USPEH

Teja Belak kot prva slovenska telovadka v finalu osmerice na EP

Objavljeno 18. april 2013 20.18 | Posodobljeno 18. april 2013 20.20 | Piše: STA, Mo. S.

Kljub ponesrečenemu nastopu je s povprečjem 13,799 točke zasedla sedmo mesto.

Teja Belak.

MOSKVA – Telovadka Teja Belak je v kvalifikacijah gimnastičnega evropskega prvenstva v Moskvi poskrbela za nov mejnik. Potem ko je na preskoku postala prva slovenska skupna zmagovalka svetovnega pokala, si je danes prvič v karieri na veliki tekmi pritelovadila finale elitne osmerice. Kljub ponesrečenemu nastopu je s povprečjem 13,799 točke zasedla sedmo mesto.

A ne mlada telovadka ne njen trener po opravljenem nastopu nista verjela, da se ji bo uspelo prebiti v finale, ki je bil zadnja leta prezahteven podvig za slovenske telovadke. Belakova je namreč prvi skok odlično opravila in prejela 14,333 točke, pri drugem skoku, zanjo lažjem, pa je doskočila v preval, kar šteje za veliko napako. A povprečje obeh ocen (za drugi ponesrečen skok je prejela 13,266) je bilo dovolj, da se je s sedmim dosežkom prvič v karieri prebila v finale EP. Blizu je bila že lani, ko je bila rezerva, letos pa je prebila led in se uvrstila med najboljše telovadke stare celine.

Sreča na pravi strani

»To smo načrtovali in za to smo garali. A treba je reči, da je bila danes sreča na naši strani. Vedel sem, če bo Teja naredila oba skoka, ji uvrstitev v finale ne more uiti, ampak nisem pa vedel, da je tako dobra, da bo med prvih osem, tudi če pade,« je po koncu tekme nejeverno z glavo zmajeval selektor ženske vrste Andrej Mavrič.

Žal ji je za padec

Tudi Belakova kar ni mogla verjeti, kakšen podvig ji je uspel. »Utrujena niti nisem, bolj me je bilo strah. Toliko treme kot danes je še nikoli nisem imela. Pred tekmo sem zamenjala vrstni red obeh skokov, saj mi je šel na treningih drugi bolje od rok, na koncu pa se je izkazalo, da sem 540-stopinjskega bolje izvedla. Z doseženim sem zadovoljna, saj sem se prebila v finale, a obenem nisem, ker mi je zelo žal, da sem pri drugem skoku padla,« je takoj po nastopu v moskovskem olimpijskem športnem centru povedala najboljša slovenska telovadka.

Ko je drugi skok doskočila v preval, si Belakova niti v sanjah ni upala pomisliti, da bi se vseeno lahko prebila v finale: »Kje pa! Prepričana sem bila, da mi bo spet le malo zmanjkalo. Tudi ko se je na semaforju že izpisala ocena, nisem vedela, da sem med elitno osmerico. Šele ko mi je Saša (Golob, op. STA) povedala, da mi je uspelo, sem bila zelo vesela.« Finalni nastop jo čaka v soboto.

Golobova razočarana

Poleg Belakove, ki je za ogrevanje nastopila tudi na gredi in z oceno 12,133 točke zasedla 30. mesto, je danes na parterju tekmovala tudi Saša Golob. Nastop se ji ni posrečil in 36. mesto ter ocena 12,033 točke sta bila zanjo daleč od pričakovanj. »Jaz sem zelo razočarana. Predvsem zato, ker sem na evropsko prvenstvo prišla samo zaradi enega orodja, parterja, za to sem trdo trenirala, nastop pa mi ni uspel. In to je zame res grozen občutek,« je po koncu tekme komaj zadrževala solze.

Deli s prijatelji