PRVAK SE JE OPEKEL

Tajfun je pri Krki sprožil remont

Objavljeno 18. maj 2015 15.00 | Posodobljeno 18. maj 2015 15.00 | Piše: Drago Perko

Slovenija bo prvič po letu 2007 dobila državnega prvaka, ki ne bo Krka niti Union Olimpija. Po šokantnem izpadu zmajev se je to primerilo tudi Novomeščanom.

Sedemintridesetletni Dragiša Drobnjak je s soigralci poskrbel za novo senzacijo v ligi Telemach. Foto: Blaž Samec

ŠENTJUR – Ne le Olimpija, v letošnji končnici košarkarskega državnega prvenstva se je opekel tudi petkratni zaporedni državni prvak Krka. Dolenjci so v soboto še v drugo v polfinalu izgubili proti Tajfunu (89:81). V uteho je Dolenjcem le to, da so si zagotovili nastop v ligi ABA, Union Olimpija pač ne. Zmaji bi bili v ligi ABA le, če je Krka prvak. Tajfun pa bo danes v obračunu Rogaške in Helios Suns dobil tekmeca za državni naslov. Novi državni prvak bo poleg Novomeščanov zastopal barve v regionalni ligi ABA, če se bo ta sploh igrala.

Zakon bivšega

V soboto je bilo veselo v dvorani Osnovne šole Hruševec v Šentjurju. Krko, tudi tokrat anemično in nerazpoloženo, saj forma očitno ni bila prav tempirana, je na zadnji tekmi pokopal kar njen nekdanji član Domen Bratož. Branilec je Krki nasul 30 točk. »Po poškodbi Ceola Clarka sem prevzel vajeti igre v svoje roke. Nisem se bal, ob sebi imam krasne soigralce,« je povedal Domen, ki mu ni bilo mar, ker je izločil Krko, kjer je začel svojo športno pot. »V Šentjurju mi je lepo, imamo izvrstne razmere za delo in razvoj. Treniramo dvakrat na dan, klub je poskrbel za prehrano ter stanovanje. Naša naloga je le, da dobro vadimo,« hvali Bratož prizadevno klubsko vodstvo s predsednikom Iztokom Španom na čelu, lastnikom v Evropi in svetu uspešnega podjetja Tajfun. »Hočemo Rogaško!« je Domen kot iz topa odgovoril, koga si želi v finalu. »To bodo pravi lokalni derbiji,« še doda. »Pa želimo do naslova državnega prvaka. Finale se zmaguje, ne samo igra,« ambiciozno sklene Bratož. Poleg trenerja Dejana Mihevca, pred prihodom v domači Šentjur je uspešno deloval tudi v Veliki Britaniji, gre levji delež zaslug za ta uspeh Dragiši Drobnjaku. Veteran je lani jeseni prišel na pomoč, v nadaljevanju sezone so v Tajfunu našli cekine zanj. Čeprav ga je vabila tudi Krka, so bili na koncu v Šentjurju dovolj spretni, da so ga zadržali. Prav Drobnjak pa je bil tisti, ki se je ob uspehu Tajfuna in preboju v finale spomnil svojega prvega finala in naslova s Krko, bilo je sredi maja 2000. Petnajst let je že minilo. »Takrat je bila Krka v senci Laškega in Olimpije, rasli in rasli smo skozi sezono. Tako iz ozadja je prišel tudi Tajfun. Imamo ekipo, ne le nekaj igralcev. Nevarni smo iz vseh koncev, razvili smo sistem, ki deluje. Nikoli ne veš, kdo bo zablestel,« se je Drobnjak veselil uspeha s Tajfunom.

Spremembe v Krki

Na drugi strani se je zdelo, da je poraz še najbolj do srca prišel borcu Nebojši Joksimoviču (z 21 točkami drugi strelec Krke, 27 jih je prispeval poškodovani Malcom Armstead). Krki je prišel na pomoč ob koncu bogate kariere, na koncu pa ostal brez finala. »Treba je zmagovati od prve do zadnje tekme. Če se to ne zgodi, jih dobiš po glavi. Mi smo jih dobili med sezono nekajkrat. Upal sem, da nas je to predramilo, pa nas ni,« je pred odhodom v temno sobotno noč povedal Joksimovič. »Zame je to presenečenje, nisem pričakoval, da se bo tako končalo,« je tudi predsednik Krke Brane Kastelec razočaran nad izkupičkom svojih redno in dobro plačanih igralcev v ligi Telemach. O konkretnih potezah še ni govoril. Je pa napovedal, da se bo v naslednjih dveh tednih sestal upravni odbor kluba in povlekel določene poteze. »Ne mečemo puške v koruzo. Košarka se bo igrala naprej. To je priložnost, da določene zadeve spremenimo. Spremembe bodo!« je jasen predsednik. Erjon Kastrati, Alexis Wangeme, Mirko Mulalić, Matej Rojc, Imran Polutak, Jure Ritlop ter Žiga Zatežič še imajo veljavne pogodbe z Novomeščani, drugim so potekle. »Bistveno je, da smo si zagotovili nastop v regionalni ligi. Na domači sceni smo od začrtanih ciljev, vsaj ene lovorike in dveh finalov, izpolnili le del tega,« nadaljuje Kastelec. Klubsko vodstvo v prihodnjih dneh čakajo tudi pogovori s sponzorji, skupaj s Krko, tovarno zdravil, jih imajo 40. »Zato ker nam je spodrsnilo v državnem prvenstvu, ne pričakujem, da bi to pomenilo razpad sponzorskega sistema. Gre za sponzorje in donatorje, ki nam stojijo ob strani že dalj časa, vzpostavili pa smo vzajemen partnerski odnos,« je Kastelec optimist pred delovnim poletjem in vnovičnim zbiranjem sredstev za novo sezono.

Džikić ostaja?

Krka je bila prepričljiva v prvem delu sezone, blestela je predvsem oziroma le v ligi ABA. Ne nazadnje je premagala oba finalista regionalne lige, za nameček pa je bila prva, ki je ugnala Crveno zvezdo. Dolenjci so osvojili pokal Spar, pred tem pa v državnem prvenstvu nanizali nekaj porazov, ki jim ne gredo v čast, a so se zgodili v duhu razvijanja mladih igralcev. Med temi je le Jure Ritlop izkoristil svojo priložnost, a ga je pri nadaljnjem razvoju ovirala poškodba hrbta. Ni pa skrivnost, da je pred ekipo Krke generalni remont. Kljub izpadu v končnici je pričakovati, da bo arhitekt nove Krke prav Aleksandar Džikić, ki je Krko popeljal do štirih naslovov državnega prvaka.

 

Deli s prijatelji