DESKARJI

Ujemi ravnotežje, deskaj z vetrom ali vesli

Objavljeno 21. september 2015 11.43 | Posodobljeno 21. september 2015 11.45 | Piše: Jakica Jesih
Ključne besede: jadranje

Jadralni klub Pirat že osem let organizira največji deskarski dogodek v Sloveniji. Z obale je bilo videti deske in jadra številnih vrst in letnikov. Krotilcem vetra in jezdecem valov so se pridružili vse bolj množični suparji – veslači na deskah.

Osma Piranja je uspela. Foto: Matjaž Andrejašič

Prvi septembrski konec tedna Piranski zaliv že tradicionalno privablja številne ljubitelje jadranja na deski, ki so se jim tokrat že petič pridružili še navdušenci nad stoječim veslanjem, suparji. V organizaciji Jadralnega kluba Pirat se je zgodila osma Piranja, največji windsurfarski in sup dogodek leta.

Ta je kljub nič kaj obetavni vremenski napovedi privabila kar 30 jadralcev na deski in 48 suparjev. Oboji so se pomerili na standardnem Piranjinem regatnem polju v Piranskem zalivu, ki že vsa leta, ne glede na vremenske razmere, ostaja enako. Za nekoliko dodatnega adrenalina je tokrat poskrbel veter, ki ga je bilo najprej (pre)malo, kmalu zatem pa za nekatere že skoraj preveč, vmes pa je še nekajkrat obrnil smer.

Stare deske in jadra, nova zgodba

Odlične razmere torej, da so se lahko izkazali najboljši; in kar je bilo še posebno razveseljivo, ti niso jadrali zgolj z najsodobnejšo opremo. Za ohranjanje naše dediščine jadranja na deski organizatorji Piranje namreč že več let medse povabijo tudi tiste, ki še vedno (ali pa tudi) jadrajo na starih deskah s trikotnimi jadri (D2, tip A), ki smo jih nekoliko bolj množično začeli pri nas videvati v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. Tokrat so prvič dobili svoj razred in svojo razvrstitev. Letos jih je bilo osem, večina iz Zoo Station Velenje, najboljši med njimi, Janko Pristušek, pa je regato sklenil na skupnem tretjem mestu. Lep dokaz torej, da z dobrim jadranjem v določenih razmerah tudi stare deske še vedno lepo konkurirajo sodobnejšim. »Ko sem lani ustanovil društvo Zoo Station Velenje, je bilo hitro jasno, da so na Velenjskem jezeru razmere za jadranje s sodobnimi fun deskami primerne mogoče desetkrat na leto, zato sem iz arhiva potegnil stari D2 windsurf, s katerim sem lahko jadral skoraj vsak dan. Potem sem aktiviral še moje starčke, ki so s takimi deskami jadrali še v stari Jugi, in zdaj imamo dvanajst aktivnih kompletov. Dobivamo se vsak teden, ob sredah imamo regate in smo zelo veseli, da se je prav letos Mednarodna windsurf zveza (IWA) odločila D2 spet vključiti kot polnopravni razred ob bok sodobnim formulam, RS:X, slalom in drugim. Sicer pa nas pri IWA gledajo kot pleme, ki so ga na novo odkrili nekje na Novi Zelandiji,« v šali pove Miro Škorjanc, v resnejšem tonu pa doda: »Za prihodnje leto se pripravlja evropski pokal tega znova odkritega razreda in močno lobiramo, da bo Piranjina regata eno od prizorišč.«

