SPREMEMBE

Tudi legendi v pomoč

Objavljeno 25. avgust 2015 12.55 | Posodobljeno 25. avgust 2015 12.57 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Krka

Košarkarji Krke so po spodrsljaju v lanski sezoni segli po spremembah.

Matjaž Smodiš, desno, bo delal z visokimi igralci Krke, Simon Petrov bo skrbel za mladince. Foto: Drago Perko

V Krki ne skrivajo, da jih je predčasni izpad v lanski končnici državnega prvenstva podžgal, da letos še bolj strnejo vrste, angažirajo vire v lastnem okolju in vnovič napadejo naslov državnega prvaka. »Priznam, da sem lani toleriral določene zadeve, ker sem verjel, da se nam bo izšlo in bomo izpolnili zastavljene cilje. Žal smo skrajšali klop, za nameček pa nam Chris Booker in Jasmin Hukić nista mogla pomagati. Po izpadu proti Tajfunu so sledili ukrepi,« je predsednik KK Krka Brane Kastelec spomnil, da lanskega scenarija nikakor ne želi več. Zato tudi trenerska menjava, namesto Aleksandra Džikića je prišel 43-letni Ivan Velić.

Vrnitev legend

»Dobro sem se vklopil v ekipo, igralci predano vadijo,« je novinec na Krkini klopi pohvalil prizadevnost fantov. Na voljo jih ima 12, z Žigo Zatežičem so se sporazumno razšli, čakajo le še Žigo Dimca, ki je na pripravah članske reprezentance. Ali bodo dodali še katerega igralca, predsednik Kastelec ni ne zanikal ne potrdil. Trenerju Veliću pri delu pomaga Vladimir Anzulović, Kastelec pa je poskrbel, da se v klub vračata legendi Matjaž Smodiš in Simon Petrov. »Matjaž bo zadolžen za delo z visokimi igralci. Kdo bi jih lahko učil in jim odkrival skrivnosti košarke, če ne on,« je predsednik pojasnil, kaj bo Smodiš počel v klubu. Do zdaj je vodil (in jo bo tudi v prihodnje) šolo košarke. V mladinski pogon (njegov šef bo Leon Stipaničev) pa prihaja za glavnega trenerja mladincev Simon Petrov. »Od njega pričakujemo, da mladim igralcem vcepi voljo in željo po dodatnem individualnem delu,« je Marjan Erpe (poleg Petra Ivančiča in Radoša Kužnika eden od podpredsednikov) razkril, kaj pričakujejo od Petrova. »Matjaž in Simon sta legendi, ki sta veliko naredila za našo košarko, zdaj pa nam bosta pomagala tudi pri afirmaciji tega športa med mladimi,« še povedo v Krki. »Nikogar se ne bojim, pomoč, znanje in izkušnje Smodiša in Petrova pa so več kot dobrodošli,« je trener Velić pozdravil prihod nekdanjih asov v matični klub.

Proti evroligašem

V letošnji sezoni se bodo Dolenjci merili v domačem prvenstvu (a šele v drugem delu), pokalu Spar, ligi ABA in evropskem Fibinem tekmovanju. »Na domači sceni želimo vsaj v finale, v enem od njih pa do naslova,« Kastelec odločno razkrije načrt. V regiji bi bila klubska uprava zadovoljna s sredino lestvice, v Evropi pa s prebojem v drugi krog. »Cilji so realni. Zavedati pa se je treba, da moramo za ta cilj delati vsi – od igralcev, stroke do hišnika v dvorani,« je slikovito povedal Velić. V klubu upajo, da v prihodnjih letih izboljšajo infrastrukturo, ne pa da morajo vaditi na toliko različnih lokacijah. »Radi bi imeli trenažni center,« smelo razkriva Kastelec idejo, ki bi dala dodatni impulz košarki na Dolenjskem. Pri tem upajo in računajo na pomoč lokalne skupnosti.

Ko beseda nanese na finance, v Krki povedo, da imajo vsaj 40 pokroviteljev, levji delež pa gre na račun tovarne Krka, ki bo tudi v prihodnje stala ob strani klubu, ki je ponesel ime mesta in regije po svetu. Po lanski sezoni, ko je kar nekaj igralcev namesto na košarko odšlo na nogomet, si Dolenjci spet želijo polne dvorane, temu primerno so določili ceno vstopnic (6 evrov), letna pa bo stala 80 evrov. Prvič bodo videli novo ekipo na delu 18. in 19. septembra, ko bo mesto ob Krki vnovič gostilo pripravljalni turnir Novo mestu Cup, kjer bodo sodelovali še Cedevita, Igokea in Helios Suns. Pred tem se bo Krka v Kranjski Gori za zaprtimi vrati pomerila z Anadolu Efesom in poljsko Zielono Goro, 9. septembra pa v dolenjsko prestolnico na prijateljsko tekmo prihaja novi prvoligaš Lastovka.

 

Deli s prijatelji