MARATONEC

Tonimaratoni: 6 dni = 641 km

Objavljeno 28. junij 2012 21.45 | Posodobljeno 28. junij 2012 21.45 | Piše: R. T.

Toni Perušič se je v francoskem Antibesu udeležil ultramaratonske preizkušnje.

Toni Perušič med šestdnevnim tekom v Antibesu. Foto: osebni arhiv

Bi morda poskusili preteči nekaj čez 600 kilometrov v šestih dneh? Pa ne od točke A do točke B, temveč v krogu, dolgem 1025 metrov, podnevi in ponoči, po soncu pri 30–35 stopinjah Celzija, občasno po vetrovnem vremenu, s spanjem med 2. in 7. uro ter kratkim kinkanjem podnevi.

Toniju Perušiču, ultramaratoncu iz Bele krajine, ki že skoraj dve desetletji živi in dela v Ljubljani, je v takih razmerah uspelo preteči 641 kilometrov. To se je zgodilo na nedavnem festivalu teka v francoskem Antibesu, na Azurni obali med Nico in Cannesom.


Oseminštiridesetletni Toni je dolgoletni maratonec odprte, vesele narave

Mnogi se ga spomnijo s tekaških preizkušenj po Sloveniji in tujini, saj vselej glasno spodbuja druge tekmovalce in jim pomaga premagovati krizne trenutke. Enako je počel na dober kilometer dolgi trasi pod trdnjavo Fort Carre. Del proge je bil speljan po parku, del pa po stadionu, kjer je bil tabor za tekmovalce in spremljevalce. Tam je Toni največkrat pil mineralno vodo, jedel čips in pomfri, klobase in še kaj, v šotoru po potrebi podremal, potem pa naprej nizal kilometre.

»Za sabo imam devet 100-kilometrskih tekov, kakšnih 30 klasičnih maratonov, toda to je bilo nekaj povsem novega. Že prvi in drugi dan sem bruhal, verjetno iz strahu pred zadanim ciljem. Hotel sem preteči 600 kilometrov. Peti dan teka sem padel v hudo krizo, pojavile so se namreč težave z ligamenti in kolenom. Pomagali so mi fizioterapevti, protibolečinske tablete, odspal pa sem tudi 10 ur. Toda najbolj so mi pomagala spodbudna sporočila prijateljev po elektronski pošti, ki so nam jih predvajali na zaslonih ob progi,« je avanturo opisal edini Slovenec na tej tekmi. Zasedel je 13. mesto med 119 udeleženci, zmagovalec Olivier Chaigne pa je pretekel kar 881 kilometrov. »Vse je bilo lepo organizirano, le nekaj so ga lomili s slovaško zastavo namesto slovenske. Takoj sem se pritožil in so našli tudi našo,« je pojasnil priljubljeni Tonimaratoni, ki se lahko pohvali tudi z zgledno spletno stranjo.

Deli s prijatelji