Slabo vreme ni ovira

Prav poletno toplo in sončno popoldne je bilo kot naročeno, da se na svojih deskah in z veslom v roki pomerijo še stoječi veslači. Tako kot na jutranji windsurfarski regati je bilo tudi med suparji čutiti de Coubertinovo sporočilo, da je predvsem pomembno sodelovati. Na startu pred Piratom se je zato poleg najboljših, ki tekmujejo tudi za Pokal Slovenije (tudi Piranjina tekma je štela za Pokal Slovenije v supu), zbrala še raznolika množica rekreativnih ljubiteljev tega vse bolj priljubljenega športa, ki so zavzeto veslali mimo boje pred osrednjim portoroškim pomolom, obrnili pred portoroško marino ter se vrnili pred JK Pirat, kjer so na veliko veselje glasne množice navijačev morali pokazati še nekaj slalomsko-akrobatskih veščin. Tako kot lani se je tudi letos najbolje odrezal Bojan Bernard (SUP klub), le nekaj trenutkov za njim je v cilj priveslal Rok Puvar (ŠD Keka), kot tretji pa Tomaž Jensterle (Ujemi ravnotežje).

Z obema tekmovanjema je bil zadovoljen tudi vodja organizacije Matej Pegan: »Piranja je z leti postala največje srečanje jadralcev na deski in suparjev v tem prostoru, namen dogodka pa je predvsem popularizacija teh dveh športov v širši javnosti. Čeprav je rekreativna prireditev, jo marsikdo vzame precej resno. Predvsem sem zadovoljen, da nam je uspelo ustvariti format tekmovanja, ki ga lahko izpeljemo ob tako rekoč vsakih vremenskih razmerah, in to počnemo zaporedoma že osem let. To je pri večini tekmovanj v jadranju na deski sicer težko, saj smo vedno odvisni od vetrovnih razmer, ki pa so v našem morju precej spremenljive. Tako imamo ob ugodnih vetrovnih razmerah do 70 tekmovalcev, nikoli pa jih ni bilo manj kot 30. Ljudje se vračajo in so zadovoljni. Lepa popestritev je sup tekma, vse večje število udeležencev pa potrjuje priljubljenost tega športa tudi pri nas.«

Zmaga za Puha

Tudi letos je bil prvi v cilju član domačega Jadralnega kluba Pirat Matjaž Puh, drugi je bil Alan Železnik, vodja Športnega društva Keka, tretji pa s starim, trikotnim jadrom D2 Janko Pristušek, Zoo Station Velenje. Med ženskami je bila najboljša Martina Jerman (JK Umag), druga Sandra Rogič iz domačega kluba JK Pirat, tretja pa Martina Juriševič iz ŠD Keka. V mladinskem razredu BIC Techno je zmagal Toni Vrščaj (WSC Črnomelj), druga je bila Martina Jerman, tretji pa Mateo Radin (oba JK Umag). Med juniorji sta prvo in drugo mesto pripadla Toniju Vrščaju in Martini Jerman, tretji pa je bil Jaka Romih (JK Pirat). V razvrstitvi D2 so vsi trije najboljši prišli iz Zoo Station Velenje: prvi je bil Janko Pristušek, drugi Srečko Forte in tretji Zlatko Janjič.

Jarčeva veslala najbolje

Najhitrejša suparka je bila pred zadnjo tekmo vodilna v razvrstitvi za Pokal Slovenije Neža Jarc (ŠD Supklub), kot druga je priveslala Natalija Fon (SUP klub), tretja je bila Kimi Zupančič (ŠD Keka). Pred člansko regato so se na nekoliko krajše polje podali še najmlajši, a zato nič manj navdušeni veslači. Najboljši je bil Vitan Laharnar (SUP Slovenija), za njim sta se razvrstila Gregor Antonaz (WSC Bum) in Gašper Strahovnik (JK Pirat).

Tina in Veronika zbirata denar

Jadralske fešte sta se udeležili tudi aktualni evropski prvakinji in olimpijki v jadralnem razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol, prav tako jadralki JK Pirat, ki sta premierno predstavili svoj nov videospot, s katerim sta začeli dva meseca trajajočo kampanjo množičnega financiranja prek portala MakeAChamp. Zbrana sredstva bosta namenili delnemu pokritju stroškov priprav na svoj olimpijski nastop prihodnje leto v Riu de Janeiru, za vsak evro donacije pa se dekleti že vnaprej zahvaljujeta. 

Deli s prijatelji