DVOJEC

Taljat in Božič znova na stopničkah, Kragljeva četrta

Objavljeno 15. junij 2014 16.24 | Posodobljeno 15. junij 2014 16.24 | Piše: STA, A. L.

Veslala sta brezhibno.

Luka in Sašo.

TACEN – Za slovenskimi slalomisti na divjih vodah je še en uspešen dan. Potem ko je v soboto kanuist Benjamin Savšek zmagal, sta se danes na zmagovalni oder povzpela člana dvojca Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta morala premoč priznati le slovaškima bratoma Petru in Ladislavu Škantarju. Kajakašica Urša Kragelj je bila četrta.

Brezhibno vožnjo brez dotikov sta danes prikazala člana dvojca Luka Božič in Sašo Taljat. Božič je že v soboto stopil na zmagovalni oder, saj je bil tretji med posamezniki, na prvi tekmi svetovnega pokala pred tednom dni v Londonu pa sta bila primorska kanuista boljša od vse konkurence. Tokrat sta morala premoč priznati le slovaškima bratoma Škantar, ki sta progo prav tako prevozila brez napake, le nekoliko hitreje. Na koncu sta imela sekundo in 26 stotink prednosti.

Težave v zgornjem delu

»Hotela sva še stopničko višje, a se ni izšlo. Danes sva imela nekaj težav v zgornjem delu proge, a je nato le steklo. Realizirala sva, kar sva si zadala, sva zadovoljna z vožnjo in uvrstitvijo. Zato treniramo, da vzdržujemo visoko raven skozi vso sezono, takoj na začetku se nama je prav sestavilo in še drživa ta zmagovalni ritem,« je po drugem mestu povedal Božič.

»Ni šlo vse tako gladko kot v polfinalu, malo bolj sva se mučila čez progo, a morava biti zadovoljna z vsako uvrstitvijo na zmagovalni oder. Sezono sva res dobro začela, a glavna tekma šele prihaja, takrat bo treba imeti formo na višku in upam, da nama bo uspelo. Tacenska proga je zelo neugodna, voda zelo niha, nikoli ne veš, kakšen tok te čaka pred katerimi vrati, a je tukaj lepo tekmovati zaradi vseh navijačev,« je povedal Taljat, ki računa na dobro predstavo tudi na tretji tekmi svetovnega pokala prihodnji konec tedna v Pragi.

»Midva se vsake tekme lotiva stoodstotno. Če nama uspe, sva med najboljšimi. Po naslednji tekmi sledi vrnitev v bazo, kjer sledita dva meseca priprav. Mislim, da bo dovolj, da se dobro pripraviva in si odpočijeva za finale sezone, za svetovno prvenstvo v ZDA.«

V polfinalu najhitrejša, potem pa trije dotiki

Kajakašica Kragljeva je na tacenski progi že v petek postavila drugi čas kvalifikacij, danes pa je bila v polfinalu celo najhitrejša. A v finalu se je zataknilo, trije dotiki so bili preprosto preveč. Čeprav so tudi konkurentke delale napake, brezhibnih voženj brez kazenskih sekund je bilo malo, je bila Kragljeva v finalu premalo natančna.

»Saj ne vem, kaj bi rekla. Ves konec tedna sem bila konstantna, v kvalifikacijah in polfinalu sem peljala res dobro. Potem pa to danes. Ne morem reči, da sem razočarana ali zadovoljna, res pa sem želela pred domačimi navijači pokazati več, se prebiti na stopničke. Zdaj moram pač vzeti to, kar mi je bilo dano,« je po četrtem mestu dejala Kragljeva.

V finalu je nastopila še Eva Terčelj, ki pa je bila deveta. Udarila je že prva vrata takoj po startni rampi, si nato do cilja nabrala še pet dotikov in osem kazenskih sekund ter s pribitkom desetih sekund končala na devetem mestu. »Nisem bila prava. Že ves teden me je mučil prehlad, danes se na progi nisem dobro znašla. Ko sem udarila že na začetku, se mi je vožnja podrla,« je dejala Eva.

V konkurenci kajakašic je zmagala Slovakinja Jana Dukatova pred Nemko Jasmin Schornberg in Avstrijko Corinno Kuhnle. Samo prvi tekmovalki sta bili brez napake. Tretja slovenska predstavnica Ajda Novak je nastope končala v polfinalu.

Deli s prijatelji