LIGA PRVAKOV

V boj z velikanoma

Objavljeno 25. februar 2017 11.50 | Posodobljeno 25. februar 2017 11.51 | Piše: Marko Uršič

Rokometaši Celja Pivovarne Laško pot za preživetje v ligi prvakov nadaljujejo pri Vardarju.

Miha Zarabec bo moral na vročem igrišču v Skopju hladnokrvno in uspešno organizirati celjsko igro. Foto Leon Vidic

Tekmovalni ritem v rokometni ligi prvakov je res šampionski. A slovenskima kluboma gre predvsem za evropsko preživetje. Fantje iz Celja Pivovarne Laško se s Kristianstadom in Zagrebom ogorčeno bojujejo za šesto mesto v skupini B in uvrstitev v osmino finala lige prvakov, pred Švedi imajo točko prednosti, pred Hrvati dve, Krimovke pa lovijo četrtfinale, za četrtouvrščeno Bukarešto zaostajajo za točko. V ligi prvakov oziroma prvakinj pa točke ne ležijo na cesti, za vsako je treba preliti kri in znoj, zato v Celju in Ljubljani obljubljajo, da bodo grizli do konca, na koncu pa bo, kar bo.

Slovenski prvaki pri moških v 12. krogu LP danes, tekma bo ob 17.30, gostujejo v Skopju pri Vardarju. Ta je favorit, a knežji rokometaši so že v zadnjem krogu dokazali, da etiketa favorit velja le na papirju, saj je v Zlatorogu padel evropski klubski prvak Kielce. Bo pa v makedonski prestolnici presenečenje pravi podvig, Vardar je namreč dobil vseh pet dozdajšnjih dvobojev s Celjani. »Gre za ekipo, ki bodisi v ligi prvakov bodisi v regionalni ligi SEHA zelo redko izgublja. Sestavljena je iz zelo kakovostnih posameznikov, ki tvorijo zelo dobro celoto. So zelo močni v obrambi, igrajo lahko obrambni različici 6-0 ali 5-1, krasi pa jih tudi zelo dober nasprotni napad. V tej ekipi je zelo malo šibkih točk. V prvi vrsti pa me zanima moja ekipa in njena igra. Verjamem, da če bomo na tej tekmi pokazali vse znanje in če bomo na pravi ravni, bo obračun zanimiv. Seveda pa je vse to veliko lažje reči kot izvesti, a to je naš načrt, ki se ga bomo poskušali držati na tekmi,« svoje varovance psihološko že pripravlja trener Celja Pivovarne Laško Branko Tamše. »Vardar je v tem trenutku ena najboljših evropskih ekip. Pred nami je zahtevna naloga, nasproti nam bodo stali izjemni posamezniki. V napadu se zelo veliko vrti okrog odličnega Luke Cindrića, ki izjemno razigrava zunanje igralce, krila in odlično sodeluje s krožnimi napadalci. Težko se je torej osredotočiti zgolj na eno nalogo, vse bo treba opraviti zelo dobro, da bomo lahko upali na kakšno presenečenje,« je dejal Litovec Povilas Babarskas, ki se bo znova razdajal v obrambi.

Verjeti vase

Rokometašice Krima Mercatorja pa drevi ob 19.15 na Kodeljevem čaka tekma 4. kroga drugega skupinskega dela lige prvakinj. Tekmice prihajajo iz Györa, madžarska ekipa je v zadnji sezoni osvojila naslov evropskih klubskih podprvakinj. Da je z Györom, vodilno vrsto skupine, v kateri je tudi Krim, težko zobati češnje, dokazuje že izid z uvodne tekme v naši vzhodni sosedi, bilo je namreč kar 39:22 za gostiteljice. Tudi pred tokratno tekmo je zdravstveni karton ljubljanskih rokometašic popisan z nekaterimi problematičnimi diagnozami. Elizabeth Omoregie zaradi kolena že dlje ne igra, težave s stopalom ima Mirjeta Bajramoska, Lauro Kamdop, ki je pomemben obrambni člen, muči koleno, Aneto Benko pa hrbet. »Vesel sem, da se je po zvinu gležnja vrnila Tamara Georgijev. Imamo pa še nekaj manjših poškodb, tako da ne moremo razviti naše prepoznavne igre. Verjamem, da se bomo tokrat pokazali v najlepši luči. Osebni cilj je, da prikažemo dobro igro, da bo tekma pravi spektakel. Györ ima močan osrednji obrambni blok, težko ga bomo prebijali in zabijali zadetke, pomembno vlogo bosta imeli krilni igralki,« je motivacijsko-strokovno navrgel trener Krima Uroš Bregar. »Vseskozi ponavljamo, kdo manjka, a moramo verjeti vase. Poleg tega doma igramo bistveno bolje,« je bilo tipično bojevito slišati od kapetanke Miše Marinček. Tamara Georgijev je v podobnem slogu dodala: »Proti Györu moramo dati vse od sebe, pokazati bojevitost, kot smo jo v prvem delu lige prvakinj, ko smo zmagovale.« Krim ima že tudi prvo novo igralko za naslednjo sezono; ker hrvaška krožna napadalka Vesna Milanović-Litre z iztekom sezone zapušča Ljubljano, jo bo na tem igralnem položaju nadomestila 22-letna Ukrajinka Olga Perederij, ta je s klubom sklenila dvoletno sodelovanje.

 

Deli s prijatelji