SZZ

Ulaga spreten v slavju, zdaj ga čaka garanje

Objavljeno 28. september 2012 10.44 | Posodobljeno 28. september 2012 10.45 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Primož Ulaga

Novega predsednika SZS skrbi, da izvršni odbor ne bi podprl njegovih idej.

Nekdanji šampion Primož Ulaga mora poskrbeti za nove šampione (foto: Roman Šipič).

»Zdaj so trenutki, ki jih je treba uživati. Tomažu pa želim, da se mi pridruži. V veliko točkah sva se našla. Lahko najdemo skupno pot,« je Primož Ulaga nagovoril zbrane delegate po zmagi na predsedniških volitvah na izredni skupščini Smučarske zveze Slovenije. S kar 179 : 75 je ugnal konkurenta Tomaža Kunstlja. Slednji je poraz dostojanstveno priznal, na Ulago pa so v preddverju že čakale steklenice šampanjca. Odpiral jih je z občutkom. Če bo tako ravnal s slovensko smučarijo, se ni bati za jutri našega belega cirkusa.

»Zame je bistveno, da se začne nekaj dogajati. Potem grem lahko do partnerjev in tam zastavim svoje ime. Kar tako, ne da bi vedel, kakšno je stanje v hiši, tega ne bi storil,« je opozoril Ulaga, ki bo v prvih dneh pretresel pogodbe in plače ter odnose s sponzorji. Zaposleni na zvezi se bojijo kadrovskega scenarija. Novi predsednik ni želel veliko povedati, a je bila njegova izjava dovolj zgovorna: »Z manj denarja bomo morali narediti več!«

Dela se bo lotil z vso vnemo, plačila ne bo dobil, funkcija za zdaj ostaja amaterska. »Čez čas pa se bomo, če bo sistem deloval, lahko pogovarjali drugače glede predsedniške funkcije,« namigne Ulaga, ki si bo poskušal izboriti svojo plačo. Ko bo kaj naredil in pokazal, prej v to ne bo drezal. Če enkrat pa je dejal, da bo čas sodil, kako dober predsednik bo. »Izziva in dela se ne bojim.« Da se tudi nekdanji športniki dobro znajdejo na vodstvenih športnih funkcijah, sta zanj najboljši primer Sebastian Coe in Michel Platini.

V praksi bo poskušal udejanjiti model, ki je deloval pri nordijcih, ko je bil njihov direktor. Prizadeval si bo, da bodo vse panoge dobile direktorje profesionalce. Jasno pa je, da si to nekateri ne bodo mogli privoščiti. Je pa znan razlog, zakaj si tega želi. »Direktor mora biti dober menedžer, znati mora izbrati pravega direktorja, hkrati pa nadzorovati denar. Sam bom samo še nadziral.« Novi predsednik ni povsem brez skrbi. Prizna, da ga skrbi, ali bodo njegove ideje dobile zadostno podporo na izvršilnem odboru. Če te podpore ne bo, bo predsednik v škripcih. »Ni toliko problem v denarju kot v ljudeh. Mi potrebujemo dober in sposoben kader,« je omenil tudi v svojem programu.

O tem, kdo je in kdo ni šampion, ni želel govoriti. Razkril pa je taktiko, kako bo sodeloval s Tino Maze, kjer je imel njegov predhodnik najprej idilo, potem pa pravo vojno.»Preprosto; obdal se bom z ljudmi, ki jih ima ona rada, zato menim, da ne bo težav.« Smučarjem alpincem je popihal na dušo z napovedjo, da bo naredil konec samoplačništvu: »Prepričan sem, da bom to uresničil. Ne v drobnem tisku, ampak kar na glas je ob tem oznanil, »da lahko ekipe tudi skrčimo«, požugal pa je še trenerjem, kjer sam vidi precej rezerv (»Niti trenerji niso povsem nedolžni.«)

Barbara Kürner Čad, direktorica SZS, meni, da bodo z Ulago, ki mu mandat pote?e s koncem olimpijskih iger v Sočiju 2014, dobro sodelovali. »Želim si, da bo zveza?e naprej normalno poslovala, pričakujem pa, da bo Primož prinesel nove ideje in spremembe.« Ali se obetajo spremembe na direktorski funkciji, Ulaga ni komentiral. Zavoljo njegovega dela in ambicij niso redki, ki mu očitajo prepletanje direktorske in predsedniške funkcije, zato ga je okrcal poraženec Kunstelj:»Sam še vedno trdim, da je predsednik predstavniška funkcija, direktor pa je operativec.« Ulaga ima idejo, škarje dobiva v svoje roke, nekaj platna tudi. Kakšno obleko bo sešil, bo jasno kmalu.

Deli s prijatelji