EVROPSKO PRVENSTVO

Tihi Gruzinci v Sloveniji kujejo taktiko za Slovenijo in Hrvaško

Objavljeno 10. avgust 2015 10.55 | Posodobljeno 17. avgust 2015 11.48 | Piše: Drago Perko

V Podčetrtku je ambiciozna košarkarska reprezentanca pod taktirko Igorja Kokoškova opravila prvi del priprav za evropsko prvenstvo.

V Podčetrtku so trenirali do nedelje, zdaj tja prihaja slovenska reprezentanca. Foto: Drago Perko

Slovenijo in Gruzijo vežejo tesne in pristne košarkarske vezi, ki so nastale v 90. letih minulega stoletja. Košarkarska delavca Zoran Martič in Janez Rajgelj sta pogosto potovala v nekdanjo sovjetsko republiko, da bi našla kakšnega zanimivega košarkarja, ki bi lahko okrepil Olimpijo, ki jo je ta čas uspešno vodil Zmago Sagadin. Eden teh, ki je prav v Sloveniji našel svoj novi, drugi dom, je dobrodušni Vladimer Boisa. Nekdanji košarkar Union Olimpije je dejavno kariero sklenil, danes je podpredsednik gruzinske košarkarske zveze ter mož, ki skrbi, da so Gruzinci za svojo pripravljalno bazo vzeli Terme Olimia v Podčetrtku.

Pred dnevi smo jih obiskali, Gruzinci pa so vsi po vrsti ponavljali, kako prijetno in lepo jim je na tem koncu Slovenije. »Imamo mir, v termah skrbijo za nas zgledno, trener Igor Kokoškov pa je vesel, ker smo tu sami, da lahko prilagaja treninge, kot se mu zdi prav. Enkrat smo v dvorani ob enajstih, potem spet ob desetih,« nam uvodoma pove Boisa, ki že drugo leto deluje kot podpredsednik. Gruzinci so prišli v Podčetrtek 23. julija, včeraj so Slovenijo zapustili in se vrnili v domače loge, kjer bodo gostili močan turnir (Gruzija, Italija, Estonija, Latvija). Potem se odpravljajo na dve tekmi v Francijo (Francija in Belgija), sledi vrnitev v Slovenijo. Vmes se bodo odpravili v Trst, kjer bodo odigrali še turnir z gostitelji, Rusi in univerzo Michigan State. Tretje leto zapored se Gruzinci že pripravljajo v Sloveniji. Začeli so leta 2013, ko je Slovenija gostila evropsko prvenstvo, nadaljevali pa lani, ko so v dramatičnih kvalifikacijah le prišli na EP. »Slovenija nam ustreza. Sam živim tu že 18 let. Precej lažje rešim kakšno težavo, kot če bi bili na pripravah v Avstriji ali na Madžarskem,« Boisa o razlogu, zakaj tako radi prihajajo na sončno stran Alp. Ob tem ne pozabi poudariti, da jim je vedno na voljo tudi Košarkarska zveza Slovenije, od katere se poskušajo učiti tudi glede organiziranosti zveze in skrbi za člansko vrsto.

Mnoge pa preseneča, da so Gruzijci na naših koncih, kjer jih lahko Slovenci z lahkoto povohunijo, kar nam bi prav prišlo, saj se bomo še tretjič zapored na prvenstvih stare celine pomerili med seboj. »Med nami ni skrivnosti, ekipi se poznata, trenerja sta ostala ista. Lahko si le želimo, da kaznujemo Slovence, ki so nam v teh letih toliko pomagali,« v smehu doda Boisa, potem pa smrtno resno prizna, »da je Slovenija še vedno favorit medsebojne tekme.« Prepričan je, da ima selektor Jure Zdovc še vedno izvrstno reprezentanco, čeprav so mu jo zdesetkale odpovedi in poškodbe. »Naša prednost je igra pod košem, tam smo močnejši kot vi,« ocenjuje Boisa. »Vsi naši najboljši igralci so v najboljših letih. Prepričan sem, da imamo najboljšo reprezentanco v zgodovini! Za temi igralci sta dve evropski prvenstvi, izkušenj nam ne manjka,« se spogleduje z visoko uvrstitvijo na prihajajočem prvenstvu.

