ZMAGOVITI NIZ

Totalna prevlada Novaka Đokovića

Objavljeno 01. februar 2016 23.12 | Posodobljeno 01. februar 2016 23.12 | Piše: Rok Tamše

Prvi igralec sveta je v finalu odprtega teniškega prvenstva Avstralije v treh nizih premagal svojega prijatelja, Britanca Andyja Murrayja. V Melbournu je slavil še šestič, skupno ima 11 naslovov s turnirjev za grand slam.

Novak Đoković igra najboljši tenis v svojem življenju. Foto: Reuters

MELBOURNE  –Zmagovitemu nizu 28-letnega srbskega teniškega zvezdnika Novaka Đokovića ni videti konca. V finalu prvega turnirja za grand slam v sezoni je začel silovito kot v polfinalu proti Švicarju Rogerju Federerju. Tako je močno zmanjšal možnosti Britanca Andyja Murrayja, da se vrne v igro, čeprav mu je veliki tekmec, a tudi dober prijatelj, v drugem in tretjem nizu dal izjemno močan odpor. Toda Đoković je ta čas vendarle razred zase v svetovnem tenisu in je povsem zasluženo zmagal s 6:1, 7:5 in 7:6 (3). Dvoboj je sicer trajal dve uri in 53 minut, od tega samo drugi niz kar 80 minut. Đoković je ubranil lanski naslov v Melbournu, kjer ima zdaj šest zmag, s čimer se je izenačil z dosedanjim osamljenim rekorderjem Royem Emersonom. Nole je tam spodaj nepremagljiv zadnjih pet let, v Avstraliji je prvič slavil leta 2008. Zdaj ima v svojih vitrinah že 11 lovorik s turnirjev za grand slam, toliko sta jih zbrala tudi legendarna Rod Laver in Björn Borg. Đoković, ki je za zmago prejel 2,2 milijona evrov nagrade, Murray pa pol manj, nadaljuje šampionski pohod iz lanskega leta, ko je bil v finalih vseh štirih največjih turnirjev sezone in tri tudi osvojil. Očitno ga niti počitek na lovorikah ne more premamiti.

»Slišal sem lepo prispodobo o volku, ki teče na vrh hriba. Ta je bolj lačen od tistega, ki je na vrhu. Verjamem, da so vsi fantje, ki se vsak teden borijo, da bi prišli do številke ena, zelo lačni. Tega se zavedam. Ko si na vrhu, moraš delati dvakrat bolj trdo od drugih,« Đoković ostaja trdno na tleh. Priznal je, da mu godijo tudi statistični mejniki, ki jih postavlja. »Ne morem lagati in reči, da ne razmišljam o tem. Seveda je bilo to v moji podzavesti. To mi služi kot velika motivacija in vse skupaj jemljem zelo pozitivno,« je dejal superiorni Đoković in pripomnil: »Verjamem, da lahko dobim vsak dvoboj, saj zadnjih 15 mesecev igram najboljši tenis v mojem življenju. To dokazujejo tudi rezultati. Toda od slabe karme lahko dobim tudi zelo močno klofuto, tega pa nočem.« Đoković se je kot velik športnik poklonil Murrayju, ki je ves turnir doživljal zelo čustveno, saj se je njegov tast Nigel Sears med turnirjem zgrudil in končal v bolnišnici, z ženo Kim pa pričakujeta otroka. »Velik šampion si, prijatelj, oseba, ki je profesionalna. V prihodnosti se bova še borila za to lovoriko. Rad bi tebi in Kim zaželel čim več sreče pri rojstvu otroka. Upam, da boš občutil vse te lepe trenutke, kot sem jih jaz z ženo,« je Đoković opogumil Murrayja, ki je ob koncu s težavo zadrževal solze.

Presenečenju je ime Angelique

V ženskem finalu je za veliko presenečenje poskrbela 28-letna Nemka Angelique Kerber, ki je prvič igrala v finalu turnirja za grand slam. Kot sedma nosilka je odpravila prvo igralko sveta, Američanko Sereno Williams, s 6:4, 3:6 in 6:4. S tem je Williamsovi preprečila, da bi prišla do 22. zmage na turnirjih za grand slam, s čimer bi izenačila rekordni dosežek Nemke Steffi Graf. »Vse življenje sem trdo delala in zdaj lahko rečem, da sem zmagovalka turnirja za grand slam. Zveni prav noro,« je v solzah sreče dejala Kerberjeva. »To sta bila moja najlepša tedna v življenju. Ko sem igrala na osrednjem igrišču, sem vedno dobila kar kurjo polt. Počaščena sem bila, da sem sploh bila v finalu. Sanje so se mi uresničile,« je dejala nova številka 2 svetovnega ženskega tenisa. Medtem je 34-letna Williamsova, ki je v finalu izgubila edina dva niza na tem turnirju, nasmejana spremljala veliko slavje Kerberjeve. »To je bil dober dvoboj. Obe sva pokazali kar nekaj dobrega tenisa. Čestitke pa gredo Angie. Upam, da uživaš v tem trenutku, resnično si si to zaslužila,« je veliki zmagovalki čestitala Williamsova.

 

Deli s prijatelji