LIGA EBEL

Tudi zmajčki bruhajo ogenj

Objavljeno 16. februar 2015 18.13 | Posodobljeno 16. februar 2015 18.13 | Piše: Rok Tamše

Mlado moštvo Olimpije uspešno nastopa v mednarodni hokejski ligi (EBYS) z avstrijskimi in madžarskimi klubi.

Na treningih mladih hokejistov olimpije se trdo dela. Foto: Marko Feist

Medtem ko je člansko moštvo HDD Telemach Olimpija v tej sezoni lige EBEL prikovano na dno lestvice, se njihovi mlajši kolegi iz selekcije do 20 let v bratskem klubu HK Olimpija ob koncu rednega dela tekmovanja krčevito borijo za mesto, ki še pelje v končnico tekmovanja. V primerjavi z ligo starejših, ki šteje 12 moštev, je v ligi Erste Bank Young Stars (EBYS) 14 ekip, ki so razdeljene v dve skupini. Zmajčki v skupini A zasedajo tretje mesto, za uvrstitev v play-off morajo biti vsaj četrti. Toda treba je vedeti, da so zeleno-beli upi, ki jih vodi mladi trener Aleš Burnik, lani osvojili naslov prvaka v ligi EBYS. Letos je podoba zasedbe povsem drugačna. »Ekipa se je popolnoma spremenila, od lani pogrešamo 15 igralcev. Eden je bil prestar, nekateri so odšli igrat za druge klube v ligi INL, drugi v člansko moštvo Olimpije, trije najbolj nadarjeni pa v tujino; dva v ZDA in eden v Salzburg. Bilo nas je kar malo strah, ali nam bo sploh uspelo zbrati zadostno število fantov. A nam je le uspelo, pridružil se nam je tudi igralec, ki je sicer že prekinil kariero, eden je prišel iz tujine, z nami so tudi trije Jeseničani. Ta ekipa nima toliko znanja kot lanska, a se še vseeno borimo za uvrstitev v končnico. Upam, da nam bo to uspelo,« je pojasnil 34-letni Burnik, ki v prvi vrsti skrbi za vzgojo bodočih asov v članskega moštva. Nazadnje so se v prvo moštvo preselili Tadej Snoj, Jure Sotlar, Kristijan Čepon, Aljaž Uduč, letos je priložnost dobil tudi Sebastjan Hadžič.

Vse to je seveda vplivalo na konkurenčnost letošnje zasedbe zmajčkov. »Ekipe v ligi EBYS so zelo izenačene. Tudi tiste z dna lestvice lahko presenetijo vodilno moštvo. Izjemno veliko tekem je, v rednem delu jih imamo na programu 44, tako kot članska moštva. Igramo dve na teden, v soboto in nedeljo. Tako potrebujemo 25 igralcev, zato tu in tam pogrešamo kakšnega. Pomagamo si tudi z najobetavnejšimi fanti iz ekipe do 18 let. Je pa igranje v tej konkurenci zelo dober prehod od selekcije do 18 let k članom. Povprečna starost pri nas je 20 let,« razkriva Burnik, nekdanji hokejist Jesenic, Slavije in Maribora, ki je trenersko znanje pridobival tudi na Češkem in Finskem. Na sever Evrope, kjer je študiral dve leti, se je podal s pomočjo nekdanjega selektorja slovenske reprezentance Karija Savolainena. Ta ga je tudi priporočil sedanjemu selektorju Matjažu Kopitarju za delo v izbrani vrsti, kjer skrbi za videoanalize. »Delo v klubu, kjer je moj pomočnik Andraž Burazin, je številka 1. Mi je pa v izjemno čast, da lahko sodelujem v članski reprezentanci. Strokovno vodstvo je zelo kakovostno, od vseh se lahko česa naučim,« pravi Burnik, ki mu zaradi pomanjkanja prostih terminov na ledeni ploskvi v Tivoliju največ časa vzame sestavljanje urnika za treninge in tekme. »V tej sezoni smo nekaj tekem odigrali tudi na Trgu republike, nekaj v dvorani v Zalogu. Nekako se znajdemo, to sezono bomo po tej plati končali uspešno.«

V HK Olimpija, ki mu predseduje nekdanji zeleno-beli as in slovenski reprezentant Tomaž Vnuk, imajo okrog 200 registriranih igralcev v selekcijah od U6 do U20. »Vsi, razen starejši od 20 let, plačujejo mesečno vadnino. Tudi opremo si morajo kupiti sami, v tej sezoni je vsak od kluba dobil eno palico. Za prevoze, prenočitve in hrano na gostovanjih pa poskrbi klub. Mesečni izdatek za mladega hokejista je 200 do 300 evrov. Če računamo, da osem mesecev na leto delamo na ledu, je to okrog 2000 evrov na sezono,« ocenjuje Burnik, ki dobro pozna materialno plat slovenskega hokejskega vsakdana, kjer ne cvetijo rožice. »Seveda je naš hokej v težavah. Mladi igralci ne vidijo perspektive v domačem okolju, zato silijo v tujino, mnogi med njimi prezgodaj. Nisem črnogled, saj imamo kakovostne trenerje, mnogi med njimi so tudi diplomanti na fakulteti za šport. Imamo trenerje, ki so kot igralci šli skozi vse hokejske selekcije in imajo zato precej izkušenj in znanja. Glede na skromno bazo vzgojimo veliko vrhunskih igralcev. Upam le, da se bodo popravile gospodarske razmere in da bodo lahko klubi bolje poskrbeli za članske ekipe in kakovostno tekmovanje na tej ravni. Ob tem pa pogrešamo še kakšno hokejsko dvorano, saj so obstoječe že prezasedene. Z novimi ledenimi ploskavami bi lahko imeli še več hokejsitov,« je pristavil Aleš Burnik.

Deli s prijatelji