ODBOJKA

Urnaut: Želja po zmagi ne bi mogla biti večja

Objavljeno 17. oktober 2015 09.21 | Posodobljeno 16. oktober 2015 21.17 | Piše: M. U.

Slovenski odbojkarji proti Italiji lovijo finalno vstopnico evropskega prvenstva.

Kapetan Tine Urnaut želi čimvečkrat prelisičiti tudi azzurre. (FOTO: AFP)

Ko se nadarjenost sestavi v igralski mozaik, ki ga vodi odbojkarski veleum, potem rezultati morajo priti. Vedelo se je, da je slovenska odbojkarska reprezentanca velik potencial, to je govoril tudi Andrea Giani, ko je prevzel selektorski posel, a teorija se pogostokrat ni pretvorila v prakso. Na evropskem prvenstvu, katerega sklep bo danes s polfinalnima ter jutri s finalno in tekmo za bronasto odličje v bolgarski Sofiji, se je za Slovenijo vse izšlo po željah, sanjska uvrstitev v polfinale bo še dolgo odmevala.

A ni še konec. Danes ob 16.45 se bodo kapetan Tine Urnaut in soigralci za preboj v finalno tekmo merili z Italijani, legenda azzurrov pa je prav zdajšnji slovenski glavni trener Andrea Giani. Tako kot je to bilo v dodatni tekmi za uvrstitev v četrtfinale z Nizozemsko in četrtfinalni s svetovno prvakinjo Poljsko, tako je tudi v polfinalu z Italijo vse mogoče. »Da, vse je mogoče, vsi rezultati so možni. Igrati moramo, kot smo igrali do zdaj, imeti moramo igralno in tehnično kakovost, igrati kot moštvo in biti disciplinirani. Zato ker se tekme na takšni ravni odločajo v teh prvinah. So pa tudi drugi igralni načini (smeh, op. p.) za zmago,« je uvodoma menil Andrea Giani. Italijanska legenda seveda odlično pozna azzurre, a tudi ti poznajo njega. Kaj so denimo udarne taktične značilnosti italijanskega selektorja Gianlorenza Blenginija? »Opravil je zelo pomemben korak v spremembah pri treniranju moštva. Italija nima slabih točk, v vseh prvinah igre je dobra, tudi telesno je zelo močna. Na evropskem prvenstvu deluje zelo dobro tudi v moštvenem pomenu. A ponavljam, razlika se dela pri tem, kako neko moštvo igra, kakšna je njegova kakovost igre. Moramo razmišljati o svoji igri, ne smemo se obremenjevati z igro Italije. Ne more biti drugače. Vemo, kaj so naše igralne karakteristike, moramo biti potrpežljivi, tehnično moramo biti na ravni, tako kot smo bili proti Poljski. Le mirno moramo odigrati tekmo, a moramo vedeti, kako. To je pomembno, na tej ravni tekmovanja moramo stvari opraviti zelo dobro, ne moremo igrati denimo sedemdesetodstotno. Da imaš možnosti, moraš biti stoodstoten,« je iz Sofije sporočil slovenski selektor.

Giorgia za Slovenijo

Če kdo pozna Apeninski polotok, potem so to tudi Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Alen Šket, ki nastopajo za italijanske klube, Mitja Gasparini pa je škorenj zapustil v smeri Pariza. Kapetan Tine je poleti iz Latine prestopil v italijanskega prvaka Trentino Volley, Čebulj je iz Ravenne odšel v AS Volley Lube, tudi Šket je pred novo sezono iz Molfette prestopil v Latino. »Za zdaj še ne razmišljamo, kaj smo naredili, ne razmišljamo, kje smo, česa bi se v nadaljevanju prvenstva razveselili in kaj nam bi prineslo razočaranje. Razmišljamo le o Italiji in tekmi z njo. Ves čas prvenstva govorimo, da gremo korak po korak, in tako je tudi pred dvema dvobojema, ki nas še čakata. Vemo, kdo je Italija, vemo, da se v italijanski ligi igra najboljša odbojka, tudi reprezentanca je že dolgo v samem svetovnem vrhu. Letos je edina evropska, ki si je že zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Riu. To ekipo poznamo bolj kot druge, saj večina nas igra oziroma je igrala v italijanskem prvenstvu. Motiv je sicer že tako velikanski, proti njim se bo le še dodatno povečal. Lahko rečem, da želja po zmagi ne bi mogla biti večja. Menim, da je naša velika želja odločila četrtfinale s Poljsko, naj odloči še polfinale,« Tine Urnaut nestrpno čaka nov veliki evropski izpit. »Italija je popolna ekipa. Njihova igra blok-obramba je odlična, začetni udarci vrhunski, v napadu pa imajo, dva, tri igralce, ki lahko naredijo razliko. V prvi vrsti tu mislim na Osmanyja Juantoreno in Ivana Zajceva. A kljub kakovosti njihove ekipe se nimamo česa bati. Lahko igramo z njimi, z mirno, preudarno igro točko za točko in z zbranostjo v končnicah jih lahko premagamo. Tako kot smo Poljsko,« je dodal kapetan, čigar dekle je Italijanka, Giorgia Costa iz bližine Firenc. »Navijala bo za nas, a vseeno bom po zmagi lahko rekel kakšno besedo več kot po morebitnem porazu.«
 

Deli s prijatelji