TEST

Testiranje mladih risov

Objavljeno 04. februar 2015 09.57 | Posodobljeno 04. februar 2015 09.57 | Piše: R. T.

Slovenska hokejska reprezentanca odpotovala na pripravljalni turnir na Dunaj,

Slovenski hokejisti so včeraj prizadevno vadili na Bledu. Foto: Aleš Černivec

Spet so skupaj! Slovenski risi, sedmi na lanskih olimpijskih igrah v Sočiju, in člani elitnega razreda svetovnega hokeja so se včeraj še v okrnjeni zasedbi zbrali na Bledu, opravili dva treninga, danes pa že potujejo na Dunaju. Ob lepi modri Donavi bodo od jutri do sobote odigrali pripravljalni turnir evropskega izziva (European Ice Hockey Challenge), tekmice pa bodo Avstrija, Slovaška in Italija. Selektor Matjaž Kopitar je imel včeraj na ledu 17 igralcev od 23 s seznama za to akcijo. Neposredno iz švedskih klubov bodo danes na prizorišče turnirja prispeli vratar Gašper Krošelj, branilec Žiga Pavlin in napadalec Jan Urbas, iz bližnje Bratislave pa se bosta izbrani vrsti pridružila napadalca Žiga Jeglič in Rok Tičar, ki sta še sinoči s Slovanom v ligi KHL gostovala v Moskvi. Včeraj na ledu ni bilo videti Anžeta Kuralta, ki je rahlo zbolel. Na tokratni akciji manjkajo poškodovani Aleš Mušič, Robert Sabolič, Mitja Robar in Sabahudin Kovačević, glavna asa Anže Kopitar in Jan Urbas pričakovano manjkata zaradi klubskih obveznosti v NHL oziroma KHL.

»Pristop vseh je, kot vedno, zelo resen. Z nami je nekaj mladih fantov. V bistvu gre za znano načelo: priložnost imate, dokažite se, pa bomo videli, kdo si bo priigral kakšen bonus ali bo morda kdo tudi razočaral. Upam, da bo teh drugih čim manj,« je neposreden selektor Kopitar, ki je ciljal predvsem na branilce Jurija Repeta, Maksa Selana in Miho Logarja ter napadalce Žigo Pešuta, Anžeta Kuralta, Kena Ograjenška in Miho Verliča. To so mladci, pri katerih bi šef rad videl, da prevzamejo odgovornost in prispevajo ustrezno kakovost, ko bo to potrebno. Kopitar se s tekmeci ne obremenjuje: »Iz teh igralcev, ki jih imam na voljo, bom poskušal sestaviti zanimive peterke, tudi mlajši fantje bodo dobili precej igralnega časa, nikakor ne bodo na obrobju. Rad bi jih čim bolj preizkusil. Seveda pa upam, da ne bo kakšnih poškodb.« Risi bodo danes opravili edini pravi taktični trening v popolni zasedbi. Ker so na seznamu trije vratarji – Robert Kristan, Luka Gračnar in Gašper Krošelj –, bo vsak branil na eni tekmi. Kdo proti komu, še ni znano. »Sistem naše igre je znan, o podrobnostih se pogovorimo sproti. Pomembno je, da so fantje spet skupaj, da se družijo, da se krepi kolektiv,« opozarja selektor.

Jutri, v četrtek ob 19.30, slovenske hokejiste čaka prvi dvoboj v dunajski dvorani Albert Schulz, ki sprejme 7000 gledalcev. Nasproti jim bo stala domača reprezentanca, tokrat sestavljena v glavnem iz adutov, ki nastopajo v ligi EBEL, iz švedske lige (Brynäs IF) prihaja vratar Bernhard Starkbaum, iz švicarske pa napadalec Raphael Herburger (Biel-Bienne). V petek ob 15.30 se bodo risi udarili s Slovaki, ki ne bodo prišli z najmočnejšo zasedbo. Ta bo namreč sočasno igrala na domačem turnirju za pokal Slovaške v Banski Bistrici, njeni tekmici sta Švica in Nemčija. V soseščino pa bo prišla ekipa, sestavljena iz igralcev, ki nastopajo v domači in češki ligi, ter nekaterih članov izbrane vrste do 20 let. Zadnji obračun Slovenije na dunajskem turnirju bo v soboto ob 14.30 proti Italiji. Naslednji zbor risov bo aprila, tik pred svetovnim prvenstvom na Češkem (od 1. do 17. maja), kjer bodo igrali v skupini B s Finsko, Rusijo, ZDA, Slovaško, Norveško, Belorusijo in Dansko.

 

Deli s prijatelji