ZA REPREZENTANCO

Tvit iz Amerike, ki je osrečil 
Slovence

Objavljeno 22. maj 2016 11.11 | Posodobljeno 22. maj 2016 11.12 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Goran Dragić

Kronist dogajanja v Miamiju Ethan J. Skolnick je zapisal, da je Goran Dragić po koncu sezone v Miamiju napovedal igranje v dresu slovenske reprezentance.

Pogled, ki pove vse ... Foto AP

Porazi so sestavni del športa. Tudi v taki športni industriji, kot je severnoameriška poklicna košarkarska liga NBA. Goran Dragić je s svojim Miamijem zadnjo tekmo sezone že odigral, čeprav so se pravi obračuni v ligi začeli šele pred dnevi. Dragić deli usodo Anžeta Kopitarja. Miami je ostal v polfinalu vzhodne konference, s 4:3 v zmagah ga je izločil Toronto, ki tako visoko še ni bil. Razočaranja pri Heatu zato niso skrivali, od letošnje sezone so pričakovali več. Tudi od Gorana Dragića, s katerim so lani sklenili pogodbo.

Pat Riley ni popustil

Goran je med sezono nekajkrat priznal, da je jeseni potreboval precej več časa, da je prišel v pravo formo. V preteklih letih ni imel teh težav. Tudi zato, ker je od leta 2004 poleti redno igral za nacionalne selekcije. Lani ga ni bilo. Miami je zahteval, da se Goran ogne dodatnim naporom in se pripravi na sezono. Zato Dragića ni bilo v reprezentanci selektorja Jureta Zdovca, ekipa pa je neslavno končala nastop na evrobasketu v osmini finala. Zdovc se je zavedal, kaj pomeni za našo vrsto Dragić, zato je poklical v Miami šefa tamkajšnjega kluba, nekdanjega izvrstnega trenerja Pata Rileyja, ki pa je ostal neomajen pri svoji odločitvi.

Letos bo očitno drugače! Izvrstni in cenjeni kronist dogajanja v Miamiju Ethan J. Skolnick je v torek zvečer na twitterju objavil, »da je Goran Dragić vnovič potrdil, da bo igral za reprezentanco«.

To je bila novica, ki nikogar ni pustila ravnodušnega. Selektor Igor Kokoškov ni skrival navdušenja. Priznal pa je, da med končnico lige o tem z Goranom ni želel govoriti, saj mu ni želel delati novih skrbi. »Goranova želja ni bila nikoli sporna,« je jasen Kokoškov, ki je z Dragićem v ekipi dobil pomembnega aduta pri lovu za vozovnico za evropsko prvenstvo 2017. Sloveniji ne bo tako lahko. V konkurenci Kosova, Bolgarije in Ukrajine bo treba v dveh tednih potrditi primat in zasesti 1. mesto.

Junija širši seznam

»Dejstvo, da bi Gogi igral za reprezentanco, bi pomenilo veliko, saj je tako KZS kot tudi vsem podpornikom košarke pri nas v interesu, da je reprezentanca vselej v čim močnejši zasedbi in tako konkurira za čim boljši rezultat,« so na Košarkarski zvezi Slovenije izrazili svoje veselje zaradi Goranove napovedi, da bo igral.

Prihodnji mesec bo znan tudi širši seznam igralcev, ki ga bo selektor Kokoškov objavil na novinarski konferenci. S skrbjo manj, ker bo na njem tudi danes že 30-letni Goran Dragić, ki bo morda prihodnje leto zadnjič igral za Slovenijo na evropskih prvenstvih. Pa ne da potem ne bi več želel – a zaradi sprememb koledarja Fibe bo prihodnje evropsko prvenstvo šele leta 2021, takrat jih bo Dragić štel že 35.

Deli s prijatelji