SLOVENSKI PRVAKI

Tajfun bo pustošil po balkanski regiji

Objavljeno 25. julij 2015 12.44 | Posodobljeno 25. julij 2015 12.45 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: tajfun

Košarkarji iz Šentjurja se ob sladkosti naslova prvaka ozirajo tudi naprej.

Dragiša Drobnjak bo še naprej tajfunski vodja. Foto: Aleš Černivec/Delo

V košarkarski Evropi so se ponekod v minuli sezoni na klubskem prizorišču precej premešale karte. V Turčiji je državni naslov šel Pinar Karšiyaki, v Italiji Dinamu iz Sassarija, v Sloveniji pa je prvič najvišje stopil šentjurski Tajfun. Ta je podobno kot leta 2000 Krka s svojim državnim naslovom sprožil skorajda tektonske premike. Pred 15 leti se je Evropa povsem košarkarsko razklala, igrali sta se dve tekmovanji na najvišji ravni: uporniški Uleb je imel evroligo, Fiba pa suproligo. Tudi danes razmere niso idilične, Fibin poizkus prevzema evrolige pa se je izjalovil.

Ni pa se izjalovil poskus Tajfuna priti v ligo ABA, kot si je to zaslužil na parketu. Čeprav je bili mnogo takih, ki ga tam ne bi radi videli. A Tajfun in zbrani uspešni lokalni poslovneži se niso dali, pred dobrim tednom dni pa so jih nagradili z mestom med štirinajsterico v regiji. Tja Šentjurčani stopajo s polmilijonskim proračunom. »Igranje v ligi ABA je logičen in pameten korak, ki je stopnička naprej pri rasti ekipe in kluba,« je nad izkupičkom burnega meseca in pol navdušen trener prvaka Dejan Mihevc. Lani se je vrnil v domači kraj, kjer je najtežje biti prerok. Imel je podporo, predvsem pa proste roke. »Lahko smo ponosni na storjeno, a na lovorikah se ne spi,« so odločni v Tajfunu in si tudi ne želijo, da bi v regionalni ligi plesali le eno leto.

Sezona v regiji se bo začela 2. oktobra, uvodoma pa jih čaka domača tekma proti kvalifikantu. V 2. krogu gostujejo pri Ciboni, v 3. pa gostijo Krko. Tekme bodo igrali v Celju, v dvorani Golovec, ki bo od 30. t. m. gostil tudi evropsko mladinsko prvenstvo deklet. »Dvorano poznamo, prijetna in topla je. Spomnim se je še z rokometnih tekem,« Mihevc v selitvi v Celje ne vidi nič slabega. Še več – doma primerne infrastrukture ne premorejo, s selitvijo v Celje pa bodo ubili dve muhi na en mah: z moško košarko bodo povsem prebudili Celje (za žensko košarko izvrstno skrbi Athlete Celje) in morda v celjskem bazenu dobili še kakšnega mecena oziroma sponzorja. Ekipa bo za dostojen nastop v regijski konkurenci potrebovala približno pol milijona evrov.

Vodja na
 parketu in zunaj

Tajfun je zadržal jedro moštva, odšel je le Đorđe Lelić, ki je pristal v Domžalah, še vedno pa potekajo pogovori s centrom Emirjem Zimićem. V minulih dneh so pripeljali dva novinca – dres Tajfuna bosta nosila center Tomaž Bolčina in branilec Aleksandar Ponjavić. »Potrebujemo še tri igralce,« je jasen Mihevc, ki mu je uspelo v svoji nameri – zadržali so tudi Dragišo Drobnjaka. »Že večkrat je dokazal, da je sposoben igrati na tej ravni. Ni bilo razloga, da ga ne bi zadržali. Takšnega košarkarja, vodjo na parketu in zunaj njega, si vsak trener lahko le želi,« je Mihevc vesel, ker je v moštvu ostal Drobnjak, ki je njegova podaljšana roka na igrišču. Mihevc obljubi, da bo stroka naredila vse in še več, da bi zadržala raven iger in predstav. Tajfun bo igral tudi v evropskem pokalu, v slovensko državno prvenstvo se bodo vključili v drugem delu. »Nismo se hoteli ogniti domači ligi, ki je v zadnjih letih izjemno napredovala,« Mihevc zanika, da se je Tajfun zavoljo stroškov odločil za Fibino tekmovanje, ki nagrajuje uspešne klube. V Tajfunu bodo prvič v dvorani 3. avgusta, v prihodnjih dneh bodo igralci dobili individualne programe, 10. avgusta pa se bo celotna ekipa zbrala v Šentjurju.

Deli s prijatelji