CRVENA ZVEZDA

V Beogradu mu je lažje zaradi kuharice Mire

Objavljeno 04. maj 2014 12.04 | Posodobljeno 04. maj 2014 12.04 | Piše: Drago Perko

Slovenski reprezentant Jaka Blažič se je po porazu v regionalni ligi pošteno zjokal, domačini ga obožujejo zaradi iskrenosti in borbenosti.

Po polfinalu se je zjokal, tolažili so ga soigralci. Foto: liga ABA

Srbi imajo Slovence radi. To spoznava tudi 23-letni košarkar Jaka Blažič, ki v tej sezoni nosi dres beograjske Crvene zvezde. A minuli dnevi niti zanj niso bili prijetni. Njegovo moštvo je povsem nepričakovano, toda povsem zasluženo izgubilo v polfinalu regionalne košarkarske lige in tako ostalo brez evrolige v novi sezoni. »Še zdaj nas boli, ker smo dovolili, da nas Cibona premaga,« obžaluje Blažič in prizna, da tudi treningi nekaj dni po bolečem porazu niso bili taki, kot so navadno. »Vse je bilo precej čudno, vsi smo bili precej tiho …«

Jokal kot dež

Kaj je šlo narobe, Jaka ne ve točno. »Nismo bili zbrani v obrambi, grešili smo odprte mete, ki jih sicer ne. Vse od začetka smo imeli težave z Američanom Jerelom Blassingamom, ki je počel, kar je hotel. Sprehajal se je pod naš koš,« benti Blejčan na delu v srbski prestolnici. Jaka meni, da sta jih malce ponesla tudi evforija in kolektivno razmišljanje v Srbiji, kjer so vsi pričakovali finale Crvena zvezda : Partizan, dobili pa tekmo hrvaškega državnega prvenstva.

Blažiča je poraz tako prizadel, da je po koncu tekme obležal in začel neutolažljivo jokati. »Še sam ne vem, kaj se je zgodilo. Spomnim se, da se mi je v trenutku zavrtel cel film tekme. Spoznal sem, da smo ostali brez finala, pa tako sem si ga želel … Nisem več zmogel kontrolirati čustev,« prizna. Soigralci so ga hiteli tolažiti. »Rekli so, naj dam glavo gor, da je treba to pač pozabiti. A ni šlo. Tudi v garderobi je še dolgo po tekmi vladala mučna tišina …«

Starši na potep

Zaradi čustvenosti, iskrenosti in solza imajo Srbi Blažiča še toliko raje. »Tak sem, rad pokažem svoja čustva. Zaradi vseh navijačev je moja naloga, da dam na vsaki tekmi vse od sebe.« Na tribuni sta za Jako stiskala pesti mati Ksenija (včasih odbojkarica Bleda) in oče Dušan, ki je v minuli sezoni bdel nad slovensko alpsko smučarsko reprezentanco. Jaki minuli vikend ni bilo do košarke, tudi finala si ni ogledal, starši pa so medtem spoznali Beograd.

V teh dneh pa Jaka Blažič ni sam v srbski prestolnici, na obisku je njegovo dekle Patricija, ki tudi dobro kuha, pri večerji pa se jima je pridružil še ameriški košarkar Charles Jenkins, ki se sicer prehranjuje družno z Jako. Da ne boste mislili, da fanta kuhata. Za to nimata niti časa. Ker bivata v isti hiši, sta si za kuho poiskala pomoč. Njun soigralec DeMarcus Nelson jima je priporočil domačinko Miro, sicer upokojeno kuharico, ki si s kuhanjem služi kak dodaten dinar.

»Izvrstno kuha, posebno izvrsten pa je njen piščanec v rižu!« Blažiča čaka še več kot dober mesec sezone. Blamažo iz lige ABA bi radi zvezdaši popravili z naslovom domačega državnega prvaka. Poleti pa ga čaka igranje za reprezentanco, ki se ga že zelo veseli. Pred časom ga je poklical tudi direktor reprezentance Matej Avanzo in mu pojasnil plan priprav. Po koncu sezone si bo Jaka privoščil nekaj dni oddiha, potem pa bo znova začel trenirati.

Deli s prijatelji