LAUREUS

Tina Maze spet ostala brez prestižne nagrade

Objavljeno 15. april 2015 17.54 | Posodobljeno 15. april 2015 17.55 | Piše: STA, P. Pa.

Nagrado za športnico leta je dobila etiopska atletinja.

ŠANGHAJ – Slovenska alpska smučarka Tina Maze je v Šanghaju ostala brez prestižnega priznanja laureus za najboljšo športnico leta. Nagrado iz rok francoske nogometne legende Erica Cantonaja je prejela etiopska atletinja Genzebe Dibaba.

Etiopijka je v dveh tednih v letu 2014 podrla tri svetovne rekorde. 1. februarja je v Karlsruheju popravila dvoranski rekord na 1500 metrov, pet dni pozneje je v Stockholmu popravila še rekordno znamko na 3000 metrov, 15. februarja pa je postavila še najboljši čas na dve milji. Dibabova se je s tem pridružila Jesseju Owensu in Usainu Boltu, ki sta do lani kot edina atleta v dveh tednih popravila tri svetovne rekorde v treh različnih disciplinah.

Ob Tini, dvakratni olimpijski zmagovalki iz Sočija, so bile kandidatke za športnico leta še novozelandska atletinja Valerie Adams, norveška tekačica na smučeh Marit Bjørgen  ter teniški igralki Kitajka Na Li in Američanka Serena Williams.

Tina je bila za prestižno nagrado nominirana že lani, ko je laureus pripadel ameriški plavalki Missy Franklin. Nagrade laureus podeljujejo od leta 2000, Tina Maze pa je šele četrta slovenska športnica, ki je bila nominirana, in prva, ki je bila za športnico leta na svetu nominirana dvakrat.

Jamajška atletinja Merlene Ottey, ki je v zadnjem obdobju svoje športne poti nastopala za Slovenijo, je bila leta 2011 med kandidatkami za povratnico leta, za posebne dosežke pa sta bila nominirana leta 2001 ekstremni smučar Davo Karničar, leta 2003 pa ultramaratonski plavalec Martin Strel.

Deli s prijatelji