NOV IZZIV

Utaboril se je na Taboru, sledi naskok na Katar

Objavljeno 07. november 2014 11.32 | Posodobljeno 07. november 2014 11.33 | Piše: Marko Uršič

Slovenski rokometni selektor Boris Denič je novi trener Maribora Branik.

Boris Denič bo dirigiral mariborskemu rokometnemu orkestru. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Je trener Maribora, ni trener Maribora... Ko smo včeraj okoli poldneva poklicali selektorja slovenske rokometne reprezentance Borisa Deniča, še ni bilo uradno potrjeno, da je prevzel vijolične rokometaše. Ljubljančan, ki je klubsko nazadnje vadil bankrotirani Dinamo iz Minska, pa je bil s sporočilom vodstva RK Maribor Branik trinajst minut čez drugo namesto Marka Šibile le ustoličen na trenerski položaj obdravskega prvoligaša. Francoski ligaš Chambéry je za trenerja posegel drugod, njihov šef je postal makedonski selektor in nekdanji Gorenjev strateg Ivica Obrvan. Denič je bil namreč v igri tudi za odhod čez Savojske Alpe, zato pa bo nekdanji vratar po pogodbi poldrugo leto vadil Mariborčane.

»Ekipo vidim povsem v redu. Mlada je, dejstvo pa je tudi, da ima Maribor vsako leto v moštvu veliko migracij. Fantje so igrali v kadetskih in mladinskih državnih reprezentancah, zato potencial zagotovo obstaja. Normalno, s tem potencialom pa je treba delati,« je pojasnil Denič. Cilj pred Šibilovim odhodom je bil preskočiti vsaj enega od velikanov slovenskega klubskega rokometa. To pa za trenutno tretjeuvrščeni klub pomeni finale državnega prvenstva. »Če so v ekipi takšne migracije, vse ni tako preprosto. Vsako moštvo potrebuje čas, zato da je skupaj neko določeno jedro. To do zdaj ni bila praksa. Gotovo bomo delali na tem, da bi nekoga preskočili. Saj zato je to šport. Kaj je realno, pa bomo videli tudi na igrišču. V tem trenutku ne pričakujem nobene okrepitve in tudi osebno je ne bom zahteval,« je Boris Denič sklenil analizo štajerske rokometne zgodbe. Selektor bo sicer kot mariborski trener debitiral v soboto v dvorani Tabor proti Jeruzalem Ormožu.

Odpoved 
Bahrajna in ZAE?

Vijolično barvo bo konec leta in predvsem od 15. januarja naprej zamenjala nacionalna kolorna prepoznavnost. V Katarju bo svetovno prvenstvo tudi s slovensko udeležbo, Denič pa bo s fanti branil četrto mesto z zadnjega rokometnega festivala v Španiji. Branil? Saj je Denič že omenil, da je to šport, kjer teorija pravi eno, praksa na igrišču pa pokaže trenutno resnico. Na SP je Slovenija v prvem delu tekmovanja sicer v skupini A s Španijo, Belorusijo, Brazilijo, Čilom in gostitelji. »Za svetovno prvenstvo se bomo ves čas pripravljali v Zrečah. To bo naša baza, pripravljalna tekmeca bosta Iran in Alžirija,« je selektor napovedal brušenje za Katar s tekmecema, ki bosta udeleženca rokometnega mundiala.

Ob tem je celo slišati, da sta zaradi položaja v Perzijskem zalivu, ki je sod smodnika, udeležbo na SP odpovedali katarski sosedi Bahrajn in Združeni arabski emirati. Če bo to postalo tudi uradno, prva rezerva kot napeta puška čaka Islandija. Arabski rokometaši bi tudi morali priti v Slovenijo, a obstaja možnost, da se bodo Deničevi preizkusili s Hrvati. Če se to dogodi, bi odigrali pripravljalni turnir s polfinalom in finalom, če ne, potem posamične tekme z nasprotniki, ki bodo na voljo. »Na programu imamo še turnir na Danskem, kjer bodo naši tekmeci gostitelji, Rusi in Islandija. Ne bomo pa odigrali nobene pripravljalne tekme v Katarju. V januarskem obdobju je tam običajno od 15 do 20 stopinj Celzija, tako da naj ne bilo pretirane vročine, na katero ne bi bili navajeni,« je Boris Denič pogled uperil proti Arabskemu polotoku.

 

Deli s prijatelji