OSVEŽILI SISTEM

Trifunović ni policist, z Belorusi brez milosti

Objavljeno 24. november 2017 11.30 | Posodobljeno 24. november 2017 11.30 | Piše: Drago Perko

Evropski prvaki začenjajo kvalifikacije za SP 2019 proti Belorusiji.

Vsi za enega, eden za vse: selektor Radovan Trifunović z izbranci. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA – Teden v glavnem mestu Slovenije se je za naše košarkarje hitro iztekel. Tako je z lepimi stvarmi. Zbrali so se v ponedeljek z željo, da bi se čim bolje pripravili za današnji začetek kvalifikacij. V teh dneh je bilo tudi nekaj časa za druženje s prijatelji in z znanci. Selektor Radovan Trifunović je zagovornik nove trenerske šole, ki v slogu nekdanjega selektorja Igorja Kokoškova zahteva popolnega in zbranega igralca na treningu in tekmi. Ni pa Trifke trener, ki bi igral policista v času, ko so igralci prosti. »Košarkarjem nimam kaj očitati. So pravi profesionalci, hitro smo osvežili sistem, ki nas je krasil na evropskem prvenstvu. Vsi igralci so marljivi in predani, na vsakem koraku je očitna pripadnost Sloveniji,« je varovance pohvalil selektor, ki bo nocoj sploh prvič uradno sedel na klop reprezentance. V Slovenijo je kot prva prišla Belorusija, tekma pa se bo začela ob 20.30 v Stožicah. »Zaslužimo si polno dvorano,« so jasni košarkarji, ki jih danes zjutraj čaka še trening meta, zvečer pa lov na dve točki.

Slikanje s pokalom

V naši vrsti ni težav, vsi so trenirali. Trifunović ima na voljo 12 igralcev, kolikor jih ima tudi pravico nastopa nocoj v Stožicah, kjer se bodo lahko ljubitelji košarke slikali s pokalom, ki ga je Slovenija osvojila na evropskem prvenstvu.

Motivirani gostje

Belorusi so prišli v Slovenijo včeraj popoldne, zvečer so trenirali v Stožicah. Ekipo vodi Aleksander Krutikov. V ekipi ni prvega zvezdnika – člana evroligaškega Maccabija Artisioma Parahuskija. Naturalizirani branilec Maali Wayns se je moštvu pridružil v Ljubljani, kamor je pripotoval iz Badalone, kjer igra v dresu Joventuta. Prvo ime Belorusov je krilni košarkar Vitalij Lijutič, ki je tudi soigralec našega Matica Rebca v ruskem Eniseju. »Vem, da bodo Belorusi motivirani, saj bodo igrali proti evropskim prvakom. Če se nam bodo razleteli, bodo težave. So skupina, ki ima precej svobode v igri. Na trenutke niso disciplinirani. Včasih se zatečejo k metu z razdalje, spet drugič pa vseh pet prodira pod koš,« jih je analiziral Trifunović.
»Predvsem jih bo treba od prve sekunde ustaviti s čvrsto obrambo. Naloga organizatorjev igre bo, da jih preganjajo po igrišču,« je nadaljeval selektor, ki je z ekipo v trenerskem štabu največ pozornosti namenil dvema nasprotnima igralcema. Poleg prej omenjenega Lijutiča je tu še 37-letni branilec Aleksander Kudracov. »Prvi je pravi vlečni konj ekip. Zna zadeti trojko, prodreti, precej energije ima, težko ga je prebrati,« Trifunović še enkrat opozori na Lijutiča. Da pa Belorusi vendarle niso velesila ali svetovno čudo, pa je jasno vsem. Na Fibini lestvici so na 56. mestu. »Če jim ne uspe, kar si zastavijo, večkrat izgubijo voljo. To moramo izkoristiti. Par minut bo dovolj za zmago,« je še dodal Trifunović. 

Hauptman, Kotnik, Mirt

Med polčasom bodo vsi zbrani v Stožicah pozdravili tudi veteransko ekipo Slovenije (+55), ki je letos postala svetovni prvak, v finalu so s 64 : 50 razbili Italijo. V zasedbi so tudi trije nekdanji asi Dušan Hauptman, Slavko Kotnik in Darko Mirt, trener moštva pa je Franci Kokalj.




 

Deli s prijatelji