TOUR DE FRANCE

V cilj 12. etape je prvi pripeljal Millar

Objavljeno 13. julij 2012 20.25 | Posodobljeno 13. julij 2012 20.27 | Piše: Mi. S., STA

Jani Brajkovič je bil danes 16., skupno pa ostaja osmi.

PARIZ – Britanski kolesar David Millar (Garmin) je zmagovalec 12. etape dirke po Franciji. Drugo mesto na 226 kilometrov dolgi etapi od Saint-Jean-de-Maurienna do Annonay Davezieuxa je osvojil Francoz Jean-Christophe Peraud (Ag2r), tretji je bil Španec Egoi Martinez (Euskaltel). Slovenec Jani Brajkovič (Astana) je bil danes 16., skupno ostaja osmi.

12. etapa dirke po Franciji, s katero so se kolesarji poslovili od Alp, ni premešala vrha, čeprav si je ekipa še vedno vodilnega Bradleyja Wigginsa (Sky) privoščila, da je skupini petih ubežnikov veliko prednost, nekaj časa je znašla tudi več kot 11 minut, skoraj uspelo pripeljati do konca. Najdaljšo etapo na letošnjem Touru je dobil vrhunski kronometrist Millar, medtem ko je skupina z Wigginsom v rumeni majici v cilj prispela skoraj osem minut kasneje.

Millar, ki vozi za ekipo Garmin-Sharp, je na Touru tokrat tako vknjižil že četrto etapno zmago in prvo po letu 2003. Ekipi sicer letos ne gre najbolje, saj je moštvo med drugim zapustilo tudi nekaj zvezdnikov, med njimi kapetan Ryder Hesjedal. »To je fantastično, saj je bil Tour za našo ekipo doslej prava polomija. Danes sem si resnično želel nekaj narediti ... Morda dokazati, da še obstajamo in da je ekipa Garmin-Sharp še vedno ena najboljših na svetu,« je po današnji zmagi dejal Millar.

35-letni Škot je imel na koncu današnje etape, ki je med drugim kolesarje peljala čez dva zahtevna vzpona, več moči v nogah, ko je v šprintu ugnal Jeana-Christopha Perauda. Z zmago je postal četrti Britanec z etapnim slavjem na letošnji pentlji za Markom Cavendishem, Christopherjem Froomom in vodilnim Wigginsom.

»Sem nekdanji dopinški grešnik in zdaj sem čist. Vsem sem zato želel pokazati in dokazati, da je mogoče na Touru zmagati tudi brez prepovedanih sredstev,« je še dejal Millar.

Slovenci so kolesarili v skladu s pričakovanji

Brajkovič je s 16. mestom zadržal skupno osmo mesto, tudi preostali trije slovenski kolesarji so ostali na mestih, ki so jih imeli poprej. Kristijan Koren (Liquigas) je bil 109., skupno je 112., Borut Božič (Astana) je bil 158., skupno je 151., Grega Bole (Lampre) pa mesto slabši, skupno je 158.

V soboto je v Franciji državni praznik, vendar to ne velja za kolesarje, ki ne bodo imeli počitka. 13. etapa jih bo v dolžini 217 kilometrov peljala od Saint-Paul-Trois-Chateauxa do obalnega mesteca Le Cap d'Agde.

Deli s prijatelji