KOŠARKA

Udrih: Brez politike v reprezentanci

Objavljeno 17. december 2012 13.58 | Posodobljeno 16. december 2012 21.53 | Piše: Drago Perko

Košarkarski as iz moštva NBA Milwaukee Bucks o svojem odnosu do izbrane vrste.

Beno Udrih se je v letih 2005 in 2009 poškodoval na zadnji pripravljalni tekmi pred evropskim prvenstvom (foto: Tadej Regent).

Beno Udrih v tem hipu spada med tri najboljše slovenske košarkarje. Ljubitelji te moštvene igre pa se 261 dni pred začetkom evropskega prvenstva v Sloveniji sprašujejo, ali bo štajerski čarovnik z žogo na začasnem delu v ameriškem Milwaukeeju le oblekel dres, izpolnil domovinsko dolžnost in skupaj z Goranom Dragićem in Erazmom Lorbkom popeljal Slovenijo do kolajne. Slovenija močno upa v moža, ki je pri 30 letih igral za Slovenijo na enem samem evropskem prvenstvu – davnega leta 2001, ko je zasedba s selektorjem Borisom Zrinskim pristala na skromnem 15. mestu, vmes je pomagal Sloveniji še na svetovnem prvenstvu na Japonskem (2006); skupno je za izbrano vrsto odigral le 17 tekem. V teh ducat letih se je spremenilo marsikaj. Beno je zaslužil milijone, bil dvakrat prvak lige NBA, Slovenija je zamenjala pet selektorjev (Zrinski, Slobodan Subotić, Aleš Pipan, Jure Zdovc, Memi Bečirović), zdaj pa je selektor tujec (Božidar Maljković). Udrih je o svojem statusu v ligi NBA in reprezentanci spregovoril posebno za Slovenske novice. Trenutno ne igra v dresu Milwaukeeja, ker je od 1. decembra na bolniški zaradi banalne poškodbe. Po trčenju s kamermanom si je na tekmi proti Minnesoti zvil gleženj.

Kako okrevate?

Gre za povsem klasičen zvin gležnja. Glavna bolečina je popustila, zdaj že lahko stopim na nogo, vendar pa še ne morem teči in trenirati normalno. Ne štejem, koliko tekem bom izpustil, ampak mislim le na to, da bo gleženj povsem pripravljen, ko sem bom vrnil na igrišče. Par dni bom še na bolniški.

Kako ste zadovoljni z uvodom v sezono?

Začeli smo odlično, nato pa malo popustili, a spet ujeli zmagoviti ritem. Upam, da nam bo uspelo zadržati ta tempo. Lani smo za malenkost zgrešili končnico, tja pa merimo letos. Vodstvo kluba ni nikoli na glas izjasnilo svojih ciljev, letos hočemo v izločilne boje.


Vaša vloga v ekipi je enaka kot prej.

V ekipi imam podobno vlogo kot lani. Prihajam s klopi in dajem igri drugačen ritem. Druga peterica je pri nas zelo močna in pomembna, saj je letos že večkrat preobrnila potek igre in na koncu tudi zagotovila zmago.

Poleti vam poteče pogodba s klubom, tudi zato ni povsem nepomembno, kako boste odigrali tekme do konca.

O tem je še prezgodaj razmišljati. Najbolj pomembno je, da se čim prej pozdravim in se priključim ekipi. Če bom zdrav, bodo tudi moje igre na visoki ravni.

V dresu Phoenixa navdušuje Goran Dragić. Sta se kaj slišala, morda srečala?

Videla se nisva, saj letos še nismo igrali s Phoenixom. Sva pa govorila po telefonu in takrat sva spregovorila o reprezentanci, predvsem o tem, kako je bilo lani na evropskem prvenstvu.

V Sloveniji se pojavljajo ugibanja, ali boste po letu 2001 spet oblekli dres Slovenije na evropskem prvenstvu ali ne. Vas je selektor Božidar Maljković kaj poklical v zadnjih dneh? 

Nazadnje sva se slišala lani pred reprezentančno akcijo. Takrat mi je povedal, da računa name. Pogovarjala sva se tudi o preteklosti in o določenih zadevah, ki so se dogajale znotraj reprezentance v zadnjih letih, ter prav tako o prihodnjih ciklusih in načrtih.

