EUROBASKET 2017

Totalno zdesetkani evrobasket 2017

Objavljeno 28. avgust 2017 15.10 | Posodobljeno 28. avgust 2017 15.12 | Piše: Drago Perko

To so neki novi evropski košarkarski časi: v primerjavi z EP 2015 so se poslovili mojstri Tony Parker, Dirk Nowitzki in Vasilis Spanoulis.

Miloš Teodosić in Saša Đoršević sta sporočila, da Miloš ne bo igral na EP. Foto: Nebojša Paraušić/KSS

LJUBLJANA – Tudi letošnje jubilejno že 40. po vrsti evropsko prvenstvo v košarki ni izjema – poškodbe, odpovedi ter osebne in trenerske odločitve so vsaj na papirju, a tudi v praksi, zdesetkale 24 reprezentanc, ki bodo v četrtek, 31. avgusta, v štirih mestih (Cluj, Helsinki, Istanbul in Tel Aviv) začeli boje za naslov in kolajne. Slovenija ni izjema. Poškodba kolena nam je februarja vzela Zorana Dragića - Levjesrčnega. Njegovo okrevanje je bilo idealno, a ni želel tvegati slabe volje delodajalcev iz Milana, zato se je odločil, da preskoči prvenstvo stare celine, selektor Igor Kokoškov pa je takoj dobil par sivih las več. Je pa bilo to poletje prvo po letu 2007, ko se javnost ni ubadala s špekulacijami, ali bosta za Slovenijo zaigrala Beno Udrih ali Saša Vujačić. Slovenija žal nikoli ni znala izkoristiti njune kakovosti. »To so špekulacije, s katerimi naj se ukvarjajo tisti, ki imajo radi košarko, in o tem razmišljajo ob kavi. Smo resna reprezentanca, imamo resen strokovni štab, ki našo ekipo pripravlja za vsako naslednjo tekmo. Špekulacije niso naše delo,« se je selektor Kokoškov odzval na našo opazko, da je Slovenija med vsemi morda izgubila še najmanj. Več kot očitno je, da Kokoškov ni prebolel izgube Zorana Dragića, ki je šel vsakič na glavo. Če je treba, tudi v reklamni pano. Če bi bilo zdravja, bi verjetno poskušal Kokoškov k vnovičnemu igranju nagovoriti tudi Boštjana Nachbarja.

Pri 37 letih in devetih medaljah z velikih tekmovanj je upokojitev po EP napovedal kapetan Špancev Juan Carlos Navarro La Bomba.

Srbi brez prve peterke

Ob pogledu na srbsko reprezentanco in zasedbo, ki ostaja doma, je jasno, da selektorju Saši Đorđeviću ni lahko. Najprej se je moral sprijazniti, da je Stefan Marković končal svojo reprezentančno pot. Potem je Nikola Jokić dal prednost poslu in igranju v ligi NBA (za njim je super sezona v Denverju). Hitro je bilo jasno, da Nemanja Bjelica ni pozdravil svoje poškodbe. Na prvi tekmi priprav jo je skupil Marko Simonović. Zaradi težav s kolenom je odpadel Miroslav Raduljica, 10 dni pred EP pa še glavni motor ekipe Miloš Teodosić, ki ga je ustavila poškodba mečne mišice. »Ni dobro, da so nam poškodbe ključnih igralcev tako zdesetkale zasedbo. A tako pač je. Vedno smo veljali za reprezentanco, ki je bila najboljše pripravljena na EP. Verjamem, da bo tudi tokrat tako. Verjamem v moč in kakovost ter karizmo selektorja Saše Đorđevića,« je pred odhodom reprezentance na EP razmišljal Dejan Tomašević, nekdanji as pod obroči, danes pa generalni sekretar srbske zveze.

Parker ima dovolj

Nič boljše se ne piše Francozom – Nicolas Batum, Rudy Gobert, Fabian Causeur, Tony Parker, Alexis Ajinca in Ian Mahinmi manjkajo v postavi galskih petelinov. Parker je končal reprezentančno poglavje, Causeur je poškodovan. Onemeli so tudi Španci, ki so na prijateljski tekmi proti Belgiji ostali brez prvega zvezdnika Reala Sergia Llulla, ki si je strgal vezi, na parket pa se vrača januarja ali februarja prihodnje leto. Manjkata poškodovana Pau Ribas in Rudy Fernandez, reprezentančno kariero sta sklenila Felipe Reyes in Jose Calderon, Nikola Mirotić se je posvetil pripravi na sezono v ligi NBA, Sergio Ibaka pa očitno ni po okusu španskega selektorja. Je pa vmes lahko Ibaka odigral revijalno tekmo za ekipo Afrike. Oslabljeni na EP odhajajo tudi naši sosedje Hrvati. Manjkajo trije iz lige NBA: Ante Žižić, Ivan Zubac ter Mario Hezonja, Ante Tomić, Luka Babić, Damjan Rudež, Miro Bilan, ki še nima kluba.

Slovo Spanoulisa in Nowitzkega

Šibki na EP prihajajo tudi Grki, tretji tekmec Slovenije na uvodnem delu prvenstva v Helsinkih. V ZDA se je zaradi poškodbe že vrnil Giannis Antetokounmpo, dres Grčije ne zanima več Kostasa Koufosa, Tylerja Dorseyja in Stratosa Perperoglouja, dokončen zbogom izbrani vrsti je rekel Vasilis Spanoulis. Podobno je storil zdaj že bivši nemški reprezentant Dirk Nowitzki. Dobra novica je, da pri Poljakih (naš tekmec v Helsinkih) ni (več) NBA-jevca Martina Gortata. Oslabljeni na EP potujejo tudi naši slovanski bratje Čehi. Jan Vesely je odpovedal na predvečer začetka priprav, ker je utrujen po naporni sezoni, za nameček je skočil še v zakonski stan. Turki ne bodo imeli Enesa Kanterja, ki velja za enega od kritikov turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Zato je logično, da zanj ni prostora v turški izbrani vrsti.

Banalna poškodba

Težave pri sestavi ekipe niso obšle niti Italijanov, ki pa so že na prvi reprezentančni pripravljalni tekmi ostali brez Danila Gallinarija. Med prerivanjem se je zapletel z Nizozemcem Jitom Kokom. Italijan mu ni ostal dolžan, napadel ga je in si tako resno poškodoval roko, da je lahko sklenil priprave na EP. 

 

Napoved kaosa

Zdesetkano evropsko prvenstvo je uvod v skorajšnji začetek kvalifikacij za SP 2019. Prve tekme so na sporedu novembra letos, v ekipah ne bo igralcev niti trenerjev iz lige NBA in evrolige.



Randolph pred Omićem

Pri popolnitvi mesta za naturaliziranega igralca je prednost pred Alenom Omičem dobil Anthony Randolph.




image_9344_0.jpg: 

Deli s prijatelji