SVETOVNA PRVAKINJA

Tina Trstenjak: Nočem biti naslednja Urška Žolnir

Objavljeno 28. avgust 2015 11.55 | Posodobljeno 28. avgust 2015 11.57 | Piše: STA, Mo. S.

»Francozinjo poznam, je zelo težka nasprotnica, a sva s trenerjem naredila zelo dobro taktiko, ki se je obrestovala,« je povedala slovenska judoistka.

Tina Trstenjak (levo) je svetovna prvakinja.

ASTANA – Slovenski judo ima novo svetovno prvakinjo. To je Tina Trstenjak, ki je naslov osvojila v kategoriji do 63 kilogramov.image

Trstenjakova je najprej v prvem krogu kot prva nosilka počakala na tekmico v drugem. Tam se je spoprijela z Rusinjo Pari Surakatovo, s katero sta se letos že pomerili na tekmi velike nagrade v Budimpešti. Z Rusinjo sta se spoprijeli v finalu in tako kot takrat je bila tudi danes boljša celjska judoistka, ki je bila vseskozi prepričljivejša, na koncu pa je zmagala s prednostjo juke in dveh kazni. V tretjem krogu je dobila svojo dolgoletno tekmico in tekmico Žolnirjeve, Italijanko Edwige Gwend. Tudi njo je tako kot že Žolnirjeva v svoji karieri spretno razorožila, tokrat s končnim prijemom osekomi minuto pred koncem borbe za četrto zmago v petem medsebojnem dvoboju.

V četrtfinalu ji je na pot stopila Mongolka Menhzaja Cedevsirengijin. Tekmici sta planili ena na drugo, kar je sodnik s kaznima že po 12 sekundah na obeh straneh ustavil. Trstenjakova si je po dveh minutah prislužila še drugo kazen, nato pa prevzela pobudo in tekmico najprej napadla z vazarijem, pol minute p red koncem pa jo vrgla še za ipon in predčasno zmago. Polfinale je judoistki celjskega Sankakuja prinesel Nizozemko Juul Franssen, ki je po minuti borbe napravila napako, skušala nasprotnico ustaviti z nedovoljenim dvojnim prijemom osokomaki in diskvalifikacija je pomenila, da se bo Trstenjakova v finalu merila za zlato kolajno.

Dobila je staro znanko, Francozinjo Clarisse Agbegnenou, aktualno svetovno prvakinjo, ki je bila od Trstenjakove boljša v finalu evropskega prvenstva v Montpellieru 2014.

Noče biti naslednja Urška Žolnir

»Vesela sem tega rezultata, zahvala gre seveda mojemu trenerju Marijanu Fabjanu in vsem v klubu, Urški, Igorju, vsem. Že jutri začnem trenirati za nova tekmovanja, a sem zelo vesela teh točk, ki sem jih s to zmago osvojila. Ne želim biti naslednja Urška Žolnir, ta je samo ena in edina, jaz sem Tina Trstenjak,« je dejala po borbi nova svetovna prvakinja. Ta je današnjo zmago pripisala predvsem današnji odlični taktiki. »Francozinjo poznam, je zelo težka nasprotnica, a sva s trenerjem naredila zelo dobro taktiko, ki se je obrestovala,« je še povedala.

V nadaljevanju slovensko ekipo čaka le še en nastop, v petek bo kot zadnja na tatami v dvorani Alau stopila Ana Velenšek v kategoriji do 78 kg. Poleg nje se bo za najvišja mesta in veliko mero točk za olimpijsko kvoto borilo še 32 bork. Velenškova je na lanskem SP v Čeljabinsku osvojila bronasto odličje.

Deli s prijatelji