MOK

Thomas Bach novi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja

Objavljeno 10. september 2013 22.20 | Posodobljeno 10. september 2013 22.20 | Piše: STA, Ma. F.

Za mesto predsednika Moka se je potegovalo šest kandidatov, največ doslej.

Thomas Bach.

BUENOS AIRES – Nemec Thomas Bach je novi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), deveti po vrsti. Na 125. volilnem zasedanju olimpijskega gibanja v argentinskem Buenos Airesu je 59-letni pravnik Bach nasledil Belgijca Jacquesa Roggeja. Za mesto predsednika Moka se je potegovalo šest kandidatov, največ doslej.

Preostali kandidati so bili Ukrajinec Sergej Bubka, z 49 leti najmlajši kandidat, med katerimi je imel daleč največ športnih uspehov, 60-letni portoriški bančnik Richard Carrion, ki ima tudi državljanstvo ZDA, Singapurec Ser Miang Ng, 64-letni diplomat in poslovnež, Švicar Denis Oswald, 67-letni pravnik in nekdaj bronasti olimpijec v veslaškem četvercu, ter 66-letni Tajvanec Ching-Kuo Wu, po poklicu arhitekt.

Bach, nekdanji olimpionik v sabljanju, je bil doslej podpredsednik Moka z bogato športno-funkcionarsko biografijo, zaradi katere je med šesterico veljal za najizkušenejšega. Član Moka je od leta 1991, v svojem programu pa ni dajal lažnih predvolilnih obljub. Vseskozi je zagovornik športnikov in njihovih pravic, zavzema se za omejitev stroškov iger, pri čemer naj bi te postale dostopnejše za številna mesta po svetu. Nekoliko je njegovo kandidaturo zasenčilo poročilo o sistematični uporabi dopinga v Zahodni Nemčiji, čeprav je bil prav on tisti, ki je zahteval preiskavo dogodkov.

Do položaja, na katerem bo kot prvi dobitnik zlate olimpijske medalje tudi predsednik Moka, je Bach prišel že po dveh krogih glasovanja. Delegati so mu namenili 49 glasov, še najbližje mu je bil Carrion z 29, vsi drugi pa so jih dobili manj kot 10. Med najbolj razočaranimi je bil Bubka, ki je kljub športni slavi dobil le štiri glasove, vseeno pa je premagal Ching-Kua – slednji je izgubil že v prvem krogu.

Deli s prijatelji