LIGA NBA

Tony Parker ohladil vročico v Miamiju

Objavljeno 07. junij 2013 12.24 | Posodobljeno 07. junij 2013 12.29 | Piše: STA, R. T.

V prvi finalni tekmi košarkarske lige NBA je San Antonio v gosteh premagal Miami z 92 : 88.

Tony Parker bo kot prvi zvezdnik do konca EP igral najpomembnejšo vlogo pri Francozih.

MIAMI – Košarkarji ekipe San Antonio Spurs so dobili prvo tekmo finala severnoameriške profesionalne košarkarske lige (NBA) proti moštvu Miami Heat. Uspešni so bili v gosteh, po izenačenem boju so zmagali z 92 : 88. Najučinkovitejši igralec tekme je bil Tony Parker, dosegel je 21 točk, pri gostiteljih pa je LeBron James prispeval 18 točk.

Igralci San Antonia so finalno serijo začeli dodobra spočiti, saj so v v finalu zahodnega dela lige prepričljivo izločili Memphis s 4 : 0 v zmagah. Miami se je tretje leto zapored uvrstil v veliki finale veliko težje, saj je za končno zmago v dvoboju z Indiano potreboval sedem tekem.

Mojstrovina Parkerja v zadnjih sekundah tekme

Branilci naslova so finalno serijo začeli pred 19.775 gledalci v domači American Airlines areni in že na prvi tekmi zapravili prednost domačega igrišča. Mož odločitve je bil Francoz Parker. Po preigravanju, žogo je imel ves čas zadnjega napada svoje ekipe, se je zapletel in znašel na tleh. Nato je vstal in se usmeril v met proti košu s precejšnje razdalje. Pri tem ga je pokrival James, ki se je sprva dotaknil žoge, vendar ga je Parker akrobatsko v skoku preigral in nato 5,2 sekunde pred koncem v zadnjih desetinkah napada zadel od table, ko se je žoga obenem tudi srečno odbila od obroča. Sodniki so po ogledu videoposnetka koš priznali, s tem pa je Parker postavil tudi končni izid. Dwyane Wade (17 točk) je v zadnjem napadu domačih zgrešil met.

»Tudi sam se čutil, kot da zadnji napad naše ekipe traja celo večnost. To je bil nor napad, sam sem bil kar trikrat ali štirikrat na robu tega, da izgubim žogo. Napad se gotovo ni odvijal tako, kot sem želel. Na koncu sem imel vendarle priložnost, da zaključim z metom. Vesel sem, da je žoga vendarle spolzela skozi mrežico,« je priznal Parker.

James: Najdaljših 24 sekund v mojem življenju

Tim Duncan, ki si želi osvojiti še svoj peti naslov prvaka, prvega po letu 2007, je bil poleg Parkerja prav tako pomemben steber gostov, saj je z osmimi meti iz 19 poskusov dosegel 20 točk in ujel 14 žog. Na drugi strani je James dosegel trojni dvojček z 18 točkami, 18 skoki in desetimi podajami. »Tony je v zadnjem napadu napravil skoraj vse mogoče napake, pa, kot se je izkazalo na koncu, tudi vse prav. Trikrat smo mu skoraj ukradli žogo, nato pa je še padel. Tedaj sem si dejal, super, zdaj se bomo dokopali žoge. Nato pa je vstal, se splazil pod mojo roko ... To je bilo najdaljših 24 sekund v moji karieri,« je zadnji napad opisal James.

Zadel tudi nekdanji igralec Olimpije

Miami je bil sicer dolgo v nekoliko boljšem položaju od tekmecev, saj je ob koncu tretje četrtine vodil z 72 : 69 in s 76 : 73 še devet minut pred zvokom sirene. Gostje so s košem Kawhija Leonarda dve minuti pozneje povedli z 79 : 78 in nato vodili do konca tekme. Prednost je narasla celo na sedem točk (88 : 81), ko je trojko zadel Danny Green, nekdanji igralec Union Olimpije. Miami je nato zadel pet zaporednih točk, od tega je tri iz prostih metov prispeval Ray Allen. Duncan in James sta zadela proste mete, nato pa je bil »postavljen oder« za zadnjo akcijo Parkerja.

Deli s prijatelji