Boste torej igrali 
za Slovenijo?

Že večkrat sem povedal, pa bom tudi tokrat, in upam, da ne bo spet kaj napačno interpretirano, kot je že v navadi. Zmeraj sem stoodstotno pripravljen igrati za reprezentanco, če le ne bo poškodb in če bodo stvari jasne vse od začetka in brez politike v ozadju. Veliko ljudi misli, da postavljam pogoje, da sem domišljav in podobno. Jaz igram košarko, košarka je moj poklic, svoje povem na igrišču in ne vem, zakaj bi moral še zunaj njega biti neke bitke. Dajmo se že enkrat sprijazniti, da nimamo 12 enakovrednih igralcev, tako kot jih nima skoraj nobena država.

Bi bila medalja na EP krona kariere tudi za vas?

Upam, da me s tem še ne pošiljate v pokoj (smeh). Medalja bi definitivno prinesla nepopisno zadovoljstvo tako nam igralcem kot vsem navijačem. Hkrati bi se s tem rešili velikanskega bremena, ki ga nosimo že vse od osamosvojitve in vse od prvega velikega tekmovanja. Vendar pa je do tja še dolga pot in nasproti nam bo stalo veliko močnih reprezentanc s podobnimi željami.

Kaj bi se moralo zgoditi, da se le osvoji tako želena medalja?

Četudi so vsi faktorji izpolnjeni, to še zmeraj ni zagotovilo za medaljo, saj je tukaj še veliko nepredvidljivih dejavnikov, kot so športna sreča, poškodbe med pripravami. Osnovni prvi pogoj je seveda, da se zberemo vsi najboljši igralci. Nato bom znova poudaril, da je treba politiko pustiti ob strani. Tudi v sistemu priprav bi se dalo marsikaj spremeniti, prilagoditi ali pa izboljšati. Pa verjemite mi, da nisem edini, ki tako misli. Veliko igralcev meni enako. V reprezentanci smo sami profesionalci in odrasli ljudje, ki smo v košarki že ogromno let in bi morda lahko kdaj tudi nam malo bolj prisluhnili.

Vas kaj daje nostalgija po Polzeli, kjer ste košarkarsko Slovenijo prvič opozorili nase?

Po Polzeli malo, po Šempetru, mojemu rojstnemu kraju, pa več (smeh).

Verjetno vam ni vseeno, da vaši Hopsi ždijo na repu lestvice lige Telemach, čaka pa jih ogorčen boj za obstanek.

Močno upam, da jim uspe. Pred leti sem bil pripravljen pomagati, kot sem le lahko. Bil sem tudi sponzor kluba. Prek mojega agenta smo pripeljali Shawna Kinga, zagotovili opremo za vse igralce in pripravljali trdne temelje. Na žalost smo se pozneje znašli na različnih bregovih z vodstvom kluba in je stvar propadla. Želim jim vse najboljše v letošnji sezoni.

Leta 2010 protestno odšel

Beno Udrih je leta 2010 po osmih dneh priprav na Rogli in Ptuju zapustil slovensko izbrano vrsto. Plejmejker ni bil zadovoljen z vlogo, ki mu jo je v akciji SP 2010 namenil selektor Memi Bečirović. »V reprezentanci sem pričakoval večjo vlogo, zato z njo nisem bil zadovoljen in sem se raje odločil, da še pred kakršno koli tekmo zapustim priprave. Pričakoval sem večjo odgovornost, imel večja pričakovanja, a se, žal, to ni zgodilo. Vedno sem jaz tisti, ki se prilagaja, in tega ne želim več početi. Stati moram za odločitvijo, ki sem jo sprejel. Ne želim več biti nezadovoljen, saj s tem pridejo tudi konflikti ali poškodbe.«

Beno Udrih in velika tekmovanja:

EP 2001 – igral (Slovenija je zasedla 15. mesto)


EP 2003 – poškodovan


EP 2005 – poškodovan


SP 2006 – igral (Slovenija je zasedla 9.–16. mesto)


EP 2007 – odpovedal zaradi priprave na novo sezono


EP 2009 – poškodovan

SP 2010 – protestno zapustil priprave

EP 2011 – poroka

Deli s prijatelji