SKLEPNA REGATA

Tudi morskemu volku Vasku del od 200.000 dolarjev vredne pogače

Objavljeno 01. december 2014 17.15 | Posodobljeno 01. december 2014 17.18 | Piše: Jakica Jesih

Sklepna regata svetovnega pokala za olimpijske jadralne razrede je bila poslastica za Vasilija Žbogarja.

Vasilij Žbogar v Abu Dabiju jadra proti zmagi v zaključni regati letošnjega svetovnega pokala Foto: barbarasanchez/sailing energy/isaf

V Abu Dabiju se je s slovenskim uspehom končala zadnja regata letošnjega svetovnega pokala za olimpijske jadralne razrede. Zaključno regato je organizator, Mednarodna jadralna zveza ISAF, tokrat organiziral prvič, na njej pa je bilo mogoče zajadrati le s povabilom, ki ga je prejelo zgolj po 20 najboljših jadralcev oziroma posadk v vsakem jadralnem razredu: deset najvišje uvrščenih na nedavnem svetovnem prvenstvu za olimpijske razrede v Santanderju, drugih deset pa glede na uvrstitev na lestvici ISAF. Od slovenskih jadralcev so povabilo prejeli le Vasilij Žbogar v finnu ter Tina Mrak in Veronika Macarol v razredu 470. Ti trije jadralci so Sloveniji z odličnimi nastopi v Santanderju že zagotovili tudi mesti na prihodnji olimpijadi.

Vasilij Žbogar je štiridnevno regato v Perzijskem zalivu začel z dvema zmagama in po prihodu na kopno povedal: »Kar malce sem presenečen nad prvima mestoma, začel sem veliko bolje, kot sem pričakoval. Razmere na jadralnem polju so bile kot nalašč za mojo tehniko in težo, s hitrostjo barke sem zelo zadovoljen. Upam, da se bodo dobre razmere nadaljevale tudi v naslednjih dneh. Do konca bom poskusil obdržati prvo mesto, a vem, da bo zelo težko.« Podobne razmere so se nadaljevale in Izolan si je v naslednjih dneh prijadral sedmo mesto, dve drugi in tretje, kar mu je prineslo trdno vodstvo in odlično izhodišče pred zaključno regato za medalje za deset najvišje uvrščenih jadralcev. Te so prinašale dvojne točke. Z drugim mestom v regati za medalje je le še zapečatil skupno zmago. Drugo mesto si je z zmago v regati za medalje prijadral aktualni svetovni podprvak, Hrvat Ivan Kljaković Gašpić, tretje pa Američan Caleb Paine.

Spremenljivi veter

»Super zaključek sezone. Zelo sem vesel, ker sem bil ves teden na prvem mestu. Regata za medalje je bila zelo zahtevna, saj smo jadrali v zalivu z zelo spremenljivim vetrom. Vedel sem, da bo težko obdržati prvo mesto, vendar sem natančno vedel tudi, kakšna je moja naloga, biti blizu Hrvata, in to mi je uspelo. Gotovo bi bil razočaran, če bi zadnji dan izgubil prvo mesto, vendar sem ostal miren in dobro odjadral do konca,« je po zmagoslavju navrgel slovenski as. Najboljši trije jadralci iz vsakega razreda so si razdelili tudi denarno nagrado v skupni vrednosti 200.000 dolarjev.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta regato za medalje, tako kot Vasilij, končali na odličnem drugem mestu, domov pa se vračata s skupnim šestim. V prvih treh regatnih dneh nista ujeli pravega ritma in uvrstitve so bile slabše od pričakovanih. »Vse dni smo imeli odlične jadralne razmere, dober veter in dolg val. Regato za medalje sva odjadrali dobro in s tem nastopom sva zadovoljni, druge dni pa nisva jadrali, kot znava. Naredili sva preveč slabih taktičnih odločitev. Poleg tega sva jadrali s staro jadrnico, s katero sva pred regato opravili le dva dneva treningov, kar pa seveda ne sme biti razlog. Nisva zadovoljni,« sta bili složni. Tina in Veronika, na kakovostni lestvici ISAF tretji jadralki sveta, pa lahko letošnjo sezono vendarle skleneta optimistično: osvojili sta bron na evropskem prvenstvu in peto mesto na svetovnem ter Sloveniji prijadrali olimpijsko normo v razredu 470.

 

Del nagrade v dobrodelne namene

»Vesel sem doseženega rezultata in tudi 10.000 dolarjev nagrade, kar je zelo veliko denarja, del ga bom dal v dobrodelne namene. Imel sem nekaj grenkega priokusa s SP v Santanderju, 12. mesto, mesec in pol smo potem delali, da sem odpravil napake. Tu se je že pokazal majhen napredek pri hitrosti. Nastopil sem z novim jamborom in novim krojem jadra. Čaka me še veliko dela, toda po tem izidu bo še lepše delati in se truditi, da prek zime popravim slabosti,« je dejal letošnji evropski podprvak Vasilij Žbogar.

 

Deli s prijatelji