TENIS

Teniški čardaš priseljene Britanke

Objavljeno 13. julij 2017 09.20 | Posodobljeno 13. julij 2017 09.21 | Piše: M. U.

Kontova Wimbledon spravila v delirij. Pliškova nova številka ena.

Johanna Konta je na sveti travi zaigrala kot teniška svetnica. Foto: Reuters

LONDON – Britanski otok brez dežja? To je tako kot Rafael Nadal brez peščenih igrišč. Teniški program na turnirju za veliki slam v Wimbledonu je v torek namreč zmotil dež, vrhunec dneva za gostitelje pa je bil četrtfinalni dvoboj posameznic med Johanno Konta in Simono Halep. Romunka je na osrednjem igrišču, to je edino pod streho, zamudila priložnost, da bi postala nova številka ena ženskega tenisa. Proti madžarski Avstralki s potnim listom Združenega kraljestva je izgubila s 7:6 (2), 6:7 (5) in 4:6, prvo mesto na računalniški lestvici pa bo po Nemki Angelique Kerber v ponedeljek prevzela 25-letna Čehinja Karolína Pliškova. In to kljub temu, da je v Wimbledonu izpadla že v drugem krogu. Češka 25-letnica, ki živi v Monte Carlu, je 23. igralka na vrhu lestvice WTA, najdlje je zdržala Nemka Steffi Graf, 337 tednov, žilavi pa sta bili tudi Čehinja z ameriškim potnim listom Martina Navratilova (332) in Američanka Chris Evert (260). Za primerjavo, Serena Williams je kraljevala 124 tednov, je na šestem mestu večne lestvice, 12. Angelique Kerber pa se je lahko bohotila 34 tednov. Polfinalistke na wimbledonski sveti travi so v torek postale še venezuelska Baskinja Garbiñe Muguruza, s 6:3, 6:4 je ugnala Rusinjo Svetlano Kuznjecovo, v tretjem krogu zmagovalko nad Polono Hercog, Venus Williams, ki je s 6:3 in 7:5 odpravila pariško prvakinjo Jeleno Ostapenko iz Latvije in nenosilka žreba Magdalena Rybarikova s Slovaškega, ki je bila boljša od Coco Vandeweghe iz ZDA, dvakrat s po 6:3. Polfinalna para sta Muguruza-Rybarikova in Williams-Konta.

Kontova Wimbledon spravila v delirij. Pliškova nova številka ena.

Za Kontovo je zmaga nad drugo nosilko Halepovo tudi največji uspeh v karieri. »Za zdaj se mi vse zdi kar malce nadrealistično, neverjetno je, kako gredo stvari v tenisu. A na igrišču sem verjela vase in nisem nihala v igri. Občinstvo je bilo neverjetno, na trenutke celo preveč v deliriju,« je vrelo iz ust Johanne Konta. Zanimiva osebnost je, 26-letnica se je rodila v Sydneyju in je hčerka emigrantov, hotelskega upravnika Gaborja in zobozdravnice Gabrielle. Stari oče Tamas Kertesz je igral nogomet za Ferencvaros, dvakrat bil reprezentant, vodil je gansko izbrano vrsto. Johanna ima iz prejšnjega očetovega zakona polsestro Evo Emese

Novo tuje teniško perje

Angleži se torej po Škotu Andyju Murrayu spet bahajo s tujim teniškim perjem. Avstralka madžarskega rodu Johanna Konta je namreč Veliki Britaniji po letu 1978 in Virginii Wade spet priigrala polfinale wimbledonskega turnirja za veliki slam.

 

Deli s prijatelji