PREMIKI

Tajfun gre v ligo ABA, zmaji zrejo proti Kosovu

Objavljeno 07. julij 2015 09.41 | Posodobljeno 07. julij 2015 09.41 | Piše: Drago Perko

Slovenski košarkarski prvak Olimpiji ni odstopil mesta v regionalni ligi.

Dragiša Drobnjak se veseli igranja v ligi aba s Tajfunom. Foto: Aleš Černivec

Dileme ni več, poleg košarkarjev novomeške Krke bo v novi sezoni lige ABA slovenske barve zastopal aktualni državni prvak Tajfun iz Šentjurja. »Dopoldne smo prijavo posredovali Košarkarski zvezi Slovenije, ki je zadevo posredovala vodstvu lige,« so nam pojasnili v Šentjurju, kjer so v minulih dneh preigravali več možnih scenarijev.

Kot državni prvak so si zagotovili mesto v regiji, a bo treba za to okrepiti proračun, za nameček pa bo več dela z organizacijo v klubu. Tudi na to so v Šentjurju pripravljeni. Predvsem pa bolj odločeni v svoji nameri. Pred koncem tedna so v Šentjurju sprejeli delegacijo Union Olimpije v postavi predsednik Jani Möderndorfer & direktor Matevž Zupančič. Tajfunovci so jim prisluhnili, a prepričala jih nista. Če bi dobil pravo ponudbo, bi se Tajfun verjetno odrekel nastopu v ligi ABA (kajpada v dobrobit Olimpije in slovenske košarke) in mesto prepustil zmajem. A ker vodstveni dvojec iz Ljubljane ni imel kaj konkretnega ponuditi (kriza je naredila svoje), so si na koncu prijazno segli v roke in šli vsak svoj pot. Brez dogovora. A Tajfun je odločen, da v slogu svojega imena pustoši tudi po regiji. Za nameček so lokalni gospodarstveniki in menedžerji, ki se gredo globalne igre, še bolj odločeni, da bodo korektno izpeljali košarkarsko zgodbo in dostojno predstavili Tajfun v regiji in doma. Ni izključeno, da se prijavi tudi za nastop v evropskem Fibinem tekmovanju.

Ambicioznost Tajfuna pozdravlja Dragiša Drobnjak, najboljši igralec zadnje finalne serije in lokalni junak Šentjurja. Ni izključeno, da dobi svojo ulico v tem kraju, kjer košarkarska evforija ne popušča. »Vesel sem, ker so se v klubu odločili za igranje. Ambicij jim ne manjka, vodilne ljudi v klubu krasita zdrava pamet in realnost in vsi so uspešni v gospodarstvu. Vesel sem, ker ta nastop v regiji dojemajo kot nagrado za izvrstno minulo sezono. Taka preizkušnja bo super test za mlade slovenske igralce, kot sta Domen Bratož in Aleksander Tomić. Naj bo zapisano za vse večne čase, da je Tajfun igral regionalno ligo v sezoni 2015/2016,« pove Drobnjak, ki bo tudi v novi sezoni verjetno nosil dres Tajfuna, ki bo tekme regionalne lige igral v celjski športni dvorani Golovec.

Pa Union Olimpija? Pravijo, da nikomur ne hodijo v zelje. O novi ligi vedo bore malo. »Pa saj sploh ni bila ustanovljena. Sploh ne vemo, kam se je Tajfun prijavil. Pa zakaj bi se sploh prijavil, ko pa je bil z naslovom prvaka že avtomatsko uvrščen,« meni direktor Olimpije Zupančič. V Olimpiji, to opozorijo, so se pravočasno prijavili v, tako Zupančič, edino veljavno regionalno ligo. V košarkarski javnosti še vedno kroži rešilni scenarij, ki pa naj bi mu nasprotovala le slovenska zveza. Rešitev za zmaje bi bila 14-članska, ne pa 12-članska liga. V primeru povečanja lige bi se našlo mesto tudi za Olimpijo. Poklicali smo v Podgorico, kjer domuje Dragan Bokan, predsednik novoustanovljene lige ABA. Kljub številnim poskusom se do konca redakcije ni odzval. So nas pa črnogorski novinarski kolegi opozorili, da bi lahko Olimpijo rešilo Kosovo! »Ni izključeno, da bodo v novi sezoni v ligi ABA igrali košarkarji Sigala Priština,« namignejo Črnogorci. Olimpiji pa se brez lige ABA slabo piše tudi v Evropi. Uleb terja, da klubi v evropskem pokalu igrajo tudi v regionalni ligi. Če zmajem to ne uspe, jih bo očitno spet moral reševati Rado Lorbek.
 

Deli s prijatelji