PIŠEJO ZGODOVINO

Urnaut, drugo 
ime za 
odbojko

Objavljeno 11. oktober 2015 09.00 | Posodobljeno 11. oktober 2015 09.00 | Piše: Marko Uršič

Slovenske, nekdanje jugoslovanske in evropske odbojke si ne moremo zamisliti brez družine Urnaut. Oče Adi ter sinovi Andrej, Matjaž in Tine so pisali in še pišejo našo zgodovino tega športa.

Tine Urnaut na evropskem prvenstvu kot kapetan vodi slovensko reprezentanco. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Če slovensko odbojko denimo strnemo v eno besedo, bo priimek Urnaut dovolj. Pa ne le slovenske, tudi jugoslovansko in evropsko seveda, Ravne na Koroškem pa so središče odbojkarskega globusa. Adi Urnaut je zbral 320 nastopov za jugoslovansko reprezentanco, zanjo je debitiral že kot mladinec v sezoni 1957/58. Za SFRJ je igral 10 let, štiri je bil tudi kapetan izbrane vrste, francoski športni časnik L'Équipe pa ga je 1966. razglasil za najboljšega odbojkarja v Evropi.

Legenda

Seveda so se tudi Adijevi sinovi Andrej, Matjaž in Tine posvetili odbojkarskemu športu. Andrej je začel v ravenskem Fužinarju, nato je pisal legendarne odbojkarske strani v HAOK Mladost iz Zagreba, sledili so milanski Gividì, Alpitour iz Cunea, belgijski Noliko Maaseik, Nica, Averbode, SCC Berlin in Euphony Asse-Lennik. Za Korošca je Belgija, tudi zdaj živi tam, druga domovina. Andrej Urnaut je po koncu igralske poti trenersko začel leta 2001 pri Lenniku, vrnitev na igrišče pa je 2003. v Berlinu kronal z naslovom nemškega prvaka. Pozneje je znova treniral v Belgiji, pa berlinsko moštvo, 2011. se je vrnil v domovino in postal trener Salonita. Trenutno brusi formo varovancev v belgijskem prvoligašu Axis Shanks Guibertinu. Andrej je bil, še v igralskem obdobju, z Mladostjo trikrat jugoslovanski prvak, trikrat je igral v finalu lige prvakov (enkrat z Noliko Maaseikom), bil je večkratni belgijski klubski državni in pokalni prvak. Reprezentančno je 300-krat nastopil za Jugoslavijo, za Slovenijo je zbral 70 nastopov v državni majici. No, njegov sin Aljoša odbojko igra v belgijski ligi, ravno v očetovem klubu Axis Shanks Guibertin iz mesteca Mont-Saint-Guibert.

Kapetan Tine

Matjaž Urnaut je prav tako odbojkarsko prečesal tuja igrišča, še pri 41 letih je bil trener in igralec v francoskem klubu Saint-Louis. Najmlajši Urnaut, Tine, je prav tako legionarsko prekrižaril dobršen del stare celine. Italijo pozna kot lastni žep, prvi tuji klub po ACH Volleyju je bil pirejski Olympiakos, poljsko in turško igralsko izkušnjo tudi ima, pred letošnjo sezono pa je iz Latine na Apeninskem polotoku prestopil v italijanskega prvaka Trentino Volley. No, Tine Urnaut je tudi kapetan slovenske izbrane vrste, ki se v bolgarski Varni bojuje za čim boljšo uvrstitev na 29. evropskem prvenstvu v odbojki.

Skupinski tekmici Slovenije v prvem delu tekmovanja sta bili že Belorusija in Poljska, danes pa bodo Tine Urnaut in drugi varovanci slovenskega selektorja, legendarnega Andree Gianija, uvodni del EP sklenili s tekmo proti Belgiji. 

Deli s prijatelji