JUDO

Težje ko je na treningu, lažje je na tekmi

Objavljeno 07. avgust 2017 13.15 | Posodobljeno 07. avgust 2017 13.15 | Piše: Miha Šimnovec

Marjan Fabjan bo že zelo vesel, če bo Tina Trstenjak na tokratnem SP tretja.

Tina Trstenjak (levo) na treningu ničesar ne prepušča naključju. Foto: Miha Šimnovec

IZOLA – Kdor je že imel priložnost spoznati Marjana Fabjana, strogega in sila uspešnega trenerja pri najuspešnejšem slovenskem judoističnem klubu Z'dežele Sankaku, dobro ve, da se je treba pri njem dosledno držati določenih pravil, ki so prvi korak na poti do uspeha. Vsakdo, ki prestopi prag njegove telovadnice na Lopati, jih pozna, kdor jih prekrši, hitro izgubi njegovo zaupanje. In prostor v ekipi. Tako je brez nastopa na bližnjem svetovnem prvenstvu v Budimpešti (od 28. avgusta do 3. septembra) ostal Adrian Gomboc, ki je aprila letos v Varšavi zablestel z osvojitvijo naslova evropskega podprvaka v kategoriji do 66 kilogramov.

O tem, kaj je zagrešil 22-letnik iz Rakičana pri Murski Soboti, da ga ne bo na vrhuncu letošnje sezone v glavnem mestu Madžarske, Fabjan ni želel govoriti, povedal je le, da ni ravnal v skladu z etičnimi načeli juda in pravili kluba. »Vsak v klubu ve, kakšna so naša pravila, in vsakdo se jih mora tudi držati, pa naj gre za olimpijskega ali državnega prvaka. Ker jih je Adrian kljub večkratnim opominom vnovič prekršil, smo ga suspendirali do konca svetovnega prvenstva. To je opozorilo tudi za druge!« je poudaril 59-letni Celjan in pripomnil, da ne bo dovolil, da bi se kdor koli igral z ugledom kluba. Z Gombocem se bo še enkrat pogovoril po vrnitvi iz Budimpešte in takrat se bodo odločili, kako naprej. »Naj pripravi dober zagovor,« je še svetoval varovancu.

Tina Trstenjak nekje pri 60, 70 odstotkih

Evropskega podprvaka zato tudi ni na tradicionalnih mednarodnih pripravah v Izoli, na katerih se letos v peklenski vročini poti približno 300 judoistov iz 14 držav, med katerimi je tudi celotna ruska reprezentanca. Oči mnogih so kajpak še posebno uprte v olimpijsko, svetovno in evropsko prvakinjo Tino Trstenjak (do 63 kg), ki se niti na tako imenovani medijski dan Judo zveze Slovenije ne pusti pretirano motiti. Ko da vodja treninga (ženskega je v petek vodila izkušena Petra Nareks) v telovadnice Livade, v kateri ni klime in je kot v savni, znak za začetek ali nadaljevanje treninga, se opraviči novinarjem in se hitro odpravi nazaj na blazine, na katerih nato odločno premetava partnerice za sparing. Čeprav je osvojila že vse, kar se je osvojiti dalo, se pri njej še vedno najdejo novi cilji. »Vedno se da kaj izboljšati in prikazati (še) lepše borbe, poleg tega si želim, da bi od tega, kar sem že osvojila, še kaj ponovila. Nekaj mi je že uspelo, za drugo pa upam, da mi še bo,« je razkrila 26-letna Celjanka, medtem ko ji je znoj kar tekel z obraza. V povprečju izgubi dva kilograma na trening. »V tej vročini tudi poltretji kilogram. Po treningu sem zelo žejna, zato veliko pijem. Najraje imam navadno vodo, med kosilom si privoščim tudi katerega od sokov,« je zaupala Trstenjakova, ki bo tudi na svetovnem prvenstvu v Budimpešti, kjer bodo našo žensko vrsto zastopale še Andreja Leški (do 63 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg) in Klara Apotekar (do 78 kg), naša glavna kandidatka za odmevni dosežek. Toda Fabjan opozarja, da Tina (še) ni v optimalni formi. »V primerjavi z enakim obdobjem lani je zdaj nekje pri 60, 70 odstotkih. Vemo, da jo je pozimi ovirala poškodba (imela je poškodovano rebrno mreno in premaknjeni spodnji rebri), dejstvo je, da se takšne stvari v športu poznajo, zato bom že zelo vesel, če bo tretja,« je pojasnil najboljši judoistični trener v Evropi, če ne celo na svetu.

Popije več kot 6 litrov na dan

Da so treningi v telovadnici, v kateri te, ko vstopiš, v trenutku oblije pot, izjemno naporni, so skoraj v en glas pritrdili tudi Matjaž Trbovc (do 60 kg), Andraž Jereb (do 66 kg), Martin Hojak (do 73 kg) in Miha Žgank (do 90 kg), ki bodo v madžarski metropoli branili barve slovenske moške reprezentance. Slednji je omenil, da je treba biti zaradi vročine še posebno previden, zato na dan popije več kot šest litrov tekočine. »Malo si lahko oddahnemo in se ohladimo, ko nas trener spusti v morje. Je pa voda že kar malo pretopla in zato ne prav osvežilna,« je pojasnil Žgank. Jereb se je pošalil, češ da imajo srečo, da so priprave v Izoli vsako leto takrat, ko je najhujša vročina. »Malo smo se že navadili, v hotelu so se letos modernizirali, tako da imamo prvič v sobah klime in lahko vsaj spimo na hladnem. Dvorana pa nas skuri, malo sicer piha, vendar pa se to hitro porazgubi, tako da so okrog nas pravi bazeni,« je slikovito opisal 25-letni Žirovec, dve leti starejši Trbovc pa se nadeja, da bodo zaradi vadbe v težkih razmerah še bolje pripravljeni za svetovno prvenstvo. »Težje ko je na treningu, lažje je potem na tekmovanju,« je razložil naš ta čas najstarejši reprezentant. Da, za naše judoist(k)e res velja pregovor: »Kar te ne ubije, te okrepi.«

 

Deli s prijatelji