KLUB

Tudi SPINS v boju za koprski rokomet

Objavljeno 30. maj 2013 13.42 | Posodobljeno 30. maj 2013 13.42 | Piše: Marko Uršič

V Kopru je na pogajalski tehtnici o zaostalih izplačilih usoda domačega rokometnega kluba.

Matjaž Brumen odhaja z obale, a za popotnico bi si želel nekaj denarja, ki mu ga dolguje koprski klub. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Za obstoj rokometnega Kopra gre. Cimos tone v morje, z državno pomočjo naj bi vsaj glavo pomolil iz modrega prostranstva, je pa avtomobilski velikan (bil) glavni pokrovitelj koprskega rokometnega kolektiva. Klubski dolgovi sežejo do pol milijona evrov, prihodnost je sila meglena, v teh dneh pa tudi potekajo pogovori upnikov igralcev, od januarja niso dobili plač, s pogajalsko skupino o ponudbi za zunajsodno poravnavo s klubom glede delnega poplačila zaostalih plač. Med pogajalci so predsednik navijaške skupine Dvanajstih Kopra Simon Maučec, Aljoša Bertok, nekdanji kapetan Cimosa, ko se je ta uvrstil v prvo ligo, in nekdanji rokometaš Rado Velkavrh.

Kapetan Uroš Rapotec je med tistimi, ki je v središču zdajšnjega turbulentnega dogajanja, o dosedanjih dneh odločitve pa je navrgel: »Na to temo vam ne bi smel dajati nobenih informacij. Na žalost. Vam pa lahko povem, da se nekaj dogaja, da se ta skupina, ki ni povezana z zdajšnjim vodstvom, to je zelo pomembna stvar, z igralci pogaja, ne vemo pa še, kje smo in kakšen bo končni izkupiček. Za zdaj je položaj še v zraku, ne vem, kaj končno bo. V bistvu smo trenutno v čakanju,« je bil Rapotec zadržan za uvod. »Prvo vprašanje je, kako dolgove poravnati. Kako se uskladiti in skleniti neki kompromis. Tu je dolg, ki je ogromen, vprašanje je, ali je to sploh celoten dolg, da ni še kaj večji. Prvo je to, potem pa za vnaprej, kajti če se dolg ne poravna, če se to do igralcev ne reši, bo klub logično zaprt,« je še povedal kapetan koprskih rokometašev.

Oboji morajo popustiti

Desno krilo, Ljubljančan Matjaž Brumen, ima seveda ob vsem tudi kaj dodati. »Mi smo se obrnili kar neposredno na SPINS, sindikat športnikov, kjer zdaj potekajo pogovori s člani uprave kluba, predvsem direktorjem, in tistimi, ki naj bi v klubu delovali v nadaljnje. Iščemo čim boljšo mogočo rešitev, ampak, saj pravim, ta bo znana v prihodnjih dneh, mislim, da zelo hitro. Trenutno težko govorim o kakšnih rešitvah,« je na začetku povedal Brumen. V kakšno smer pa se nagibajo pogovori: v pozitivno, delno zadovoljivo ali je mogoč tudi najbolj črn scenarij? »Trenutno je mogoče vse, a mi se nagibamo za dobro, predvsem izhodiščno točko, zadovoljstvo vseh, predvsem igralcev in kluba, da bi normalno deloval naprej, to pomeni v prvi ligi. Seveda z dosti manjšim vložkom kot v preteklosti. Ampak borimo se za to, da bi se zgodba obdržala, da bi vse nekako funkcioniralo, dokler se stanje v gospodarstvu ne popravi. Pri tem pa da se seveda dolg, ki je nastal v obdobju določenih let, vrne igralcem v letošnji sezoni,« je še dodal levoroki rokometaš, ki mu je s Koprčani sicer potekla pogodba.

Matjaž je za zdaj še v pogovorih s svojim zastopnikom, opcije se odpirajo in zapirajo, upa, da bo v čim krajšem času našel kakšno pametno rešitev. A dejstvo je, da je položaj v velikih državah podoben našemu oziroma da je morda boljše, ampak da povsod finančno stanje ni blesteče. Veliko klubov je igralsko tudi že zasedenih in je ta luknja zaprta. V tujino bi šel seveda boljše volje igrat, če bi ga Koper vsaj delno poplačal. »Seveda, saj za to gre pri teh pogajanjih. Za kakšen znesek se nam bo uspelo dogovoriti, bo znano v prihodnjih dneh. Dejstvo je, da bomo morali popustiti tako mi kot klub, to pomeni uprava. Ampak zato so tudi pogovori, kjer nam pomaga sindikat športnikov, ki res dela vse, da bi se čim bolje izteklo v prid nam in tudi njim,« je še navrgel Matjaž Brumen.

Deli s prijatelji