KOŠARKA

Tokrat v Olimpiji ne bo subkulture

Objavljeno 10. avgust 2013 10.18 | Posodobljeno 10. avgust 2013 10.18 | Piše: Drago Perko

Košarkarji Uniona Olimpije, državni podprvaki, so že začeli vaditi za novo sezono.

Trener Aleš Pipan se bo z Olimpijo za državno lovoriko boril zlasti s Krko. Foto: Igor Zaplatil, Delo

LJUBLJANA – »V načrtu imamo še igralca na položaju krilnega centra. Kombiniramo, analiziramo in čakamo na najboljšo možno rešitev,« je po prvem treningu s košarkarji Olimpije dejal trener Aleš Pipan, ki je dočakal priložnost, ki si jo je zaslužil – čakal pa je predolgo. Po novem bo aktualni makedonski selektor (pri delu mu bosta v Olimpiji pomagala Luka Bassin in Andrej Žakelj, za kondicijo bo skrbel Rečan Sašo Ogrizović) imel na voljo ekipo v postavi Alex Stephenson, Nebojša Joksimović, Cedric Jackson, Luka Rupnik, Jaka Brodnik, Sasu Salin, Dino Murić, Deividas Gailius, Dražen Bubnič in Alen Omić. 
Niso redki, ki jih je (upravičeno) strah, da se bo zavoljo številnih Američanov, dva sta že tu (Stephenson in Jackson), oblikovala subkultura ali kar ekipa v ekipi, to se je Olimpiji že zgodilo. »Preden smo kontaktirali z zastopniki Alexa Stephesona in Cedrica Jacksona, smo se temeljito pozanimali o njunih značajskih lastnostih,« je Pipan v kali zatrl vsak poizkus grupiranja ekipe. V Olimpiji iščejo še vsaj dva igralca. Za igralno mesto v branilski liniji so v igri trije – Jaka Klobučar, Jure Pelko in Bojan Jovanović. Pod košem imen ni, bodo pa pri Olimpiji varčni pri izbiri. »Takšnih priprav še nismo imeli, dobro je zastavljeno, precej simpatično je vse skupaj. Vesel in ponosen sem, pa še na skupno večerjo smo šli,« je bil po prvem treningu vesel direktor Matevž Zupančič, ki se je poleti rešil predpone v. d. in postal operativni šef kluba.
Zupančič poudari, da je bil Pipan prvi in pravi izbor, zmagal pa je v konkurenci z Juretom Zdovcem, ki ga ljubljanska publika še vedno obožuje. Tudi Pipana bodo, o tem je Zupančič prepričan: »Aleš je izjemen človek, navdušuje s svojo odprtostjo, v javnosti se je o njem ustvaril napačen vtis,« svojega trenerja hvali direktor, ki v isti sapi doda, da bodo v tej sezoni v klubu rešili tudi dolg do Saša Filipovskega, ki je z okoli 200.000 evri največji upnik kluba.

V Stožicah obžalujejo nagla in nepričakovana odhoda Klemna Prepeliča in Emirja Sulejmanovića, oba bi imela letos garantirano mesto v prvi peterici. Direktor pove, da je Prepelič dobil ponudbo, ki te sezuje, Turki pa se niti pogajali niso, ampak so mirno plačali odškodnino. Ni pa Olimpiji vseeno, da v Ljubljani ni hotel ostati Sulejmanović, zdi se, da so celo malce jezni na njegovega očeta Nedžada in menedžerja Toma Čeha. »Ponudili smo vse, kar smo lahko, in še več …«

Blizu milijončka

V tej sezoni bodo imeli zmaji za ekipo na voljo okoli 850.000 evrov. »Denar je bolj ali manj zagotovljen, sponzorji kluba so nam ostali zvesti, hvala jim,« se je Zupančič javno zahvalil vsem, ki še dajejo evre za šport. »Olimpija ni bolehala za prehladom, ampak je imela resne bolezni. Zato je potreben daljši čas, da se povsem pozdravi, a smo na dobri poti,« je jasen Zupančič, ki pohvali tudi dobro delo upravnega odbora. Hkrati zanika, da bi klub iz sence vodil Slobodan Subotić. »Ne, to ne drži. Je pa res, da je prav Pixi ena od oseb, ki jo povprašamo za nasvet.«

Olimpija je spet lačna lovorik, zato je naslov državnega prvaka kar imperativ za Pipana in igralce. Zmaji so bili zadnjič prvaki lige Telemach leta 2009, potem so morali vsakič gledati Krki v hrbet. »Igralcem bomo jasno povedali, da je sezone konec na zadnji tekmi domače lige, ne pa s koncem v ligi ABA ali v Evropi.« Tudi v novi sezoni se bo v Olimpiji sedemkrat obrnilo vsak evro, varčevalo se bo na vsej črti. »Drugače ne gre, vsak korak v napak stran je za klub lahko usoden,« resno pristavi mladi direktor, ki je prišel v klub leta 2005 na povabilo tedanjega direktorja Gregorja Frica, Zupančič pa je urejal spletno stran. Danes 24 ur bdi nad delovanjem kluba, v teh dneh pa upravičeno benti nad Ulebom, ki vodi evropski pokal (Eurocup), kjer bodo zmaji letos igrali: »Saj še sami ne vedo, kakšen format tekmovanja bodo naredili, zato so žreb prestavili na 5. oktobra, dva tedna za tem pa se pokal tudi začne. Tako ne gre,« je jezen Zupančič, ker ne morejo navijačem ponuditi podatkov o tekmecih, prav tako bodo zadnji hip kupovali letalske vozovnice, zato ne bodo mogli ničesar privarčevati. V Olimpiji upajo, da bo z novim šefom mladinskega pogona Gašperjem Potočnikom Olimpija postala kredibilnejša tudi v mlajših selekcijah, za nameček pa so v svoje vrste zvabili izjemno nadarjenega kadeta Blaža Mešička, ki je omahoval med tujino in Olimpijo. Ta je vrgla kost konkurenci – Krka začne priprave 16. avgusta. Vnovič se obeta vroča sezona.


Deli s prijatelji