O dometu ne želi govoriti, saj noče obremenjevati košarkarjev, s katerimi je ohranil pristne prijateljske stike, saj so še včeraj igrali skupaj, danes so oni v dresih, Boisa pa v podpredsedniškem fotelju. Sogovornik nam je tudi razkril, da so hoteli Gruzinci kljub žrebu odigrati prijateljsko tekmo s Slovenijo, a se je slednja premislila ter se prijazno zahvalila za obračun. Beseda nanese tudi na naturalizacijo, ki Gruzji pomaga pri rekrutaciji branilcev. Letos jim bo pomagal Jacob Pullen, predlani so imeli Rickyja Hickmana. Tyrone Ellis jih je leta 2009 popeljal v iz evropske druge košarkarske lige v prvo. Pomemben pečat je pustil tudi Shammond Williams. »Podpiram naturalizacijo, a takšen košarkar mora potem tri, štiri leta igrati zate,« Boisa opozarja na trend, ki je zajel evropsko košarko. Gruzijci si želijo, da bi v prihodnjih letih okrepili svoje marketinške aktivnosti. Do zdaj jim tega niti ni bilo treba, saj jim država daje zajeten kupček evrov. Letos bo zveza prejela slabe tri milijone, za nameček pa reprezentanco podpirajo še trije sponzorji (Borjomi, Natahtari pivo, Hyundai).

Ne bodo prvaki

Tudi letos bo izbrano vrsto vodil 43-letni srbski trener Igor Kokoškov, ki je bil imenovan za selektorja 18. aprila 2008. Za njim je impresivna kariera v ligi NBA, kjer je danes član strokovnega štaba Utah Jazza, prej pa je deloval v Orlandu, Clevelandu, Phoenixu, Detroitu, pri LA Clippersih in na univerzi Missouri. Postal je prvi evropski trener v severnoameriški poklicni ligi. »Ne bomo evropski prvaki, ne delamo si iluzij. A zagotovo se bomo dobro pripravili,« pravi Kokoškov, ki pričakuje, da reprezentanca ravno na tem prvenstvu doživi svoj zenit. »Igralci se zavedajo, da je to zadnje prvenstvo v tej postavi. Pa to ni pritisk za njih, ampak nagrada za vse. Skupaj so trenirali, skupaj so rasli,« Kokoškov o prvenstvu generacije. Srbski trener je pred tednom dni v Laškem pozorno spremljal tudi Slovenijo, ki je ugnala Avstralce. »Dobro ste zadevali. Igrate tipično košarko, ki jo zagovarja Jure Zdovc. Sistem je postavljen, vsak igralec pa lahko zadene, tudi pretok žoge je dober. Slovenija je neugodna ekipa,« laska Zdovčevim naš sogovornik, ki kot glavnega favorita skupine v Zagrebu vidi prav naše sosede. »Hrvaška ima izvrstno in nadarjeno ekipo. Grki ciljajo na medaljo, Makedonija je neugodna s strelci z razdalje, Nizozemska je lani blestela v kvalifikacijah, kjer je izločila tudi Črno goro,« Kokoškov nekaj besed nameni še zagrebški skupini eurobasketa.

 

Gruzinskih 18 na pripravah

V reprezentanci so Zaza Pačulija (Dallas), Giorgij Cincadze (Mia Academy), Tornike Šengelija (Laboral Kutxa), Jacob Pullen (Cedevita), Otar Phakadze (Fairmont State), Beka Civcivadze (MIA Academy), Manučar Markošvili (brez kluba), Duda Sanadze (San Diego), Nodar Gogodze (Olimpi), Besik Ležava (Dinamo Tbilisi), Miheil Čočua (Rustavi), Levan Pacacija (Nižni Novgorod), Viktor Sanikidze (Unics), Giga Janelidze (Roseto), Beka Burjanadze (Coruna), Nika Metreveli (MIA Academy), Giorgij Šermadini (Andora), Giorgij Šarabidze (MIA Academy).

 

Slovenija - Gruzija 3:0

Slovenija in Gruzija sta se do zdaj merili trikrat, vsakič pa je zmagala Slovenija. Leta 2011 (3. 9.) je slovenska reprezentanca (vodil jo je Božidar Maljković) slavila s 87:75, pred dvema letoma (7. 9. 2013), na klopi je bil spet Maljković, je bilo v Celju 72:68. Lani (25. 7.) v Murski Soboti je zmago (95:68) dosegel tudi Jure Zdovc.

 

Deli s prijatelji