VELIKI FINALE

Tivoli vabi na poslednji boj zmajev in železarjev

Objavljeno 09. april 2016 10.26 | Posodobljeno 09. april 2016 10.27 | Piše: R. T.

V ponedeljek odločilna tekma za prvaka med Telemach Olimpijo in Sij Acroni Jesenicami.

V ponedeljek bo na tivolskem ledu zelo vroče, zmaji in železarji bodo igrali na vse ali nič. Foto: Jože Suhadolnik

Bil je fantastičen hokejski praznik, a ga igralci Sij Acroni Jesenic na žalost 4000 gledalcev v dvorani Podmežakla niso kronali z zmago in enajsto zvezdico za toliko naslovov slovenskega prvaka. Telemach Olimpija je v četrti finalni tekmi državnega prvenstva naposled uveljavila izkušnje iz lige EBEL pa tudi individualno kakovost igralcev. Ljubljančani so na Gorenjskem zmagali s 3:0, dosegli so po gol v vsaki tretjini, prva dva z igralcem več na ledu (strelca Luka Kalan in Anže Ropret), tretjega, tehničnega, pa je Žiga Pešut dosegel v zadnji minuti na nebranjena vrata gostiteljev, ki so v končnici tekme krenili na vse ali nič ter dobili – nič. Olimpija je končno zaigrala bolj preudarno, taktično zrelejše, saj je Jesenicam prepustila pobudo in kaznovala njihove napake in vrzeli v obrambi. Zdaj sta največja slovenska hokejska kluba poravnana v zmagah (2:2), peta, odločilna tekma za naslov prvaka pa sledi v ponedeljek ob 19.15 v Hali Tivoli. Verjetno ni treba posebno poudarjati, da bodo navijaške strasti na vrhuncu, po dolgem času pa bi spet lahko videli razprodano ledeno dvorano pod Rožnikom.

»Solidno smo igrali v srednji tretjini, imeli smo hitre akcije, poskušali smo čim prej priti v napadalno tretjino. A bistveno je, da smo dali gol, saj že v ponedeljek nismo igrali slabo, le zadeli nismo. A sami odločamo o svoji usodi, mislim, da smo odigrali dobro tekmo,« je dejal strateg zmajev Bojan Zajc, ki je po prekinitvi strelske suše svojih varovancev doživel veliko olajšanje. »To, da dolgo nismo zadeli, je bila kar velika težava, in začeli smo s strahom. Ko smo zadeli prvič, smo dobili zagon, nato še drugega, potem še tehnični gol. Odlična tekma. Vedeli smo, da bodo pritisnili, takrat smo se malo preveč branili. Jeseničani so imeli svoje priložnosti, a se je tudi naš vratar zelo izkazal,« je branilec Telemach Olimpije Miha Logar spomnil na izjemni prispevek kanadskega čuvaja mreže Oliviera Roya.

Jeseničani lahko obžalujejo, ker niso zmogli unovčiti izjemnega vetra v svoja jadra, ki sta ga izdatno okrepili ponedeljkova zmaga v Ljubljani in armada navijačev na tribunah Podmežakle. Zdaj sledi tekma za biti ali ne biti v Tivoliju, za ubranitev naslova prvaka iz lanskega leta. »Seveda, treba bo zadeti. Ko pridejo priložnosti, ko pride power-play, je treba zadeti. Sploh zdaj, ko vidimo, kako tesna je serija. Olimpija se je zaprla in čakala na protinapade. Poskušali smo dobiti plošček nazaj, malo preveč smo komplicirali s podajami... Bo pa treba biti potrpežljiv. A to je najtežje, če veš, da imaš vodstvo za skupno zmago. Vedeli smo, da bo težka tekma, ker Olimpija ni imela več česa izgubiti,« je svoj pogled razkril strateg železarjev Dejan Varl. Nedvomno bodo v Tivoliju rdeči tisti, ki bodo garali v obrambi in čakali na priložnosti v nasprotnih napadih. Že na drugi in tretji tekmi se je pokazalo, da lahko za zmago v letošnji finalni seriji zadostuje en samcat zadetek. »Ja, gola nismo dali... Že na vseh tekmah ga težko damo, tudi tokrat pa je spet odločal prvi gol. Potem se je Olimpija na koncu zaprla in se zadovoljila z 2:0, tako da je bilo še težje prihajati do priložnosti. Vsekakor bi morali zadeti in to lahko tudi na naslednji tekmi odloči,« se zaveda kapetan Sij Acroni Jesenic Miha Brus.

Usoda Jesenic v EBEL še nejasna

Šele prihodnji mesec naj bi bilo jasno, ali bo tekmovanje v ligi EBEL, razširjenem avstrijskem prvenstvu, v sezoni 2016/17 štelo dosedanjih 12 ali po novem 14 klubov. Na četrtkovi skupščini lige so se seznanili s podrobnostmi, tudi o stanju pri Sij Acroni Jesenicah in madžarskem MAC Budimpešti, ki bi se rada pridružila elitni druščini iz regije. Avstrijsko vodstvo zanimajo tudi finančne razmere pri edinem slovenskem predstavniku Telemach Olimpiji in njihova perspektiva v prihodnji sezoni. Razumljivo je, da si ne bi rado v novi sezoni nakopalo dveh gmotno šibkih in tekmovalno nekonkurenčnih slovenskih klubov.

Deli s prijatelji