SVETOVNO PRVENSTVO

Tudi Vladimir Putin na judo v Ljubljano

Objavljeno 17. oktober 2013 11.34 | Posodobljeno 16. oktober 2013 23.27 | Piše: Marko Uršič

Konec oktobra bo na tatamijih v ljubljanskih Stožicah mladinsko svetovno prvenstvo v judu.

Urška Žolnir je zdaj dejavna kot trenerka. Foto: Blaž Samec/Delo

Stožice niso mrtve. Športno so naelektrene; po Eurobasketu bo tam od 23. do 27. oktobra še mladinsko svetovno prvenstvo v judu. Nastopilo bo 737 fantov in deklet iz 92 držav, svojo priložnost pa bodo iskali tudi nasledniki in naslednice Roka Drakšiča in predvsem najuspešnejših slovenskih ženskih primadon Urške Žolnir, Raše Sraka Vukovič in Lucije Polavder. Gledalci bodo za tri evre vstopnine lahko spremljali, kaj se brusi v tej japonski borilni veščini, proračun tekmovanja pa je 350.000 evrov. Direktor prvenstva Franc Očko pravi, da so budžet napolnili s pokrovitelji pa tudi s tem, da lahko oblikujejo, zvišajo, cene hotelske nastavitve za vse udeležence. Če vemo, da bodo nadobudni judoisti in judoistke bivali v hotelih Austria Trend, Plaza in M, je jasno, da se bodo tako dragoceno na vsak način želeli izkazati tudi na tatamijih. Med prvenstvom se bo v bližini, v Trstu, zadrževal ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin, in če bo utegnil, bo skočil tudi v Stožice. Je znan privrženec juda, začel je v sambu, in imetnik rdeče-belega pasu, šesti dan. Bil je prvak rojstnega mesta Leningrada (zdaj Sankt Peterburg), ima naziv mojstra športa in je soavtor knjige o judu. Ima tudi črni pas, šesti dan, v kjokušin kaikan karateju.

Ambasadorka tekmovanja v slovenski prestolnici je Urška Žolnir, olimpijska zmagovalka iz Londona v kategoriji do 63 kilogramov in imetnica bronastega odličja z atenske olimpijade. Žalčanka ima še dve bronasti odličji s svetovnih prvenstev ter zlato, srebro in dva brona z evropskih. Po triumfu v prestolnici Združenega kraljestva je tekmovalno izpregla in zdaj svoje bogato znanje kot trenerka usmerja v mlajše rodove. Poleg klubskega trenerstva v celjskem Sankakuju bo v trenerski ekipi na mladinskem svetovnem prvenstvu v Stožicah.

V Rio ne kot tekmovalka

Kdo so v ženski ekipi kandidatke, da bi bile naslednice vas, Polavderjeve, Sraka Vukovičeve? »V bistvu imajo zdaj dekleta odprte vse možnosti, vrata so vsem na stežaj odprta. To so le punce, ki so po petnajst let mlajše od nas, tako da se njihova pot šele začenja. Vse je odvisno tudi od njih, ali bodo zdaj zagrabile, ker je to svetovno prvenstvo le ena stopnica naprej. Če bo ta moč v njih, se lahko zgodi marsikaj,« je za uvod povedala trenerka Žolnirjeva. Kaj pa vaša nadaljnja športna kariera? »Lani po olimpijskih igrah sem dekletom obljubila, da se vsaj za leto dni posvetim njim. Zelo so mi bile v oporo, bile so sparing tekmice za olimpijado. Izvedeli smo tudi, da bo mladinsko svetovno prvenstvo tukaj v Ljubljani, in smo si rekli, da bomo vse sile napeli v to. Trenutno je to to.« Ampak so olimpijske igre v Riu de Janeiru v mislih? »Kot tekmovalka ne. To sem povedala že takoj po lanski olimpijadi, da v Rio 2016 kot tekmovalka ne bom šla,« je odvrnila 32-letnica. Kaj pa svetovna prvenstva, prihodnje leto v ruskem Čeljabinsku in leta 2015 v kazahstanskem Almatiju? Je nastop v mislih? »Že eno leto ne razmišljam tako daleč.« Seveda pa bi se borili v višji kategoriji, do 70 kilogramov? »Absolutno,« je zaključila Urška Žolnir, naša najboljša judoistka vseh časov.

Deli s prijatelji