NOVI PREDSEDNIK

Telovadci želijo izvesti tudi finančni prevrat

Objavljeno 30. november 2013 08.18 | Posodobljeno 30. november 2013 08.18 | Piše: Marko Uršič

Ivan Levak bo od januarja novi predsednik Gimnastične zveze Slovenije, zamenjal bo Klemna Bedenika.

Alen Dimic je na GZS promotor gimnastike. Foto: Tadej Regent, Delo

LJUBLJANA – Od januarja prihodnjega leta bo Gimnastična zveza Slovenije pod novim vrhovnim vodstvom. Po dveh štiriletnih mandatih Klemna Bedenika bo v čevlje predsednika GZS namreč stopil Ivan Levak. Na volilni skupščini je bil tudi edini kandidat za to častno in odgovorno funkcijo, v njegovem mandatu pa se bodo poskušali slovenski telovadci in telovadke na orodjih še naprej tako akrobatsko vihteti, da bodo na velikih tekmovanjih pobirali žlahten plen. A od tematik, obravnavanih na skupščini, bi veljalo izpostaviti dve. Naposled izgradnjo nacionalnega gimnastičnega centra Cerar-Pegan-Petkovšek, o tem več v prihodnjih dneh, in zmanjševanje zadolženosti te krovne zveze. Posebno zanimive so besede predsednika nadzornega odbora GZS Andreja Preglja. »Konec leta 2012 je bilo dolgov gimnastične zveze za 120.000 evrov. Preveč je bilo zaposlovanja na zvezi, najemalo se je kredite. Zato se je z varčevalnimi ukrepi šlo v zmanjšanje dolga. Zmanjšalo se je število zaposlenih na GZS, plače so se znižale za 12 odstotkov, nagrade za dosežke športnikov za 20 odstotkov. Finančno smo na dobri poti, stvari se izboljšujejo. Pri finančnem poslovanju bi bilo tudi bolje, če bi zveza načrtovala doseg pozitivne ničle kot pa že vnaprej minusa. Tudi izvršni odbor naj se pred odločitvami o denarnih zadevah pogovori s člani nadzornega odbora. Šlo je tudi za prelivanje sredstev iz programa za mlade v programe vrhunskih telovadcev,« je razgrnil Pregelj. Iz vpogleda v zapise Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve je za leto 2012 razviden negativni poslovni izid GZS za 122.190 evrov. Bilanca stanja na dan 31. december 2012 pa je izkazovala zadolženost zveze za 222.066 evrov. Iz javnih evidenc, objavljenih na spletni strani Ajpesa, je vidno, da je imela zveza zaposlenih enajst oseb.

Zdaj pisarna gimnastične zveze premore osem ljudi, zaposlen je tudi državni reprezentant Alen Dimic v oddelku za razvoj množičnosti. Po domače povedano, je promotor gimnastike. Omenili smo znižanje plač zaposlenih na GZS, a tudi ob znižanju je bil delež plač v prihodkih, torej namenskih javnih sredstvih države in Fundacije za šport, za leto 2012 večji od deleža v letu prej (37:33 odstotkov). Eden od nekoč vodilnih funkcionarjev GZS Edvard Kolar, zdaj v. d. generalnega direktorja Direktorata za šport, je bil denimo najprej generalni sekretar zveze, nato generalni direktor, je pa dejaven tudi v trenerski vlogi.

Dinamika varčevanja

Dolg GZS je seveda žgoča problematika tudi za Ivana Levaka. »Program varčevanja je že pripravljen in se že izvaja. Ta se bo nadaljeval, vendar nikoli na račun športnikov in niti na račun njihovih pogojev za udeležbo na večjih tekmah, kakor tudi za priprave. Predsednik nadzornega odbora je omenil svoje opazke glede izvajanja tega programa. Dinamika varčevanja gotovo ni v takšnem tempu, kot bi si želeli, ampak vedno moramo iskati ravnotežje med potrebami športnikov in celotne infrastrukture, ne samo materialne, da lahko zagotovimo delovanje zveze in pa udejstvovanje naših športnikov na vseh tekmah, ki so za njih pomembne,« je povedal Mariborčan.

»Zveza je ukrep že sprejela na ravni plač zaposlenih, takoj po interventnem Zujfu, zakonu za uravnoteženje javnih financ, tako da ne vidim dodatnih destimulativnih ukrepov, ki bi šli v smer zmanjševanja stroškov. Vidim jih bolj v stimulativnem delu, kjer bomo stimulirali ljudi, da bodo več prispevali k delovanju zveze, in s tem se bo seveda tudi proračun lahko malo bolj razigral. Imamo več segmentov virov financiranja, eno je sistemsko, to, kar pridobivamo na podlagi rezultatov naših športnikov, eno je lastna dejavnost, v to vključujemo in svetovne pokale in mednarodne prireditve. In tu v naslednjem štiriletnem obdobju vidim veliko priložnost. Prva se bo pokazala že v naslednjem tednu na kongresu UEG, evropske zveze, ko se bo odločalo o dodelitvi Golden Age Gym Festivala. To je krasna prireditev za seniorje, v Slovenijo bi prišlo od dva tisoč do dva tisoč petsto ljudi. In izplen bi bil za zvezo zelo pozitiven. V glavnem bomo sinergijske učinke iskali na podlagi teh prireditev tudi pri sponzorjih, kolikor je to danes sploh še mogoče. Ampak osebno sem prepričan, da nam bo s posadko, ki jo imamo ta trenutek, podpredsedniki in predsednica gospodarskega odbora, uspelo pridobiti sponzorje za naše produkte, da tako rečem, v našem športu, ki je tako rekoč najelitnejši slovenski šport,« je končal novi predsednik GZS Ivan Levak.

Deli s prijatelji