ODBOJKA

Trije litri vode vlekli k tlom

Objavljeno 21. julij 2015 13.21 | Posodobljeno 21. julij 2015 13.21 | Piše: M. U.

Slovenski odbojkarji po zmagah s Hrvaško še vedno popolni v evropski ligi.

Hrvaški blok ni ustavil Mitje Gasparinija in slovenskih odbojkarjev. Foto: Tadej Regent/Delo

Balkan je pokorjen, sledi Balkan. V odbojkarski vojni za Balkanski polotok so najprej padli Turki, zdaj Hrvati, po vmesni postaji v Belorusiji sledita še bitki z Romuni in kronski obračun z Grčijo. Slovenska odbojkarska izbrana vrsta je po štirih odigranih tekmah v evropski ligi stoodstotna, po dveh zmagah v Samsunu so v Mariboru v paru dvobojev predajo podpisali še Kroati. V Taboru je semafor izpisal 3:0 (22, 19, 21) in 3:0 (22, 23, 24), v skupini B evropske lige pa tako zdaj vodita Slovenija in Grčija s po 12 točkami. Romunija jih ima šest, Hrvaška in Belorusija po tri, brez točk pa je Turčija. Varovanci Italijana Andree Gianija imajo tako poln izkupiček, Neapeljčan je na zunaj lahko zadovoljen, a ga notranje mučijo še vedno prevelika nihanja v slovenski igri in padci zbranosti. No, roko na srce, to je v tem obdobju pred oktobrskim evropskim prvenstvom povsem pričakovano. A odbojkarska legenda je takšen perfekcionist, da si kot selektor ne bo privoščil igre, ki je pod ravnjo talenta njegovih varovancev. Teorijo je treba le spremeniti v prakso.

V nedeljo na drugi tekmi so se denimo sicer ošibljeni Hrvati v začetku nizov odlepili, nato so jih Slovenci ujeli, v končnicah pa nize dobili. Slovenska obramba je malce pešala, zato pa je bil toliko boljši sprejem s Klemnom Čebuljem na čelu. »Vesel sem, da so nekateri igralci izrabili priložnost in pokazali, da nimamo ozke baze. V štirih tekmah smo štirikrat zmagali, lahko smo zadovoljni, se pa vidi, da bomo morali še trdo delati. V igri je še vedno preveč nihanj, preveč padcev zbranosti,« se zdaj v Parmi živeči Andrea Giani zaveda, da ga s fanti čaka še veliko garanja in prelitega znoja.

Napredek v glavah

Tudi odbojkarji so se zavedali, da bo v nekaterih delih tekme treba bolj zbrati misli. »Nismo tako vrhunsko servirali kot na nekaterih preteklih tekmah. Pozna se nam že tudi utrujenost, pomembno pa je, da v napadu nismo delali napak. Tudi sprejem je bil odličen, v bloku in obrambi, vsaj na drugi tekmi, nismo bili dovolj odločni,« je menil podajalec Dejan Vinčić. Tudi bloker Alen Pajenk je poudaril, da je vse, zavedno in nezavedno, v možganih. »Menim, da napredujemo, predvsem v glavah. Glede posameznih prvin lahko rečem, da smo na enih tekmah dobri v enih prvinah, na drugih v drugih. Tako ni samo pri nas, ampak tudi pri drugih. Naslednjih tekmecev Belorusov in Romunov ne poznamo, vsekakor pa na obe gostovanji gremo po nove zmage.« Zanimive misli o tekmah v soparni dvorani Tabor je dodal Klemen Čebulj: »Ni bilo lahko igrati. Ni prijetno, ko skačeš in te k tlom vlečejo trije litri vode. Tako je, toda razmere so bile enake za obe ekipi. Menim, da smo lahko zadovoljni. Večji del smo igrali zanesljivo, bilo je nekaj padcev, kar pa se mi zdi nekaj normalnega.«

Deli s prijatelji