MOTOKROS

Tim Gajser potrdil, da bo krojil vrh

Objavljeno 07. marec 2016 11.00 | Posodobljeno 07. marec 2016 11.00 | Piše: Damir Gorjanc

Slovenski motokrosist je na drugi tekmi SP v razredu MXGP z drugim mestom dokazal, da uvodna zmaga ni bila naključje.

Tim Gajser.

Na Tajskem je na drugi dirki motokrosističnega razreda MXGP ponovno navdušil mladi Slovenec Tim Gajser (Honda Graiboldi), ki je po uvodni dvojni zmagi v Suphan Buriju v seštevku dveh dirk zasedel drugo mesto. Medtem ko je konkurenca upala, da je bila njegova uvodna eksplozija v Katarju le preblisk, je 19-letnik dokazal, da bo do konca sezone dihal za ovratnik aktualnemu svetovnemu prvaku Romainu Febvreju (Yamaha), ki je tokrat oponašal Gajserja in dobil obe dirki, tretji je bil Nizozemec Jeremy Van Horebeek.

Gajser je na prvi dirki s tretjim mestom za Febvrejem zaostal nekaj manj kot šest sekund in le tri sekunde za Antoniem Cairolijem, ki je popravil vtis s prve dirke v Dohi. Da Francozu ni bilo lahko zmagati, je zadihan povedal po dirki: »Resnično sem izčrpan. Ko sem vozil za Cairolijem, sta mi blato in kamenje leteli po telesu. Bil sem resnično frustriran, ker nisem mogel mimo njega, poleg tega je bilo še vroče in vlažno.« Osemkratni svetovni prvak Cairoli je povedel v prvi dirki, sledil mu je svetovni prvak razreda MX2 Gajser, za njima pa je tekmece lomil aktualni svetovni prvak Febvre. Gajser se je odločil, da bo naredil korak proti novi zmagi, a ga je njegov jekleni konjiček stresel iz sedla. Z neverjetno spretnostjo je med vožnjo skočil nazaj na motocikel in dokazal, kako fizično močan je. Nekaj trenutkov pozneje je Febvre pokazal, da v boju za naslov ne bo milosti, in pri prehitevanju Slovenca izrinil na rob proge. Prve tri je ločilo nekaj metrov, Febvre pa se ni mogel sprostiti, saj ga je z vsemi topovi napadal Gajser. Uvodna dirka je bila resnična poslastica, saj so navijači spremljali bitko manijakov. Febvre je obšel Cairolija, nato pa je Italijanu mero vzel še Gajser, ki je med divjo vožnjo še drugič skoraj padel in še enkrat mojstrsko rešil situacijo. V lovu za svetovnima prvakoma je Slovenec občinstvo navduševal še s skoki, ko je kar med dirko motocikel postavil v vodoraven položaj in kazal, da si lahko privošči nekaj več. Druga dirka je bila manj razburljiva, malo bolj zadržan pa je bil tudi Gajser, ki si v boju za naslov prvaka ni smel privoščiti padca. Tokrat je v cilj skočil na petem mestu, skupni seštevek obeh dirk pa ga je ustoličil na drugem mestu.

»Vesel sem, da je dirka na Tajskem za menoj, saj se mi zdi ta preizkušnja ena težjih na koledarju. Zadovoljen sem z doseženim, čeprav bi se na drugi dirki lahko peljal bližje Romainu, a sem nekoliko izgubil že v prvem ovinku, ko me je oviral Antonio. To je dobro izhodišče pred nadaljevanjem sezone,« je zatrdil Gajser, ki se zdaj že ozira proti naslednji dirki na Nizozemskem konec marca, ko bo tekmoval tudi Klemen Gerčar. V skupnem seštevku vodi Febvre s šestimi točkami prednosti pred Gajserjem (92:86), tretji je Rus Jevgenij Bobrišev, včeraj četrti, ki je zbral 74 točk.

 

Deli s prijatelji