ATLETIKA

Upa na sproščeno tekmo

Objavljeno 29. julij 2014 12.18 | Posodobljeno 29. julij 2014 12.18 | Piše: Marko Uršič

Met kladiva bo na evropskem atletskem prvenstvu vidna slovenska disciplina. Ob Primožu Kozmusu pa sezona doslej ni bila niti po željah Barbare Špiler.

Kaj bodo letos s kladivom skovali slovenski podaniki kraljice športov? Primož Kozmus je po slabem uvodu v vadbeni osami za evropsko prvenstvo v Zürichu, po načrtu pa ni šlo vse niti Barbari Špiler. Dvaindvajsetletna Brežičanka ima izid sezone 69,08 iz Varaždina, 68 metrov in 17 centimetrov je vrgla v Velenju, a to ni tisto, kar je pričakovala. »S sezono nisem ravno zadovoljna, kajti tehnični model ni takšen, kot sem si ga želela. Zato izidi nihajo, enkrat lahko vržem 68,69 metra, drugič manj. Letos sem se želela stabilizirati pri 70 metrih, a mi žal vse ni šlo po načrtih. Ne, ni bilo poškodb. Vse leto je že takšno, se pač ustavi in ne gre,« pravi metalka kladiva, ki je blestela v mladinski kategoriji. Je evropska mladinska prvakinja iz Talina leta 2011, svetovna podprvakinja iz kanadskega Monctona leto prej, lani v Tampereju pa je bila srebrna na evropskem prvenstvu za atlete in atletinje do 23. leta starosti.

Torej nadarjenost je, le talent je treba izbrusiti za stalne mete nad 70 metri. »Pričakovala sem, da bom na evropsko prvenstvo šla z izidom približno 70 metrov. Bomo videli zdaj, ko se bo začela spuščati intenzivnost treningov, ko se bom spočila, če bo kaj drugače,« je dodala. Da ji ustreza metanje na sosednjem Hrvaškem, pa govori tudi dejstvo, da je državni rekord 71,25 vrgla pred dvema letoma v Čakovcu.

Torej s kakšnimi pričakovanji gre na starocelinsko prvenstvo v Švico, kaj tam v bistvu pričakuje? »Ne morem tja iti obremenjena še z dodatnimi pričakovanji. Upam, da bom tekmovala sproščeno, tako kot znam. Letos je prvič, da je to evropsko prvenstvo edina velika tekma, in upam, da se bom tam izkazala. Na velikih tekmah sem že znala biti prava, upam, da bo tako tudi letos,« je razmišljanja sklenila 16. z evropskega prvenstva leta 2012 v Helsinkih, istega leta 29. na olimpijskih igrah v Londonu, lani pa 25. v Moskvi na svetovnem prvenstvu.

Deli s prijatelji