– tekma za 5. mesto:
17.15 Hrvaška – Danska

* nedelja, 1. februar:
– tekma za 3. mesto:
14.30 Poljska – Španija
– finale:
17.15 Katar – Francija

 

Deli s prijatelji