NEZADOVOLJSTVO IN GNEV

V Beogradu napovedujejo slovensko osamosvojitev

Objavljeno 03. julij 2017 15.55 | Posodobljeno 03. julij 2017 15.57 | Piše: Rok Tamše

Združenje košarkarskih prvoligašev napoveduje aktivnejšo vlogo.

Kristijan Novak (skrajno levo) zanika osamosvojitev, prizadeval pa si bo za aktivnejšo vlogo klubov. Foto: kzs.si

LJUBLJANA – Slovenski košarkarski klubi, eni bolj, drugi manj javno, izražajo svoje nezadovoljstvo in gnev nad delovanjem Košarkarske zveze Slovenije. Zadnji tovrstni apel prihaja iz Ljubljane. »KZS ima svojevrsten položaj in na trenutke imamo občutek, kot da se obnašajo, da imajo svoj klub, imajo pa le reprezentanco, ki je zelo pomembna, a pozabljajo, da se z njo ukvarjajo malo več kot dva meseca. Klubi pa moramo delati 365 dni v letu, da proizvajamo nove igralce, ki bodo pozneje, če bodo uspešni, prišli v reprezentanco. KZS je pozabil na svoje osnovno poslanstvo. To je pomagati klubom, ne pa jim nagajati ali celo diktirati politiko, kako se bodo klubi razvijali. Če se bo to nadaljevalo, ni daleč dan, ko se bodo prvoligaši morali odločiti in narediti potezo, da se končno osamosvojijo od KZS, od katere ta hip v prvi ligi ni velike koristi. A o tem bodo odločala druga vodstva. Z vso zmešnjavo, ki so jo ustvarjali in pomagali Fibi zaradi uklonjene glave, namesto da bi stopili za slovensko košarko, so naredili več škode kot koristi, o čemer danes govorijo rezultati,« je povedal Jani Möderndorfer, ki je od avgusta 2010 predsedoval košarkarjem Olimpije. Jutri se poslavlja s položaja prvega moža kluba. Zato je izkoristil priložnost in še zadnjič kot košarkarski funkcionar nagovoril zainteresirano javnost. Predvsem je korektno izpostavil na trenutke zapostavljen položaj klubov v primerjavi z reprezentanco.

45 tisoč evrov na leto NKBM nameni KZS za prvo ligo.
V korist v klubov

»Razmišljanja o 'odcepitvi' in 'samostojnem vodenju lige' se pojavljajo vsake toliko časa, ko kdo od kolegov prvoligašev dobi občutek, da KZS ne dela v korist košarke oziroma najvišjega ranga tekmovanja, ki jo predstavlja liga NKBM. Verjamemo, da nam bo uspelo z oblikovanimi izhodišči in razgovori s pristojnimi najti skupne interese ter dvigniti zanimivost in nivo lige na višjo raven,« na to temo dodaja Kristijan Novak, novi predsednik združenja prvoligašev, ki je bilo več kot leto in pol brez operativnega predsednika. V tem času so klubi večkrat opozorili, da naj jim KZS izplača sredstva, ki jih je sponzor lige Nova KBM namenil za klube. Ker KZS ni imel sogovornika, je evre (nekaj več kot 45.000) porabil za prenose tekem. Klube je to zmotilo. Da se to ne bi več ponavljalo, želijo imeti aktivnejšo vlogo. A še vedno ne toliko, da bi se osamosvojili. Ali pač?

Informacija iz Srbije?!

Da bi nekateri slovenski klubi radi osamosvojili ligo, so nam razkrili naši viri v Srbiji.

Postopki niso stekli

»Ne vem, od kod vam takšne informacije. Nobeni takšni postopki niso stekli in o njih se tudi ni govorilo na zadnjem sestanku združenja,« je odvrnil Kristijan Novak. »Primarne naloge združenja, kot smo si jih zastavili na sestanku, bodo usmerjene predvsem v korekcijo poslovnika, ki je zastaral in je potreben obnove, v oblikovanje predloga za delitev sponzorskih sredstev NKBM med klube, v sestanke s KZS, sponzorjem lige NKBM, vodstvom regionalnih tekmovanj (liga ABA, pokal Alpe Adria) in vodstvom sodniške organizacije, ki se ne strinja s predlaganim znižanjem njihovih potnih stroškov,« je Novak razkril prioritetne naloge na čelu organa, ki je v zadnjih letih povsem otopel.

Slovaki za zgled

Svetel zgled za Slovenijo bi bila lahko Slovaška. Vodenje lige so dali v upravljanje podjetju, ki skrbi tudi za medijsko prepoznavnost prve lige. Poleg televizijskih in internetnih prenosov imajo Slovaki redno tedensko oddajo. V Sloveniji se to (še) ne bo zgodilo. 

Skoraj 400.000 za KZS

Košarkarska zveza Slovenije ne sme pozabiti, da so klubi dejansko njihov zlati sponzor. Po nekaterih preverjenih računicah v vseh kategorijah na leto oziroma sezono v proračun KZS prispevajo skoraj 400.000 evrov. Če bi se osamosvojili, bi se stroški lige za klube dolgoročno zagotovo znižali.

 

 

Deli s prijatelji